Dünya Kazakistan'da ortalık karıştı! Ülke genelinde OHAL ilan edildi

Kazakistan'da ortalık karıştı! Ülke genelinde OHAL ilan edildi

05.01.2022 - 22:28 | Son Güncellenme:

Kazakistan’da hükümetin sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG) fiyatlarına zam yapmasının ardından başlayan protestolar, hükümetin istifasına rağmen devam ediyor. Göstericilerin hükümet binalarını basmasının ardından ülke genelinde olağanüstü hal (OHAL) ilan edildi. Bu gelişmenin ardından Kazak Cumhurbaşkanı Tokayev'in Rusya öncülüğündeki bloktan askeri yardım istediği haberi ajanslara düştü.

Protestoların dün şiddetini arttırmasıyla ülkenin en büyük kenti Almatı, petrol zengini Mangistau bölgesi ve başkent Nur-Sultan'da 2 hafta olağanüstü hal ilan edilmişti. Bu kapsamda Nursultan'da yerel saatle 23.00 ile 07.00 arasında sokağa çıkma yasağı uygulanmasına karar verildi.

Haberin Devamı

Almatı'da dün yakıt fiyatlarındaki zammı Protesto edenlere karşı göz yaşartıcı gaz kullanılan protestolarda 200'den fazla kişinin de gözaltına alındığı açıklanmıştı.

Protestocular polisin müdahalesi öncesinde, "İhtiyarlar dışarı", "Hükümet istifa" şeklinde sloganlar atmıştı. Almatı'da protestocular bugün de belediye binasını ateşe verirken, Aktobe’de ise hükümet binasına baskın gerçekleştirdi.

Kırgızistan Dışişleri Bakanlığı: Kazakistan’a her türlü desteği vermeye hazırız

Kırgızistan Dışişleri Bakanlığından Kazakistan'daki olaylara yönelik yapılan açıklamada, "Kırgızistan, her zaman kardeş Kazakistan’ın yanında oldu ve olmaya devam edecektir, halklarımızın tarihinde her zaman olduğu gibi her türlü desteği ve yardımı vermeye hazırdır" denildi.

Haberin Devamı

Kazakistan'da Almatı Havalimanı'nda uçuşlar durdu

Kazakistan'ın en işlek havalimanı olan ve TAV Havalimanları Holding tarafından işletilen Almatı Uluslararası Havalimanı'nda protestocuların işgali nedeniyle uçuşlar durdu. Aralarında Türk çalışanların da olduğu tüm personel, havalimanının protestocular tarafından işgali öncesi evlerine gönderildi. Ülkede Aktav Havalimanında da uçuşlar durduruldu. Türk Hava Yolları (THY) ve Kazakistan hava yolu şirketi Air Astana'nın Nur-Sultan ile Almatı seferleri ise karşılıklı olarak gerçekleştirilemiyor.

Kazakistan'da TAV'ın işlettiği Almatı Uluslararası Havalimanı ile Aktav şehrindeki Aktav Havalimanı protestocular tarafından dün akşam saatlerinde işgal edildi. Edinilen bilgilere göre Almatı Havalimanı'nda aralarında 15 Türk'ün olduğu tüm personel protestocuların gelmesinden önce evlerine gönderilirken, uçuşu olan yolcular da güvenlik nedeniyle havalimanından ayrıldı.

TALPA'DAN KAZAKİSTAN'DAKİ EKİPLER İÇİN AÇIKLAMA

Türkiye Havayolu Pilotları Derneği (TALPA) ise Kazakistan'da devam eden iç karışıklık konusunda çeşitli şehirlerde yatı görevinde bulunan hava yolu ekipleri için sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı. Açıklamada, "Değerli üyelerimiz, Almatı'da bugün yaşanan olayları ve görevleri gereği yatıda bulunan 3 ayrı havayolu şirketimize ait toplam 53 meslektaşımızın durumlarını yakından takip etmekteyiz. Güvenlikleri ve emniyetle yurda dönüşleri için her türlü gayret gösterilmektedir. Olası acil durumlarda 7/24 TALPA acil hattından bizlere ulaşabileceğinizi tekrar hatırlatmak isteriz" denildi.