Dünya Kiev direnişe hazır!

Kiev direnişe hazır!

16.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kiev ve çevresindeki saldırılar, Rusya'nın Ukrayna başkentini almak için her şeyi göze aldığını gösterdi. Sokağa çıkma yasağı ilan edilen Kiev ise direnişe hazır.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal harekatı devam ederken, Rus bombardımanı son günlerde Kiev'de yoğunlaştı. Başkent ve çevresini yoğun bombardıman altında tutan Rusya, sivil yerleşim yerlerini hedef almayı sürdürüyor. Sivillerin yaşadığı bölgelerden gelen dumanlar, çatışmaların şehir içine daha da yaklaştığını gösteriyor.

Haberin Devamı

Rusya’nın dün Kiev’de 16 katlı bir apartmanı vurması sonucu en az 3 kişi hayatını kaybetti. Kiev Belediye başkanı Vitali Kliçko, Telegram hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, Svyatoshin semtindeki saldırıda can kaybının 4'e yükseldiğini duyurdu. Kentte önceki gün de bir apartman vurulmuş ve 4 kişi hayatını kaybetmişti. 

Askeri ve sivil kayıplar sonrası Kiev’de dün geceden itibaren 35 saatlik sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Belediye Başkanı Kliçko, "Şehirde özel izin olmadan hareket yasaklanacak. Sadece sığınaklara gidebilmek için dışarı çıkılacak… Kievlilerden 2 gün evde ya da sığınakta kalmaya hazırlanmalarını rica ediyorum" ifadelerini kullandı. Sokağa çıkma yasağının ardından Kiev’de sıcak çatışmaların yaşanacağı tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

'ARAZİ ZORLAYACAK'

Rusya'nın Kiev çevresinde ciddi bir direnişle karşılaşması ve arazi şartları nedeniyle de zorlanması bekleniyor. BBC Türkçe'nin aktardığına göre, Kiev'in savunmasından sorumlu iki generaller, kentin arazi yapısının kendilerine avantaj sağladığını söylüyor. Orgeneral Krişenko, "Kentin büyüklüğü bir yandan savunmasını zorlaştırıyor, ama öte yandan bu bizim için aynı zamanda avantaj" derken, "Kiev'in çevresinde Dinyeper'e bağlanan birçok küçük nehir ve turbalık mevcut. Yani büyük çaplı bir askeri harekata uygun değil" ifadelerini kullandı. Kentin çevresindeki köprüler yıkılırken, kent içinde her noktaya barikatlar kuruldu.

Rusya'nın Kiev  dışındaki saldırıları da sürüyor. Harkov kentinde siviller, Rusya tarafından bombalanan binalardan tahliye edilirken yeniden saldırıya uğradı. Rivne kentinde de televizyon kulesine düzenlenen Rus saldırında 19 kişinin hayatını kaybettiği haber veriliyor. 

Öte yandan güney cephesinde Mariupol'deki direnişi bir türlü kıramayan Rusya, Herson kentinde ise kontrolü sağladığını duyurdu. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, "Herson şehri ve bölgesi tamamen Rusya’nın kontrolü altına alındı" dedi.

MAYISTA BİTECEK!

Ukrayna Devlet Başkanlığı Özel Kalem Danışmanı Oleksiy Arestoviç, yakın zamanda bir barış anlaşması imzalanmaması durumunda, Rusya’nın kaynaklarının tükenmesi nedeniyle savaşın Mayıs’a kadar biteceğini söyledi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise konuya ilişkin, “Bu onların tahmini, bir tahminde bulunma konusunda aceleci davranmak istemiyoruz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

ULAŞIM UYGULAMASI HAYAT KURTARIYOR!

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları öncesi başkent Kiev’in toplu taşıma uygulaması olan ‘Kiev Dijital’, abluka altındaki şehirde hayat kurtaran bir işlev üstlendi. The Guardian’da yer alan habere göre, uygulama Rus işgali sonrasında kullanıcıları hava saldırılarına karşı uyarmaya ve en yakın sığınaklara yönlendirmeye başladı. Uygulamanın şu an 1.5 milyon kullanıcısı olduğu biliniyor.

