Dünya Korku küreselleşti

Korku küreselleşti

25.02.2020 - 07:00 | Son Güncellenme:

Tüm dünyada can almaya devam eden yeni koronavirüs salgını Kovid-19 giderek daha korkunç bir hal almaya başladı. Çin’den dünyaya yayılan salgında ölü yasıyı 2610’a yükseldi. Virüsün görüldüğü İran’da ölü sayısı 8, İtalya’da da 7’ye yükseldi. Genetikçi Spencer Wells, virüsün dünya nüfusunun yüzde 60’ına bulaşacağını belirterek, “Bu da yaklaşık 46-92 milyon insanın ölmesi anlamına geliyor” dedi. Çin’in Rusya Federasyonu Büyükelçisi Hanhui ise Kovid-19 aşısının bulunduğunu, son testlerin yapıldığını söyledi.

Korku küreselleşti

İran’da ilk olarak Kum şehrinde görülen Kovid-19 salgını, başkent Tahran’ın yanı sıra Gilan, Merkezi ve Mazenderan eyaletlerine de sıçradı. Resmi rakamlara göre ülkede ölü sayısı 8’e çıktı, vaka sayısı da 61’e yükseldi. Tahran 13’üncü Bölge Belediye Başkanı’nda da koronavirüs tespit edildi. Tahran yönetimi bir dizi önleme başvurdu. Dışişleri Bakanlığı sözcüsünün rutin basın toplantısı iptal edildi. Metro istasyonları ve vagonlar düzenli olarak sterilize edilmeye başlandı. Birçok eyalette eğitime ara verildi, spor müsabakaları ertelendi, sanatsal faaliyetler iptal edildi. Kum kentinde okullar ve kutsal mekânlar kapatıldı. İranlı yetkililer Kum’a ve yakınındaki yerleşim birimlerine seyahat etmeme tavsiyesi verdi. Birçok ülke virüs nedeniyle tedbirlerini artırdı, İran’dan geliş gidişlere sınırlama getirdi. İran Meclisi’ndeki Kum Milletvekili Emirabadi, kentte son 2 hafta içinde salgın nedeniyle 50 kişinin hayatını kaybettiğini, 250 kişinin de karantinada tutulduğunu öne sürdü. İranlı İşçiler Haber Ajansı’nın haberine göre, virüsün Kum’da 3 hafta önce tespit edildiğini ileri süren Emirabadi, konuyla ilgili resmi açıklamanın geç yapılmasını eleştirdi. Emirabadi, “Kum’da durum iyi değil. Virüs bulaşmış hastalarla ilgilenen hemşirelerde hastalıktan korunacak özel giysi bulunmuyor. Hemşireler hastalara korkarak yaklaşıyor. Hastalığı tespit edecek yeterli kit bulunmuyor. Birçok eczanede maske dahi yok” dedi. İran resmi makamları bu iddiaları doğrulamadı. İran Sağlık Bakanlığı Sözcüsü İrac Herirçi, ülkenin herhangi bir şehrinde karantina uygulamasını hayata geçirmek istemediklerini söyleyerek, ”Karantina uygulamaları birinci dünya savaşı öncesine ait yöntemlerdir” dedi.

Haberin Devamı

Komşu ülkelere sıçradı

Irak, Umman, Bahreyn ve Afganistan’da ilk Kovid-19 vakası görüldü. Irak’ta Necef kentinde, İranlı bir öğrencide hastalık tespit edildi. Öğrencinin karantina altına alındığı açıklandı. Irak merkezi hükümeti, virüsün yayılmasına karşı önlem olarak İran’la olan tüm sınır kapılarını kapattı.

İranlıların ülkeye girişine getirilen yasak 15 gün daha uzatıldı. Kuveyt’te Kovid-19 tespit edilen vaka sayısı 3 oldu. Kuveyt Sağlık Bakanlığı, 53 yaşındaki bir Kuveyt vatandaşı ile  61 yaşındaki bir Suudi Arabistan vatandaşının yanı sıra Kuveyt’te yaşayan 21 yaşındaki vatansız (haymatlos) bir kişide Kovid-19 tespit edildiğini belirtmişti.

Umman’da da 2 yeni vaka tespit edildiği duyuruldu.

