Dünya İtalya'da deprem korkusu sürüyor

İtalya'da deprem korkusu sürüyor

01.06.2012 - 12:18 | Son Güncellenme:

.

İtalyada deprem korkusu sürüyor

İtalya’nın Emilia Romagna bölgesinde, geçen salı günü meydana gelen biri 5,8 diğeri de 5,3 büyüklüğündeki iki depremin ardından, bölge halkının tedirginliği sürüyor. Bölge sakinleri, hasarsız evlere girmeye dahi korkuyor.

Peşpeşe gelen depremler bölgede büyük endişeye neden olurken, Türk vatandaşlarının önemli bir kısmı gerek depremler gerek yaz döneminin gelmiş olması nedeniyle ülkelerine dönmeyi planlıyor.

Depremlerin merkez üssü Medolla’ya çok yakın olan Bomporto’da ikamet eden Murat Uysal, yaşadıklarını AA muhabirine anlattı.

İlk depremin olduğu 20 Mayıs’tan beri sokakta olduklarını ve arabada yattıklarını belirten Uysal, "Dünkü depremden sonra daha da çok korktuk. Deprem olunca dışarı kaçtık ama yine de çok korktuk. Deprem bölgesine çok yakınız. Ev her an üstümüze yıkılabilirdi" dedi.

Uysal, depremin ardından başlayan yardım faaliyetlerine ilişkin olarak da, "Evlerde çatlak ya da yıkım olmadığı için şu ana kadar yardımda bulunmadılar. Fakat evlere girmeye çekiniyoruz. Şu an çocuklarımızı alıp Türkiye’ye dönmeyi düşünüyoruz. Zaten işyerlerimiz de kapalı. Yavaş yavaş şehir boşalıyor. İnsanlar korktu. Yeni deprem beklentisi var" dedi. Uysal, insanların yıkılan yerleri gördükçe daha da tedirgin olduklarını sözlerine ekledi.

"Burada yaşamaya tereddüt ediyoruz"

Haberin Devamı

Deprem bölgesindeki Camposanto’da bulunan Bahri Damar da, evinin ağır hasar gördüğünü belirterek, "Garajın duvarları yere düştü. Dışarıda arabada yaşıyoruz. Biz buradayız ama ailelerimizi Türkiye’ye göndermek istiyoruz. Bilmiyorum neler olacak" dedi.

Depremin ardından tarihi şehir merkezinin kapatıldığı Carpi’de yaşayan Türklerden Meral Özden ise, "İlk depremde de dışarı çıktık ama daha sonra sarsıntılar devam etmesine karşılık evlere girmek zorunda kaldık. Ama ikinci depremden sonra yeniden girmeyi kesinlikle düşünmüyoruz" şeklinde konuştu. Nasıl hareket etmeleri gerektiğine karar veremediklerini söyleyen Özden, mağdur olduklarını ve İtalyan yetkililerden kimsenin yardım dağıtmadığını, yiyecek imkanlarının ve maddi olanaklarının ise sınırlı olduğunu söyledi. Özden, "Bir ihtiyaçımız olursa eve 5 dakikada girip çıkıyoruz. Onun haricinde evlere girmiyoruz. Büyük bir korku var. Korkudan ötürü burada bir dayanışma var. Yetkililer sadece su ve çocuklar için süt verebildi. Burada yaşamaya tereddüt ediyoruz" diye konuştu.

İtalya’daki depremde yaralanan tek Türk ise Melahat Göl oldu. Bastiglia’da yaşayan Göl, depremin hemen ardından okuldaki çocuğunu almaya giderken düşüp iki kolunu da kırdığını anlattı.

"Burayı bırakamam"

Haberin Devamı

Bastiglia’da yaşayan Orlandi Paltrirneri bölgede ilk kez depreme tanıklık ettiklerini anlattı. Paltrirneri, "87 yıldır buradayım. Daha önce böyle bir deprem olmadı. Bütün bunlar gelişen bilim yüzünden oluyor. Ama benim depremden korkum yok. Tanrı’ya inanıp da yanlış yapanlar korkar" dedi. Orlandi Paltririrneri’nin eşi de, İtalyan yetkililerin bölgeye ulaşmasını beklediklerini söyledi.

Carpili olan İtalyan ev hanımı Fiorella da, "Biz tüm toplum buradayız. Ben Ferraralıyım. Bütün yakınlarım burada. Burayı bırakamam. Burası benim memleketim burada dünyaya geldim. Burada bir şekil hayatta kalmanın yollarına bakacağız" diye konuştu.