Dünya Kolesterole gen tedavisi

Kolesterole gen tedavisi

14.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Bilim insanları, her gün alınan statin sınıfı ilaçlar yerine, “gen aşısı”yla tek seferde kötü kolesterolün yüzde 50 düşürülerek kalp krizinin önlenebileceğini açıkladı.

Kolesterole gen tedavisi

Dünyada milyonlarca insan kalp krizi ve felç geçirmeye neden olan kötü kolesterole (LDL) karşı “statin” sınıfı ilaçlar kullanıyor. Bu da hem bedeni hem de ekonomiyi yoruyor. ABD’de kalp derneği tarafından organize edilen yıllık bilimsel konferansta ise statinlerin yerine, yeni gen düzenleme aşısıyla tek seferde LDL’nin yüzde 50 azaltılabileceği açıklandı. Uzmanlar, statinlerin yerini 10 yıl içinde gen aşısının alabileceğini bildirdi. Konferansta duyurulan deneme sonuçlarına göre, “Verve-101” adlı tek seferlik aşı, hücrelerin içindeki DNA bölümlerini silip, yeniden yazabilen CRISPR teknolojisine dayanıyor. Yenilikçi tedavinin arkasındaki uzmanlar, aşının etkisinin uzun süreli ve muhtemelen kalıcı olduğuna inanıyor. 

Haberin Devamı

Testler devam ediyor 

Araştırmanın deneme aşamasında olduğunu belirten uzmanlar, “Bulgularımız, aşının yüksek kötü kolesterolü etkili şekilde tedavi edebileceğini ve bir sağlık sorunu haline dönüşmesini engelleyebileceğini gösteriyor” dedi. Verve-101’in arkasındaki kardiyologlardan Dr. Sekar Kathiresan da “Gen aşısı, kalp hastalıklarının tedavisinde ezber bozan potansiyel bir gelişme. Tek seferlik bir tedavinin olabileceğini gösterdik” diye konuştu. Denemelerin yakında kalp hastalığı olanlar da dahil geniş gruplara yayılacağını belirten Kathiresan, tedavinin 10 yıl içinde uygulamaya geçmesini beklediklerini ifade etti. Verve-101, kötü kolesterolü düzenleyen hücrelerdeki DNA’yı değiştirerek üretimini durduruyor.