HERSON’A DA REFERANDUM OYUNU

Rusya’nın işgali altındaki Herson, Melitopol ve Berdyansk kentlerinde çok sayıda protesto düzenlendi. Raporlar, Rusya’nın bölgeyi Donetsk, Luhansk ve Kırım’a benzer bir ayrılıkçı cumhuriyet olarak meşrulaştırmak amacıyla Herson’da bir referandum düzenlemeyi planladığını gösteriyor.
Melitopol kentinde belediye başkanını kaçırarak yerine birini atayan Rusya’nın, Dniprorudne’de de belediye başkanını kaçırdığı öğrenildi.

Haberin Devamı

Kiev direnişe hazır

CANLI YAYINDA ‘SAVAŞI DURDURUN’ DEDİ

Rusya'nın devlet kontrolündeki televizyon kanalı Kanal 1'de spiker Ekaterina Andreeva, önceki gün canlı yayında haber bülteni sunarken, arkasına geçen bir kadın, elindeki pankartla Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaşı protesto etti. Pankartta, "Savaşı durdurun. Propagandaya inanmayın. Size burada yalan söylüyorlar!" ifadeleri yer alırken, protestocunun kameranın karşısına geçmesinin ardından canlı yayın yarıda kesildi, başka görüntüler verildi. Protestocunun, Marina Ovsyannikova adında Rus vatandaşlarına yanlış bilgi vermekten bıkmış bir kanal çalışanı olduğu belirlenirken, protestocunun olaydan bir süre önce de bir video kaydettiği ortaya çıktı. Videoda Ukrayna'nın işgalini "suç" olarak niteleyen ve "Kremlin propagandası" yapmakla suçladığı kanalda çalışmaktan utanç duyduğunu ifade eden Ovsyannikova, olayın ardından gözaltına alındı. 

Haberin Devamı

14 saat boyunca sorgulandığı belirtilen Ovsyannikova, 30 bin ruble para cezasına çarptırılıp serbest bırakıldı. Ovsyannikova’nın çalıştığı kanaldan da istifa
ettiği aktarıldı.

RUSYA’DAN JOE BİDEN’LA TRUDEAU’YA YAPTIRIM

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları devam ederken, Rusya Dışişleri Bakanlığı, aralarında ABD Başkanı Joe Biden’ın yanı sıra Kanada Başbakanı Justin Trudeau'ya da yaptırım uygulayacağını açıkladı. Rusya Dışişleri, üst düzey Rus yetkililerin ABD'ye girişinin yasaklanması da dahil Washington'un uyguladığı bir dizi yaptırıma yanıt olarak Biden’ın yanı sıra, Amerikan Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Savunma Bakanı Lloyd Austin ve Genelkurmay Başkanı Mark Milley’nin Moskova'nın yaptırım listesine dahil edildiğini duyurdu. ABD’li üst düzey yetkililerin bulunduğu 13 kişilik listede Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Başkan Biden'ın oğlu Robert Hunter Biden, eski başkan adayı Hillary Clinton da var. 

UKRAYNA YÜZ TANIMA KULLANMAYA BAŞLADI

ABD'li yapay zeka şirketi “Clearview AI” tarafından sunulan yüz tanıma teknolojisinin, Ukrayna Savunma Bakanlığı’nca kullanılmaya başlandığı bildirildi. Euronews Türkçe’nin haberine göre ABD merkezli istihbarat platformu “Clearviwew AI”ın sunduğu teknoloji sayesinde bakanlığın, Rus saldırganları ortaya çıkarabileceği, yanlış bilgi ile mücadele edebileceği ve ölülerin kimliğini saptayabileceği belirtildi. 

SAVAŞ ORTODOKSLARI BÖLDÜ!