Haberin Devamı

Türkiye’de şüpheli vaka

İran’dan Mardin’in Kızıltepe ilçesine gelen ve yüksek ateş şikayetiyle hastaneye başvuran Türk şoför, koronavirüs şüphesiyle gözlem altına alındı. TIR şoförlüğü yapan ve ismi açıklanmayan kişi, yüksek ateş şikayetiyle dün sabah Kızıltepe Devlet Hastanesi’ne başvurdu. Acil serviste tedaviye alınan şoför, İran’dan geldiğini söylemesi üzerine prosedür gereği gözlem altına alındı. Tetkikleri yapılan şoför için 14 günlük gözlem süresi başlatılırken, alınan numuneler ise incelenmek üzere Ankara’ya gönderildi.

Korku küreselleşti

Sınır kapısına termal kamera

Türkiye’nin koronavirüs nedeniyle 12 kişinin hayatını kaybettiği komşusu İran’la sınır kapılarını kapatmasının ardından devlet demiryolları da iki ülke arasındaki yük ve yolcu tren seferlerinin de geçici olarak durdurulduğunu açıkladı. Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesindeki Gürbulak Sınır Kapısı’na da alınan tedbirler kapsamında gümrük içinde termal kamera kuruldu. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun imzasıyla 81 ildeki valilikler, emniyet, komutanlıklar, il göç müdürlükleri ile hudut sınır kapılarına “Hudut kapılarında alınması gereken tedbirler” ile ilgili genelge gönderilmesinin ardından Gürbulak Sınır Kapısı’nda da Kovid-19 tedbirleri üst düzeye çıkarıldı. Bu kapsamda önceki gün 17.00 itibarıyla İranlıların ve diğer yabancıların söz konusu sınır kapısından Türkiye’ye girişine izin verilmezken, Türkiye’den İran’a geçişler ise kontrollü olarak devam ediyor. Ağrı İl Sağlık Müdürlüğünce sınır kapısında doktor ve hemşirelerden oluşan bir grup sağlık çalışanının görevlendirilmesinin ardından gümrük içine de termal kamera kuruldu. Kovid-19 şüphesi görülmesi halinde ise belirtileri taşıyan söz konusu vatandaşların ambulanslarla bölgedeki hastanelere sevk edileceği öğrenildi.

Haberin Devamı

Korku küreselleşti

İran’dan Türkiye’ye yapılan seferler önceki akşam saat 20.00’da durduruldu. Kararın ardından İran’dan gelen son uçak gece saatlerinde İstanbul Havalimanı’na indi. Bu kapsamda, son uçak İran Havayolları’na ait Tahran-İstanbul seferini yapan yolcu uçağı oldu.

İtalya’da 7 ölü, 167 vaka

İtalya’da panik havası devam ediyor. Kovid-19’dan ölenlerin sayısı 7’ye yükseldi. Ölümlerin tamamının yaşlı ve başka hastalıkları da olan insanlardan oluştuğuna dikkat çekildi. Lombardia ve Veneto başta olmak üzere 50 bin kişinin yaşadığı 11 kasabaya önceki gün giriş-çıkış yasağı getirilmişti. Uzmanların virüse karşı alınacak kişisel tedbirler arasında saydığı el temizleme jelleri, başkent Roma da dahil ülke genelinde tükendi. Başbakan Giuseppe Conte, “İtiraf etmeliyim ki vaka sayısındaki patlayış bizi şaşırttı” dedi.

Haberin Devamı

‘Hastaneden yayıldı’

Corriere della Sera gazetesine konuşan Milano Üniversitesi Bulaşıcı Hastalıklar Profesörü Massimo Galli, İtalya’da salgının muhtemelen bir hastaneden yayılmaya başladığını söyledi.

İtalya’da geçen hafta sonundan bu yana yaşanan ölümler ve yeni teşhisler diğer Avrupa ülkelerinde de yeni önlemlerin gündeme gelmesine neden oldu. Romanya, İtalya’da virüsün en yaygın görüldüğü Lombardia ve Veneto bölgesinden gidenleri karantinaya alma kararı verdi. Avusturya, İtalya’dan gelen trenleri bloke etme kararını iptal etti. Ülkenin refah seviyesi en yüksek bölgelerinden olan kuzeydeki Lombardia ve Veneto, İtalya’nın ekonomik üretiminin yaklaşık 3’te 1’ini oluşturuyor.

Korku küreselleşti

‘ZAMAN TÜKENİYOR’

İngiltere’deki East Anglia Üniversitesi’nden profesör Paul Hunter, koronavirüsün Avrupa’da hızla yayılmasının ardından salgının “en uç noktaya” ulaştığını açıkladı ve “Zaman tükeniyor” dedi.

Haberin Devamı

Kuzey Kore 380 yabancıyı karantina altına aldı.

