Dünya Kolombiya'da bir devir sona erdi! FARC artık silahsız

Kolombiya'da bir devir sona erdi! FARC artık silahsız

28.06.2017 - 15:54 | Son Güncellenme:

Batı yarımkürenin en uzun savaşını bitiren barış anlaşmasıyla örgütün teslim ettiği 7 bin 132 silah kilitlendi, silahlar 1 Ağustos'ta resmen imha edilecek. Kolombiya lideri Santos, "İşte bugün başkan olduğuma değdi" dedi. Tarihi törende sahne alan FARC militanlarının kurduğu müzik grubu, 'Escopetarra' adlı silah gitarı çaldı.

Kolombiyada bir devir sona erdi FARC artık silahsız

Güney Amerika ülkesi Kolombiya'da 52 yıl süren ve çeyrek milyondan fazla insanın ölümüne yol açan iç savaşın bitişine anlamlı bir nokta konuldu. Ülkenin en büyük silahıl örgütü Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri'nin (FARC) teslim ettiği silahların konulduğu depoların kapılarına törenle kilit asıldı.

Haberin Devamı

Kolombiya lideri Juan Manuel Santos, BM Kolombiya Misyon Şefi Jean Arnault, FARC lideri Rodrigo Londono, yabancı konuklar, bakanlar ve yüzlerce FARC militanı, Meta yönetim bölgesine bağlı Mesetas kenti kırsalındaki La Guajira toplanma alanında buluştu. Tarihi bir ana tanıklık eden alandakilerle birlikte ülkenin 26 noktasında daha benzer törenler vardı.

'Tek silahımız sözümüz olacak' yazılı beyaz tişörtlerle alanda yerlerini alan FARC militanları ve diğer konukları önce Jean Arnault selamladı. Arnault, "Kolombiya'daki barışın inşasının bu başarısı aynı zamanda uluslararası topluluk için bir umut ve güçlü bir örnek olacaktır" sözleriyle örgüte ait 7 bin 132 silahın artık BM'de olduğunu duyurdu.

Haberin Devamı

Arnault'un ardından kürsüye gelen FARC lideri Londono, hükümete, verdiği sözleri tutma ve örgütün yerel liderlerine yönelik saldırıları durdurması çağrısında bulundu. FARC militanlarının artık demokratik mücadelenin militanları olduğunu ifade eden Londono, bir daha silah kullanmayacaklarına dair verdikleri sözü tekrarladı.

Kampta doğan bebek sahnede

Devlet Başkanı Santos da "İşte bugün Kolombiya Devlet Başkanı olduğuma değdi" dedi. Verdikleri tüm sözleri tutacaklarını belirten Santos, FARC'tan da aynı hassasiyeti beklediklerini vurguladı. Santos konuşmasını, "Bu fırsatı kaçırmayalım. Tek milletiz, tek halkız. Yaşasın barış" diyerek noktaladı.

FARC'ın bazı kadın militanlarının çocuklarıyla katıldığı törende Santos ve Londono, barış anlaşmasından sonra kampta doğan bebekleriyle platforma gelen örgüt mensubu bir çifti tebrik etti.

Kolombiyada bir devir sona erdi FARC artık silahsız

Militanlardan konser

FARC militanlarından meydana gelen müzik grubu, törendekilere mini bir konser verdi. Konserde gerçek bir silahtan gitara dönüştürülen ve 'Escopetarra' adı verilen silah gitar çalındı.

Törende 7 bin 132 silahın bulunduğu konteynerler canlı yayınla din adamlarının nezaretinde, imha edilmek üzere açılacakları 1 Ağustos'a kadar kilitlendi. Konteynerler Ağustos ayının ilk günü tekrar açılıp son kontroller yapılacak. Aynı tarihlerde FARC militanlarına toplum hayatına geçişleri için sertifikaları verilecek.

Haberin Devamı

Ayrıca örgütün, ülkenin farklı bölgelerinde tuttuğu ve artık koordinatlarını BM'ye verdiği gizli cephaneliklerin imhasının da 1 Ağustos'a kadar tamamlanmış olması bekleniyor.

Bogota yönetimiyle FARC arasındaki müzakereler aylarca sürmüş, taraflar arasındaki ilk anlaşma referandumda kılpayı bir oranla reddedilmişti. Yeniden kolları sıvayan taraflar, kısa sürede yeni bir anlaşma imzalamış ve bu sefer metin Kolombiya senatosunda oylanarak geçen yıl sonbaharda hayata geçmişti.

İlk aylarda FARC gerillaları toplanma alanlarına ulaştı, peşinden 1 Mart tarihinde silah bırakma aşamasına geçildi. 17 Mart'ta teslim edilen 140 silah, FARC'ın tarihinde ilk kez silah bırakması olarak kayıtlara geçti.

Kolombiya'da yarım yüzyılı aşan çatışmalar 260 bine yakın kişinin hayatını kaybetmesine ve 6 milyondan fazla kişinin göç etmesine neden oldu.