Dünya Kandahar’da kanlı cuma

Kandahar’da kanlı cuma

16.10.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Afganistan’da Taliban’ın kalesi olarak bilinen Kandahar vilayetindeki Şii topluluğuna ait Fatımiyye Camisi’ne Cuma namazı sırasında iki intihar bombacısının düzenlediği saldırıda en az 47 kişi hayatını kaybetti

Kandahar’da kanlı cuma

DIŞ HABERLER - Afganistan’da Taliban’ın kalesi olarak bilinen güneydeki Kandahar vilayetinde bulunan Şii topluluğuna ait Fatımiyye Camisi’ne Cuma namazı sırasında iki intihar bombacısı tarafından düzenlenen saldırıda en az 47 kişi hayatını kaybederken, 70’ten fazla kişi de yaralandı.

Haberin Devamı

Taliban’ın Kandahar’daki Basın Sorumlusu Şems Samim, 36 kişinin hayatını kaybettiğini, 70’ten fazla kişinin de yaralandığını söyledi. Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid de, Twitter’dan yaptığı paylaşımda, saldırıyı kınayarak faillerin bir an önce bulunması için güvenlik güçlerine talimat verildiğini bildirdi.

Caminin güvenlik sorumlusu Murtaza Zarifi’nin verdiği bilgiye göre, vilayet merkezinde bulunan en büyük camiye cuma namazı sırasında bombalı saldırı yapıldı. Zarifi daha önce 30 kişinin öldüğünü, 200’den fazla kişinin yaralandığını belirtmişti. Taliban güçleri saldırının gerçekleştiği camiye giden tüm yolları kapattı.

Kan bağışı çağrısı

Edinilen bilgilere göre, Taliban özel kuvvetleri bölgeyi kordona aldı ve halka yaralılar için kan bağışında bulunmaları çağrısı yaptı. BBC de, saldırıyı Irak Şam İslam Devleti’nin Horasan kolu olarak bilinen DAEŞ-H örgütünün düzenlediğine dair şüpheler olduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

Afganistan’ın ikinci büyük şehri olan Kandahar, Taliban’ın da doğru şehir olarak biliniyor. DAEŞ-H örgütünün bu şehirde saldırı düzenlemesinin Taliban’a karşı ciddi bir muhalefet işareti olduğu yorumları yapılıyor. Geçen hafta Cuma günü, Kunduz vilayetindeki bir camiye yine bombalı saldırı düzenlenmiş, 50 kişi hayatını kaybetmişti. Kunduz’daki saldırıyı terör örgütü DAEŞ üstlenmişti.

ABD öncülüğündeki NATO güçleri ülkeden ayrıldıktan sonra Afganistan’da meydana gelen bombalı saldırılar Celalabad kentinde yoğunlaşmıştı. Bu saldırıların da çoğunu DAEŞ üstlenmişti.

Türkiye’den kınama

Ankara, Afganistan’daki bombalı terör saldırısında hayatını kaybedenler için başsağlığı mesajı yayımladı. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Afganistan’da son dönemde özellikle camileri hedef alan bu insanlık dışı terör saldırılarını şiddetle kınıyor, hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyor, dost ve kardeş Afgan halkına en içten taziyelerimizi iletiyoruz” denildi.

Taliban’dan çok daha radikal

DAEŞ’in Horasan kolu, Afganistan’daki en kanlı ve radikal cihatçı grup olarak biliniyor. Horasan grubu, 2013’te El Kaide’nin Irak kolunun ayrılarak oluşturduğu DAEŞ’in Pakistan-Afganistan bölgesindeki koluna verilen isim. 2013’te Irak’ta kurulduktan sonra 2014’te Rakka ve Musul’u alarak güçlenen DAEŞ, Ocak 2015’te de, Pakistan ve Afganistan’dan örgüte katılmak isteyen savaşçıları bölgede topladı. Savaşçı topladığı dönemde, Taliban’ı “yeterince sert bulmayan” militanlar da buradan ayrılıp DAEŞ’e katıldı. DAEŞ-Horasan, ABD tarafından 2016’da terör örgütleri listesine alınmıştı. Taliban’dan çok daha radikal düşünce yapısına sahip olan örgütün Taliban ile ilişkisi de kötü.