Çin Ulusal Halk Kongresi ertelendi. Toplantı 23 yıl sonra ilk kez yapılmayacak.

Hubey bölgesinde 24 saat içerisinde 2 doktor koronavirüs nedeniyle öldü.

Çin’in Vuhan kentinde hamileyken koronavirüse yakalanan annesi nedeniyle virüsle doğan dünyanın en genç koronavirüs hastası olan 17 günlük bebeğin tamamen iyileştiği açıklandı.

İsrail, salgın endişesiyle Japonya ve Güney Kore’den gelen yabancıların ülkeye girişine yasak getirdi.

Endonezya’daki Çinli turistler, Kovid-19 endişesiyle vizelerini uzattı.

Yeni Zelanda, Çin’e uygulanan seyahat yasağını 8 gün daha uzattı.

Avrupa Birliği, Kovid-19 salgınıyla mücadele için 230 milyon euroluk yardım paketini kabul etti.

Korku küreselleşti

Milano Moda Haftası’nda boy gösteren Bella Hadid İtalya’ya maske takarak geldi.

‘92 milyon insan ölebilir’

Çin’in Hubey Eyaleti’nin Vuhan kentinde geçen yıl 12 Aralık’ta ortaya çıkan, bölgeye ve ülkelere yayılan yeni tip koranavirüs (Kovid-19) salgınında korku virüs kadar hızlı yayılıyor. Her geçen gün virüsün bulaştığı kişi sayısı da ölümler de artıyor. Çin Ulusal Sağlık Komisyonu’ndan yapılan açıklamaya göre, ülkede son 24 saatte salgın nedeniyle 150 kişi hayatını kaybetti, 409 yeni vaka tespit edildi. Ülkedeki toplam can kaybı, 2’si Hong Kong Özel İdari Bölgesi’nden olmak üzere 2594’e çıkarken, kesinleşen Kovid-19 vakası da 77 bin 150’ye ulaştı. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Kovid-19 salgınının “hâlâ acımasız ve karmaşık” durumda olduğunu söyledi. Çin’in Rusya Federasyonu Büyükelçisi Zhang Hanhui, Kovid-19 için aşının bulunduğunu ancak piyasaya çıkması için son testlerinin yapılmasının beklendiğini duyurdu. Rus basınına konuşan Hanhui, “Çin’deki bilim insanlarımızın bulduğu ilaç etkisini kanıtladı” dedi.

Ünlü fizikçi Walter Kistler anısına verilen Kistler Ödüllü genetikçi Spencer Wells ise, virüsün eninde sonunda dünya nüfusunun yüzde 60’ına bulaşacağını belirterek, “Bu da yaklaşık 46-92 milyon insanın ölmesi anlamına geliyor” dedi.

31 ülkeye yayıldı

Hava yoluyla bulaşan, yüksek ateş, boğaz ağrısı, öksürük, nefes darlığı, solunumda zorluk ve ishal belirtileriyle ortaya çıkan, ileri safhalarda zatürre ve böbrek yetmezliğine neden olan Kovid-19, yayıldığı ülkelerde de can kayıplarına yol açtı. Kovid-19 İran’da 12, Güney Kore’de 8, Japonya’da 4, İtalya’da 7, Tayvan, Filipinler ve Fransa’da birer kişinin yaşamını yitirmesine neden oldu. Kovid-19, çoğunlukla Çin’den giden kişiler yoluyla Fransa, İtalya, İngiltere, Almanya, İsveç, İspanya, Finlandiya, Rusya, Kanada, ABD, Avustralya, Birleşik Arap Emirlikleri, İran, İsrail, Kuveyt, Bahreyn, Umman ve Afganistan’a da sıçradı. Virüsün görüldüğü bölge ve ülkelerle vaka sayıları şöyle:

“Çin anakarasında 77 bin 150, Hong Kong’ta 74, Makao Özel İdari Bölgesi 10, Tayvan 28, Japonya 838, Güney Kore 833, İtalya 219, Singapur 89, İran 61, ABD 35, Tayland 35, Avustralya 23, Malezya 22, Vietnam 16, Almanya 16, İngiltere 13, Birleşik Arap Emirlikleri 13, Fransa, Kanada 10, Hindistan 3, Filipinler 3, Kuveyt 2, Rusya 2, İspanya 2, Nepal 1, Sri Lanka 1, Kamboçya 1, Belçika 1, İsveç 1, Finlandiya 1, Mısır 1, Lübnan 1, İsrail 2, Afganistan 1, Bahreyn 1, Umman 2.”

Korku küreselleşti