Dünya Kirli hava, intihar riskini artırıyor mu?

Kirli hava, intihar riskini artırıyor mu?

11.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İntihar, bir halk sağlığı sorunu. Dünya Sağlık Örgütü de 10 Eylül Dünya İntiharı Önleme Günü’nde dikkati bu probleme çekti.

Kirli hava, intihar riskini artırıyor mu

Araştırmalar da hava kirliliğiyle intihar riski arasında bir bağlantı olduğunu gösteriyor. Hava kalitesini iyileştirmenin bazı intiharları önleyebileceği savunuluyor. Yale Üniversitesi’nden Seulkee Heo ve meslektaşları, hava kirliliği ile intihar arasındaki ilişkiyi araştıran 18 çalışmayı inceledi. İncelemede, parçacıklı maddelerle (odun yakıcıları, orman yangınları ve inşaat tozuyla yayılan maddeler) endüstriyel tesisler, fosil yakıtlar ve araçlardan yayılan kükürt dioksit ile azot dioksit gazlarının intihar riskini artırabileceği görüldü. Kirli havayla intihar arasındaki bağlantının nedeni de uzun süre hava kirliliğine maruz kalmanın depresyon yarattığı teziyle açıklandı.

Haberin Devamı

Biyolojik sistem nasıl işliyor?

*Akciğerlere giren kirli hava, oksijenin kan dolaşımına ve beyne akışını engelleyebilir. Bu da bilişsel bozukluklara yol açabilir.

*Uzmanlar, hava kirliliğinin beyinde iltihaba, serotonin (mutluluk hormonu) eksikliğine yol açabileceği, stres tepki yollarını bozabileceği, bunun da depresif davranışları tetikleyeceği üzerinde duruyorlar.

*Bu sebeple kirli havanın intihar düşüncesini teşvik edecek bir beyin bulanıklığına neden olabileceği bildiriliyor. Bir başka ifadeyle, kirli hava, intihara sürükleyebilir.

*Aşırı sıcak havanın intihar riskini artırdığı ve hava kirliliğine sebep olduğu da biliniyor.

* Her yıl dünya çapında ortalama 700 binden fazla insan intihar ediyor. ABD’de son 20 yılda % 40 artış var.

Haberin Devamı

*İntiharları önlemek için hava kirliliğinin de dikkate alınması lazım.