Dünya James Webb’ten en derin evren fotoğrafı

James Webb’ten en derin evren fotoğrafı

13.07.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

NASA’nın James Webb Uzay Teleskobu’nun çektiği kainatın ilk tam renkli en derin fotoğrafında, evrenin 13.5 milyar yıl önceki bilinen ilk yıldızlarının görüntüsü de yer alıyor.

James Webb’ten en derin evren fotoğrafı

DIŞ HABERLER - ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) geçtiğimiz Aralık ayında uzaya gönderdiği James Webb Uzay Teleskobu’nun çektiği ilk tam renkli uzay görüntüsünü yayınladı. Evrenin şimdiye kadar çekilmiş en yüksek çözünürlüklü kızılötesi görüntüsü olan fotoğraf, aynı zamanda kainatın en derin görüntüsü olarak tarihe geçti. Teleskobun, ışığın seyahat etmesi zaman aldığından, 13.8 milyar yıl önce evreni oluşturan Büyük Patlama’dan (Big Bang) sonra ilk oluşan bazı yıldızların ve galaksilerin ışığını yakaladığı belirtildi. Yani, Dünya’dan yaklaşık 1,5 milyon kilometre ötede görüntü toplayan teleskobun 13.5 milyar yıl öncesini gösterdiğini belirten bilim insanları, James Webb’in zamanda geriye giderek evrenin başlangıcına baktığını ifade etti. 

Haberin Devamı

Evrenin 13,5 milyar yıl önceki bilinen ilk yıldızlarının fotoğrafını çeken teleskop, uzay astronomisini sonsuza dek değiştirerek tarih yazdı. NASA’ya göre, bu fotoğraf “SMACS 0723” adlı galaksi topluluğunun milyarlarca yıl önce ortaya çıktığı şeklini gösteriyor. Galaksi topluluğu Dünya’ya 4.6 milyar ışık yılı uzaklıkta. NASA’ya göre, Dünya’dan bakıldığında “bir kum tanesi” kadar küçük görünen bu tablo içinde galaksileri barındırıyor. NASA Başkanı Bill Nelson, “13.5 milyar yıl öncesine gidiyoruz. Evrenin 13,8 milyar yaşında olduğunu bildiğimiz için neredeyse en başa dönüyoruz” ifadesini kullanarak bunun bir ilk olduğunu söyledi.

‘Kimsenin görmediği yerlere gidebiliriz

James Webb Uzay Teleskobu’nun çektiği fotoğraf önce Beyaz Saray’da ABD Başkanı Biden’a gösterildi, ardından internette paylaşıldı. Biden bunun üzerine şu açıklamayı yaptı: “Bugün tarihi bir gün. Bu görüntüler dünyaya Amerika’nın büyük şeyler yapabileceğini hatırlatacak ve Amerikan halkına, özellikle de çocukla- rımıza, kapasitemizin ötesinde hiçbir şey olmadığını hatırlatacak. Daha önce kimsenin görmediği olasılıkları görebiliyoruz. Kimsenin görmediği
yerlere gidebiliriz.”

Haberin Devamı

James Webb’ten en derin evren fotoğrafı

Galaksilerin sırrı çözülüyor

NASA ayrıca James Webb Uzay Teleskobu’nun çektiği ‘WASP 96-b’ olarak adlandırılan dev gaz kütlesi, ‘Sekiz Patlama’ adlı gaz bulutu, ‘Carina Nebulası’ adlı gaz bulutu ve ‘Stephan Beşlisi’ adlı dev şok dalgalarının fotoğraflarını paylaştı.

Dev gaz kütlesi WASP-96b, bir Dünya’dan bin 150 ışık yılı uzaklıkta.

Sekiz Patlama, ölmekte olan bir yıldızın etrafında genişleyen gaz bulutunu gösteriyor.

Stephan Beşlisi, beş galaksiden oluşuyor. Galaksiler arasındaki etkileşimlerin galaktik evrimi nasıl şekillendirebileceğine ışık tutuyor.

Carina Nebulası, gökyüzündeki en büyük ve en parlak bulutsulardan biri.