Dünya Kimyasal saldırı iddiası!

Kimyasal saldırı iddiası!

13.04.2022 - 07:54 | Son Güncellenme:

Rusya'nın abluka altına aldığı Mariupol ve Donetsk'te kimyasal silah kullandığına dair iddialar büyük dikkat çekti. ABD ve İngiltere iddiaları soruşturmaya başladı.

Kimyasal saldırı iddiası

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal harekatı sürerken, Rus birliklerinin savaş suçlarıyla ilgili iddialar çoğalıyor. Son olarak Rus ablukası altındaki Mariupol kentinde kimyasal silah kullanıldığı yönündeki iddialar büyük dikkat çekti. Mariupol'u aylardır savunan Ukrayna ordusuna bağlı Azov Taburu'ndan yapılan açıklamada, Rus birliklerinin insansız hava aracı ile Mariupol'e “menşei bilinmeyen zehirli bir madde” attığı ifade edildi. Söz konusu saldırı sonrası yaralanan insanlarda solunum yetmezliği tespit edildiği vurgulanan açıklamada, zehirli maddenin etkilerinin araştırıldığı kaydedildi.

Haberin Devamı

Açıklamanın ardından Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenskiy de Rusya'nın Ukrayna'da kimyasal silahlar kullanabileceğini belirtti. Ukrayna lideri, Batı'ya "Öyle bir yaptırım uygulanmalı ki Moskova bir daha bu konuyu açamasın bile" dedi. Ukrayna Parlamentosu da, Rus birliklerinin Donetsk'te nitrik asit ateşlediğine dair raporlar aldıklarını duyurdu.

İDDİALAR SORUŞTURULUYOR

ABD ve İngiltere, Ukrayna'daki Rus güçlerinin Mariupol'e yönelik saldırı sırasında kimyasal silah kullandığına ilişkin haberleri soruşturduklarını açıkladı. Pentagon Sözcüsü John Kirby, Rusların Mariupol'de kimyasal silah kullandığının henüz teyit edilmediğini ancak gelişmelerin dikkatle izlendiğini söyledi.
İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss da, herhangi bir kimyasal silahın kullanılmasının savaşta tehlikeli bir yeni aşama anlamına geleceğini belirtirken, Silahlı Kuvvetler'den sorumlu Bakan Yardımcısı James Heappey, bu silahların kullanıldığına yönelik kanıt bulunursa, uluslararası tepki anlamında "bütün seçeneklerin masada olduğunu" söyledi.

Haberin Devamı

Öte yandan Mariupol Belediye Başkanı Vadim Boyçenko, Rusya'nın kuşattığı kentte savaşın başından bu yana 10 binden fazla sivilin hayatını kaybettiğini ve cesetlerin hala sokaklarda olduğunu öne sürdü. Boyçenko, Rusların cesetleri soğuk depolama tesisleri olan büyük bir AVM’de topladığını söyledi.

PUTİN: PLANA GÖRE GİDİYOR

Rusya lideri Vladimir Putin, Voctochny Uzay Üssü’nde yaptığı konuşmada, Ukrayna’daki duruma dair açıklamalarda bulundu. Putin, Rusya’nın ülkeyi korumak için Ukrayna’daki askeri operasyondan “başka seçeneği olmadığını” belirtti ve Rus güçlerinin amaçlarına ulaşacağını vurguladı. Putin, “Amaçlarımıza ulaşacağız. Buna hiç şüphe yok. Hedeflerimiz kesinlikle çok net ve asil. Asıl hedefimiz Donbas bölgesindeki halka yardım etmek” dedi.

Putin daha sonra yaptığı açıklamada ise Ukrayna’da başlatılan “askeri operasyonun” plana göre gittiğini söylerken, hedeflere ulaşmayı ve kayıpları en düşük seviyede tutmayı amaçladıklarını belirtti. Putin ayrıca, Rus güçlerinin çekildiği Buça’da ortaya çıkan katliam görüntülerinin “sahte olduğunu” da iddia etti.

Haberin Devamı

Müzakerelere de değinen Putin, Ukrayna heyetinin İstanbul’da yapılan görüşmelerde varılan noktalardan saptığını öne sürerken, Ukrayna’yla görüşmeler için ‘çıkmaz’ ifadesini kullandı. Ukraynalı müzakereci David Arakhamia ise “Ukrayna tarafı İstanbul mutabakatına bağlı ve tutumunu değiştirmedi” açıklamasını yaptı.

Kimyasal saldırı iddiası

TELEFONLARI BİLE TOPLAMIŞLAR!

Rus askerlerinin çekilmeden önce adeta katliam yaptığı kasabalardan biri olan Kiev'e bağlı Andriivka’nın sakinleri, yaşadıkları yerlere döndüklerinde dehşet manzaralarla karşılaşıyor. Belarus sınırına giden yolda bulunan Andriivka, haftalarca süren işgal sırasında ciddi hasar almış. Binaların yerinde, moloz ve ezilmiş metal yığınları yer alıyor. Andriivka sakinleri, Rus kuvvetlerinin işgalin ilk günlerinde geldiğini ve herkesin telefonlarına el koyduğunu kaydederken, kasabalılardan bazılarının gözaltına alındığını, kimisinin ise ortadan kaybolduğunu anlatıyor.

Haberin Devamı

TECAVÜZ SUÇLAMASI

Ukrayna İnsan Hakları Ombudsmanı Lyudmyla Denisova, Ukrayna'nın Buça kentinde bir evin bodrum katında yaşları 14 ile 24 arasında değişen 25 civarında kız ve kadının 25 gün boyunca sistematik tecavüze uğradığını açıkladı. Bunlardan 9’unun hamile olduğunu belirten Denisova, "Rus askerleri onlara, ‘Ukraynalı çocuklarınız olmasını önleyeceğiz' demişler” ifadesini kullandı. Denisova, yardım ve destek hatlarına tecavüze uğrayan çok sayıda kadından telefon geldiğini de ifade etti. 

Kimyasal saldırı iddiası

SİBİRYA’YA BİLE GÖNDERİLİYORLAR!

Rusya’nın, Ukrayna vatandaşlarını insani koridorlardan kendi topraklarına götürdüğü iddialarının ardından, Kremlin yönetiminin, aldığı acil kararnameyle, yaklaşık 100 bin Ukraynalının Sibirya, Kuzey Kafkasya ve Kuzey Kutuplar dahil Uzak Doğu bölgelerine götürülmesine karar verdiği öne sürüldü. İngiliz “iNews” sitesi, Kremlin’in web sayfasında yayınladığını belirten acil kararnamenin geçtiğimiz ay yürürlüğe girdiğini belirtirken, Ukraynalı göçmenlerin Rus askerleri tarafından sorgulandığını, ardından da Ukrayna dışına götürecek otobüslere bindirildiğini de aktardı. İncelenen Kremlin belgelerine göre, Ukraynalıların gönderildiği yerler arasında, yüksek düzeyde askerileştirilmiş bölgelerden Çeçenistan, İnguşya ve Dağıstan Cumhuriyeti ile Rusya’nın Uzak Doğu sınırındaki Sakhalin’ın adı geçerken, bazı Ukraynalıların da Rusya’nın Kuzey Kutbu’ndaki limanı Murmansk’a gönderildiği aktarıldı.