Dünya Kanada’da isyan!

Kanada’da isyan!

03.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kanada’da birbiri ardına tespit edilen yerli çocuk mezarları, ülkede gerilimi tırmandırıyor. Kanada Günü’nde Kraliçe Victoria ve Kraliçe II. Elizabeth’in heykelleri devrildi

Kanada’da isyan

DIŞ HABERLER Genellikle huzur ve refah haberleriyle gündemde olan Kanada, son dönemde ciddi bir skandalla sarsılıyor. Katolik yatılı okullarında işkence ve istismara uğramış yüzlerce yerli çocuğun mezarlarının birbiri ardına bulunmasının ardından, ülkedeki gerilim giderek tırmanıyor.

Haberin Devamı

1 Temmuz’da kutlanan ülkenin ulusal günü, yoğun protesto gösterilerine sahne oldu. Kanada Günü’ndeki eylemlerde, ABD’de George Floyd cinayeti sonrası başlayan “Siyah Yaşamlar Önemlidir” protestoları sırasında sömürgeci ve kölecilerin heykellerine karşı girişilen saldırıların benzeri yaşandı. 1867’de ABD’nin kuzeyinde Britanya’nın üç sömürgesinin bir araya gelerek Kanada Dominyonu’nu kurmalarının kutlandığı Kanada Günü’nde, ülke çapında turuncuya bürünen binlerce kişi, yerlileri Avrupalılaştırmak adına Katolik yatılı okullarında kurban edilen çocuklar için anma törenleri ve yürüyüşler düzenledi.

‘Soykırım’ tepkisi

Göstericilerin en çarpıcı eylemi, Manitoba eyaletinin Winnipeg kentinde bulunan Manitoba parlamento binası önünde gerçekleşti. “Her Çocuk Önemlidir” hareketinin üyeleri tarafından düzenlenen protestoda, parlamento bahçesine 1904’te yerleştirilen Kraliçe Victoria heykeli halatlar bağlanarak kaidesinden alaşağı edildi.

Haberin Devamı

Kan kırmızısı el izleriyle kaplanarak tahrip edilen heykelin kaidesine “Bir zamanlar çocuktuk. Onları eve getirin” yazılırken, “Biz çocuktuk” yazılı Kanada bayrağı da konuldu. Göstericiler “Soykırımdan gurur olmaz” şeklinde slogan attı.

Protestocuların tepkisinden, İngiliz Milletler Topluluğu Başkanı sıfatıyla üye ülkelerin çoğunun kraliçesi konumundaki 2. Elizabeth ve İngiliz kaşif Kaptan James Cook da nasibini aldı. 2. Elizabeth ve Cook’un heykelleri iplerle çekilip yıkılırken, İngiliz kaşifin heykeli yerine ölen çocukları simgeleyen turuncu bir elbise asıldı. İngiliz hükümeti, heykellerin yıkılmasını kınarken, “düşüncelerinin bu trajik keşif sonrası Kanada yerlileri ile olduğunu” açıkladı.

Ne olmuştu?


Son haftalarda Kanada Birinci Ulus topluluklarının yerli çocukların zorla asimilasyona gönderildiği eski yatılı okullarda ortaya çıkardığı yüzlerce isimsiz mezara, Kanada Günü arifesinde bir yenisi eklenmişti. St Eugene Misyon Okulu arazisinde 182 yeni isimsiz mezar tespit edildiği belirtildi. Böylece son bir ayda bulunan çocuk mezarı sayısı 1.148’e çıktı. Öte yandan son olarak Ontario eyaletine bağlı Brantford kentindeki Mohawk Yatılı Kilise Okulu’nda bazı çocuk cesetlerinin yakılmış olduğu iddia edildi.