Dünya Kabil’de kanlı gün

Kabil’de kanlı gün

27.08.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Afganistan’da binlerce kişinin tahliye için beklediği Kabil Havaalanı ve çevresinde 2 terör saldırısı ve 4 patlama meydana geldi. DAEŞ’in üstlendiği saldırılarda en az 60 sivil öldü. ABD, 12 askerinin öldüğünü duyurdu

Kabil’de kanlı gün

ABD ve İngiltere’den, Kabil Havaalanı’na yönelik çok ciddi bir terör tehdidi olduğu yönünde yapılan uyarılar doğru çıktı. Dün akşam saatlerinde Kabil Hamid Karzai Havaalanı ve çevresinde düzenlenen bombalı saldırı ve patlamalarda en az 60 kişi yaşamını yitirdi, 140 kişi de yaralandı. Pentagon saldırılarda 12 ABD askerinin öldüğünü 25 askerin de yaralandığını duyurdu.

Haberin Devamı

Tahliye edileceklerdi

Edinilen bilgilere göre, ilk saldırı, tahliye için Batılıların kaldığı The Baron Hotel’in dışında gerçekleşti. DAEŞ’li canlı bomba, otelin dışında üzerindeki bombaları patlattı, ortalık savaş alanına döndü. İkinci saldırı ise bombalı araçla düzenlendi. Kanlı saldırı, Afganistan’ın dış dünyayla tek bağlantısı olan ve binlerce insanın günlerdir tahliye umuduyla beklediği Kabil Havalimanı’nın Abbey Kapısı yakınlarında yaşandı. Ardından kentte peş peşe dört patlama meydana geldi. Üst düzey Afgan sağlık yetkilileri, saldırıda en az 60 kişinin öldüğünü, 140 kişinin ise yaralandığını açıkladı.

Kabil’de kanlı gün

12 ABD askeri öldü

Pentagon’da videokonferans yöntemiyle basın toplantısı düzenleyen ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Orgeneral Kenneth McKenzie, “Şu anda, saldırıda 12 ABD askerinin öldürüldüğünü, 15 askerin ise yaralandığını biliyoruz” dedi. McKenzie, havaalanının Abbey Kapısındaki saldırıya ilişkin değerlendirmesinde, “DEAŞ saldırganları, bombalı saldırıdan sonra sivillere ve askerlere silahlarla ateş açtı” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Afganistan’da 1000’den fazla ABD vatandaşının kaldığını aktaran McKenzie, şu anda Kabil üzerinde Apache saldırı helikopterleri, MQ-9 Reaper dronları, F-15 savaş uçakları ve AC-130 uçaklarının devriye gezdiğini belirtti. DEAŞ’ın bu tür saldırıları devam ettirme konusunda istekli olduğunu düşündüklerini ve ona göre tedbir aldıklarını kaydeden McKenzie, havaalanının dışında güvenliği sağlayan Taliban ile de görüştüklerini söyledi.

Kabil’de kanlı gün

DAEŞ üstlendi

Terör saldırısı DAEŞ tarafından üstlenildi. DAEŞ’in Horasan örgütlenmesi tarafından bir terör saldırısı gerçekleştirileceği yönündeki istihbarat son günlerde sıklıkla dile getiriliyordu.

Taliban kınadı

Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, saldırıyı “güçlü bir şeklide” kınadıklarını ve olayın “ABD güçleri tarafından güvenliğin sağlandığı alanda” meydana geldiğini bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’na bağlı Seyahat Departmanı saldırıya ilişkin uyarı yayınladı. Uyarıda, “ABD vatandaşları havalimanına seyahat etmekten kaçınmalı ve havalimanı kapılarından uzak durmalıdır” denildi.

Haberin Devamı

‘Sizi avlayacağız’

ABD Başkanı Biden, saldırıya karşılık vereceklerini söyledi. Biden, şunları kaydetti: “Saldırıyı DAEŞ’in Horasan grubunun yaptığını düşünüyoruz. Washington’daki komutanlarım en ince detayına kadar bu konuyu incelediler. Yaşamlarını feda eden Amerikan askerlerinin hepsi kahraman. Tarihte görülmemiş büyüklükte bir tahliye operasyonunun parçasıydılar. Dünyanın en başarılı, en fedakar ve en güçlü ordusunun parçasıydılar. Bu saldırıyı gerçekleştirenler bilsin ki, asla affetmeyeceğiz, asla unutmayacağız. Kendi belirleyeceğimiz yer ve zamanda sizi avlayacağız, bedelini ödeteceğiz.” Biden, “Afganistan’dan 70 binden fazla kişiyi tahliye ettik. Teröristler bizi yolumuzdan alıkoyamazlar. Komutanlarıma DAEŞ’in Horasan grubunun liderlerine saldırı planı emri verdim” dedi.

ABD alarma geçti

ABD Başkanı Joe Biden ile İsrail Başbakanı Naftali Bennett arasında dün Beyaz Saray’da düzenlenmesi beklenen ikili görüşme, Kabil’deki terör saldırıları nedeniyle bugüne ertelendi.

Haberin Devamı

MSB: Birliğimizde hasar yok

Milli Savunma Bakanlığı, Kabil’deki patlamaya ilişkin “Birliğimizde herhangi bir hasar, zayiat yoktur” açıklamasında bulundu. Dışişleri Bakanlığı da Kabil’deki terör saldırılarını en güçlü şekilde kınadı. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Kabil’de gerçekleştirilen terörist saldırıları sonucunda çok sayıda can kaybı ve yaralanmanın yaşandığının büyük üzüntüyle öğrenildiği belirtildi.
Açıklamada, “Bu menfur saldırıyı en güçlü şekilde kınıyor; hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Yasaklar geliyor!

Taliban’ın Kabil’de kontrolü ele geçirmesiyle Batı medyasına ilk demecini veren Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, yeni dönemde ülkedeki hayatın nasıl olacağına ilişkin açıklamalarda bulundu. New York Times’a konuşan Mücahid, Taliban’ın 1996-2001 dönemindeki gibi yeniden kadınları evde oturmaya veya yüzleri dahil tamamen örtünmeye zorlayacağı endişelerinin ‘temelsiz’ olduğunu iddia etti. Evden çıkan kadına erkek vasinin eşlik etmesi şartının sadece iki günden fazla süren seyahatler için geçerli olacağını, okula, işyerine, üniversiteye ya da hastaneye giderken geçerli olmayacağını aktaran Taliban Sözcüsü, kadınların iş hayatına geri dönmelerine izin vereceklerini ama bunun için başlarını örtmelerinin şart olduğunu belirtti.

Mücahid, müzik yasağının kamusal alanda geri döneceğini teyit ederken “Müzik İslam’da yasaktır ancak biz insanlara baskı uygulamaya gerek kalmadan böyle şeyleri yapmamaya ikna etmeyi umuyoruz” dedi. Birkaç gün önce Taliban’ın Afganistan Müzik Enstitüsü’ne saldırıp okuldaki tüm enstrümanları parçalayarak kapısına kilit vurmasının görüntüleri sosyal medyada paylaşılmıştı.

Haberin Devamı

AB: Afganlarla dayanışma içindeyiz

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, saldırıları kınayarak “AB, Afganlarla dayanışma içindedir” mesajını paylaştı. Katar, Ürdün, İspanya, Fransa ve Ukrayna da saldırıları kınadı.