Dünya Karanlık gece!

Karanlık gece!

26.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İsrail ordusu son günlerde Gazze Şeridi’nde hava saldırılarını yoğunlaştırırken, önceki gece, 7 Ekim’den beri savaşta en fazla can kaybının yaşandığı gecelerden biri oldu.

Karanlık gece

İsrail’in Gazze Şeridi’nde Hamas’a karşı yürüttüğü harekat devam ederken, İsrail ordusunun son günlerde saldırıları yoğunlaştırdığı görülüyor. Nitekim önceki gün, savaşın başından beri en fazla ölümün yaşandığı günlerden biri olarak kayıtlara geçti.

Haberin Devamı

İsrail hava saldırıları, önceki gece Gazze Şeridi’nin merkezindeki Maghazi ve Bureij mülteci kamplarında yoğunlaştı. Binlerce yerinden edilmiş Filistinlinin sığındığı Maghazi Mülteci Kampı’nda düzenlenen saldırıda 70 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. İsrail ordusu, olayı incelemekte olduklarını söyledi. İsrail Savunma Kuvvetleri, “Gazze’de sivil bölgelerde faaliyet gösteren Hamas’ın yarattığı zorluklara rağmen İsrail ordusu, uluslararası hukuka bağlıdır ve sivillerin göreceği zararı en aza indirmek için gerekli adımları atmaktadır” açıklamasında bulundu. Hamas ise hava saldırısını “korkunç bir katliam” ve “yeni bir savaş suçu” olarak nitelendirdi.

100’den fazla ölüm

Böylece önceki gün 12 saat içinde düzenlenen saldırılarda 100’den fazla Filistinli hayatını kaybetmiş oldu. Bu, İsrail’in Hamas’a karşı 11 haftadır sürdürdüğü savaşta Gazze’de en fazla can kaybı yaşanan gecelerden biri oldu. Saldırılarda yaralanan onlarca kişi ise El Aksa Şehitleri Hastanesi’nde tedavi altına alındı.

Haberin Devamı

Gece yarısından saatler önce başlayan saldırılar Noel sabahına kadar devam etti. Filistin Kızılayı, İsrail jetlerinin ana yolları bombaladığını, ambulansların ve acil durum araçlarının geçişini engellediğini de kaydetti. Filistin Sağlık Bakanlığı’nca yapılan açıklamada ise, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısının 20 bin 674’e yükseldiği belirtildi.

İsrail güçleri, Batı Şeria’daki Nablus kentine de gece saatlerinde baskın düzenledi. İsrail güçlerinin dün Tulkerim, Nablus, Ramallah, Beytüllahim, El Halil ve Doğu Kudüs’te düzenlediği baskınlarda 35 kişiyi daha gözaltına aldığı belirtildi. Böylece İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te gözaltına aldığı Filistinlilerin sayısı 4 bin 730’a ulaştı.

Öte yandan İsrail ordusu, Hamas tarafından rehin alınan 3’ü asker 5 rehinenin tünelde ölü bulunduğunu açıkladı. Hamas, geçen hafta rehinelerden üçünü dar, beyaz döşemeli, penceresiz bir yatak odasında hayatta olarak gösteren bir video yayınlamıştı.

Haberin Devamı

Karanlık gece

Sinvar ilk kez konuştu: İsrail ağır kayıp veriyor

Hamas yöneticisi Yahya Sinvar, 7 Ekim saldırılarından bu yana ilk kez halka açık bir mesaj yayınladı. Hamas siyasi büro üyelerine gönderilen mesajda, Hamas’ın İsrail’e karşı zorlu ve eşi benzeri görülmemiş bir savaş yürüttüğünü belirten Sinvar, İsrail’in ağır kayıplarla karşı karşıya olduğunu iddia etti. ‘Hamas’ın İsrail güçlerini ezme yolunda ilerlediğini’ öne süren Sinvar işgal koşullarına kesinlikle boyun eğmeyeceklerini duyurdu. Sinvar İsrail ordusu tarafından aranıyor.

Öte yandan İsrail medyası ise rehineleri kurtarmak adına Hamas liderleri Muhammad Deif ve Yahya Sinvar’a bir tür dokunulmazlık verme seçeneğinin değerlendirdiğini öne sürdü. “KAN News”a konuşan İsrailli bir güvenlik kaynağı, bu olasılığın siyasi ve askeri kademelerde tartışıldığını belirtti ancak, şu anda masada buna yönelik somut bir önerinin bulunmadığını söyledi. Ayrıca, Hamas liderlerinin sınır dışı edilmesinin İsrail’in savaş hedefleriyle çelişmediğini de sözlerine ekleyen kaynak, ancak bu şartı Katar gibi kabul edecek pek çok ülke olduğunu da ifade etti.