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasıyla zaten bir bölünüş içinde olan Ortodoks dünyası, daha büyük bir ayrılığa sürüklendi. Ukrayna ve Rusya kiliselerinin birbirinden ayrılmasıyla su yüzüne çıkan bölünme, Rusya'nın işgaliyle daha da ciddi bir hal aldı.

Euronews'un aktardığına göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yakınlığıyla bilinen Rus Ortodoks Kilisesi Patriği Kirill’in işgale destek vererek kutsaması, dünyadaki Ortodoks kiliselerindeki bölünmeyi derinleştirdi. Uzmanlara göre, bu durum Ortodoks dünyası içinde daha önce eşi benzeri görülmemiş bir iç isyanı tetikledi.

Rus kilisesinin tutumu, dünyadaki diğer Ortodoks kiliselerinde tepkiyle karşılanırken, Rusya içinde de kiliseye bağlı yaklaşık 300 din adamı, Ukrayna’da "cinayet emirleri" verilmesini kınadı. Hollanda'daki Ortodoks Kilisesi, Kirill'in tutumunu kabul etmedi ve bağlarını kopardı. New York’tan Yunanistan’a kadar uzanan geniş bir yelpazede yaşayan dünyadaki Ortodoks teoloji uzmanları, savaşı kışkırtan din adamlarını kınamak için yine geçen hafta ortak bir bildiriye imza attı. 

‘KIRIM’A İZİN KORKUNÇ HATAYDI!’ 

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Batı'nın, 2014'te Rusya'nın Kırım ilhakına izin vererek "korkunç bir hata" yaptığını söyledi. Johnson, İngiliz “Daily Telegraph”taki yazısında Batı'nın Rus petrolü ve doğal gazına olan bağımlılığını sonlandırması gerektiğini belirtirken, bunun, Kremlin'in baskılarına karşı çıkmanın tek yolu olduğunu savundu. Johnson yazısında, "Putin, 2014'te ilk defa Ukrayna'yı işgal ettiğinde Batı, korkunç bir hata yaptı. Rusya lideri bağımsız bir ülkenin büyük bir bölümünü ele geçirerek saldırgan bir eylem gerçekleştirdi, biz de buna izin verdik" ifadelerini kullandı.

İngiltere Başbakanı, Putin'in "sürekli devam eden şantajını" durdurmanın tek yolu Batı ülkelerinin Rus petrolu ve doğal gazına olan bağımlılığını sonlandırması olduğunu ifade etti, bunun "acılı" bir süreç olacağının altını çizdi.

RUS ASKERLERİNE ÇAĞRI: TESLİM OLUN!

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, önceki gece televizyonlardan halka seslenerek, Rusya'nın Ukrayna'da beklemediği bir direnişle karşılaştığını söyledi. "Böylesi bir direnişi beklemiyorlardı. Yıllardır hakkımızda yalanlar söyleyen kendi propagandalarına inandılar" diyen Zelenskiy 'Rusya'nın savaş yoluyla bir şey elde edemeyeceğini anlamaya başladığını' söyledi. Zelenskiy, Rus askerlerine seslenerek, "savaşı sürdürmenin utancı yerine teslim olma" çağrısında da bulundu. "Biliyorum hayatta kalmak istiyorsunuz" diyen Zelenskiy teslim olan askerlere "insan gibi davranılacağını" belirtti.

NATO MESAJI

Öte yandan Zelenskiy, Londra'da düzenlenen Ortak Sefer Gücü (JEF) Toplantısı'na hitap ettiği konuşmasında, "Hepimiz Rusya'nın hedefiyiz ve bu nedenle Ukrayna ayakta duramazsa her şey Avrupa'nın aleyhine olacak. Bize yardım ederek kendinize yardım edin" dedi. Video konferansla Avrupalı liderlere hitap eden Zelenskiy, NATO’ya üye olamayacaklarını kabullenmeleri gerektiğini belirterek, “Bunun farkına varmamız lazım. Halkımızın da bunu ve sadece kendilerine ve bize destek olan ortaklarımıza güvenmesi gerektiğini anlamaya başlamasından memnunum” ifadelerini kullandı.