Dünya Koronavirüs en son Suudi Arabistan, Singapur ve Vietnam’da görüldü! 650 civarında kişiye bulaştı

Koronavirüs en son Suudi Arabistan, Singapur ve Vietnam’da görüldü! 650 civarında kişiye bulaştı

24.01.2020 - 07:50 | Son Güncellenme:

Çin’de 40 günde 18 can alan koronavirüsün bulaştığı kişi sayısı 650’e yaklaşıyor. Koronavirüsün bulaştığı kişilerle temasa geçen 5 bine yakın kişi de tedaviye alındı. Şimdilik 10 ülkede görülen öldürücü koronavirüsün çok hızla yayılması dünyayı kaygılandırıyor

Koronavirüs en son Suudi Arabistan, Singapur ve Vietnam’da görüldü 650 civarında kişiye bulaştı

Koronavirüs ilk kez Çin’in Hubey eyaletinin Wuhan kentinde 12 Aralık’ta görüldü. O zamandan bu yana Hubey eyaletinde virüsün bulaştığı 17 kişi hayatını kaybetti. Dün ise ilk kez Hubey eyaleti dışında ölüm görüldü. Pekin yakınlarındaki Hıbey eyaleti sağlık komisyonu, Wuhan’daki yakınlarını ziyaret eden ve yaşamını yitiren 80 yaşındaki bir erkeğin koronavirüs taşıdığının tespit edildiğini açıkladı. Bu kişiyle yakın temas kuran 76 kişinin karantina altına alındığı belirtildi. Hıbey’deki ölümle birlikte Çin’de koronavirüsten yaşamını yitirenlerin sayısı 18’e yükseldi.Çin’de, şiddetli akut solunum yolu sendromuyla (SARS) benzerliği bulunan yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) bulaşan kişi sayısının ise dün itibariyle 647 olduğu bildirildi.

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu’nun açıklamasına göre, ülke genelindeki 25 eyalet ve kentte yeni koronavirüs bulaşan kişilerden 95’inin durumunun ağır olduğu bildirildi. Virüsün bulaştığı kişilerle temasa geçen 5 bin 897 kişiden 4 bin 928’i müşahade altına alındı.
Farklı bölgelerde ortaya çıktı

Öte yandan Hong Kong, ABD, Japonya, Güney Kore, Tayland ve Tayvan’da da koronavirüs tespit edildi. Bu korkutan tabloya en son Suudi Arabistan, Singapur ve Vietnam eklendi. Singapur Sağlık Bakanlığı, ülkede bulunan 66 yaşındaki Çinli bir erkeğin virüs testinin pozitif çıktığını dün açıkladı. Vietnam Sağlık Bakanlığı da ülkede bulunan 2 Çin vatandaşında koronavirüs tespit edildiğini duyurdu. Suudi Arabistan’daki bir Hindistanlı hemşirede de virüs görüldü. Hemşire tedaviye alındı. Çin’den Malezya’ya gelen bir turist de koronovirüs şüphesiyle hastaneye kaldırıldı.

20 milyon insan karantina altında

Çin’de koronavirüsün ortaya çıkıp yayıldığı Hubey eyaletinin Wuhan kentinde tüm toplu taşıma seferleri durduruldu.

Çin Ulaştırma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Wuhan sakinlerinden “özel bir sebep olmadan” şehri terk etmemeleri istendi.

Uyarıda ayrıca şehirden transit geçen toplu taşıma araçlarının da güzergahlarını değiştireceği vurgulandı.

Salgın nedeniyle eyaletteki Icou şehrinde de toplu taşıma durduruldu.

Yaklaşık 20 milyon insanın yaşadığı Wuhan, Huanggang ve Chibi şehirleri karantina bölgesi ilan edildi.

Ezhou ve Zhejiang şehirlerine ise seyahat yasağı getirildi.

Wuhan’da okullarda virüs nedeniyle Çin Yeni Yılı tatilinin uzatıldığı belirtildi.

Başkent Pekin’de Çin Yeni Yılı nedeniyle yapılacak etkinlikler ve tapınak ayinleri iptal edildi.

Wuhan’da 22 Ocak - 8 Şubat arasında grup tur hizmeti verecek turizm acentelerinin faaliyetleri ikinci bir açıklamaya kadar askıya alındı.

Haberin Devamı

İyileşen ilk hasta

Çin Wuhan’da koronavirüs nedeniyle oluşan hastalıktan ilk kurtulan kişinin fotoğrafı yayınlandı. Virüsün yayıldığı yemek pazarına yakın tren istasyonunda çalışan Huang (23) baş ağrısı şikâyetiyle hastaneye gittiğini, doktorların gribe yakalandığını düşündüklerini söyledi. İlaçlara rağmen iyileşmeyen Huang, tekrar hastaneye gidince akciğerlerinde fonksiyon bozukluğu belirlendi. Karantinaya alınan bir hastaneye sevk edilen Huang, iyileşip taburcu oldu. 

Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde endişe

Çin’in sert politikalar uyguladığı ve Uygur Türklerini “eğitim kampı” adıyla bir arada tuttuğu Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde de koronavirüs vakasının görülmesi, uluslarası sağlık kuruluşlarını endişelendirdi. İnsan haklarına aykırı koşulların, bu bölgeden virüsün hızla yayılmasına yol açabileceği belirtildi. 

İngilizler: 10 bin kişiye bulaşmış olabilir

Çin’in dışında 9 ülkede daha görülen koranavirüs, resmi verilere göre Çin’de 17 kişinin ölümüne yol açarken, 600 civarında kişiye de bulaştı. Ancak İngiltere’deki Imperial College London’dan bilim insanları, Çin’in resmi verileri gizlediğini, dünya genelinde 10 bin kişiye virüs bulaşmış olabileceğini söyledi.