Dünya Kosova Başbakanı Kurti: Uygulanması gereken 39 anlaşma bulunuyor

Kosova Başbakanı Kurti: Uygulanması gereken 39 anlaşma bulunuyor

14.09.2023 - 22:43 | Son Güncellenme:

Kosova Başbakanı Albin Kurti, Sırbistan ile Avrupa Birliği (AB) ara buluculuğunda yürütülen Belgrad-Priştine Diyalog Süreci kapsamında katıldığı toplantının ardından yaptığı açıklamada, “Nisan 2013 öncesindeki duruma döndürülmüş bulunuyoruz. Fakat artık Catherine Ashton ve Hashim Thaçi burada değil. Uygulanması gereken 39 anlaşma bulunuyor. Ohri Antlaşması’nın uygulanmasına ilişkin bir yol haritası belirlenmeden önce Sırp Belediyeler Birliğine ilişkin bir anlaşma kabul etmem mümkün değil” dedi.

Kosova Başbakanı Kurti: Uygulanması gereken 39 anlaşma bulunuyor

Belçika’nın başkenti Brüksel’de Kosova ve Sırbistan arasında Avrupa Birliği (AB) arabuluculuğunda sürdürülen Belgrad-Priştine Diyaloğu toplantısının başarısız olmasının ardından Kosova Başbakanı Albin Kurti, açıklamalarda bulundu. Kurti, Kosova ve Sırbistan arasındaki normalleşme anlaşması için bir yol haritası üzerinde uzlaşılmadan, öncelikli olarak Sırp Belediyeler Birliği’nin kurulmasının şart koşulmasını kabul etmeyeceklerini söyledi. Kurti, “Nisan 2013 öncesindeki duruma döndürülmüş bulunuyoruz. Fakat artık Catherine Ashton ve Hashim Thaçi burada değil. Uygulanması gereken 39 anlaşma bulunuyor. Ohri Antlaşması’nın uygulanmasına ilişkin bir yol haritası belirlenmeden önce Sırp Belediyeler Birliğine ilişkin bir anlaşma kabul etmem mümkün değil” dedi.

Haberin Devamı

Brüksel Antlaşması'nı uygulamaktan kaçtığı iddialarını yalanlayan Kurti, “Lakin Sırp Belediyeler Birliği, diğer anlaşmaların ve Ohri Antlaşmasının uygulanması için bir ön şart olamaz” ifadelerini kullandı.

“SIRBİSTAN’IN ÖNE SÜRDÜĞÜ ŞART, AB TEMSİLCİLERİNİN TUTUMUNA DÖNÜŞTÜ”

Toplantıda 27 Şubat’ta Brüksel’de uzlaşılan Temel Anlaşma ile 18 Mart’ta Ohri’de uzlaşılan anlaşma ekinin uygulanması için kademeli bir yol haritası teklif edenin sadece kendisi olduğunu vurgulayan Kurti, “Ne Sırp tarafından ne de Brüksel tarafından sunulan bir teklif belgesi olmadı” dedi.

Sırbistan’ın öne sürdüğü şartın AB temsilcileri tarafından birliğin tutumu haline dönüştürüldüğünü vurgulayan Kurti, “AB temsilcisi Lajcak’ın böyle bir şartı kabul etmesi üzücü. Bu kendisinin ara buluculuk ve kolaylaştırıcılık rolünün ihlalidir” dedi.

Haberin Devamı

TARTIŞMALI BELEDİYE SEÇİMLERİ

Kosova’nın kuzeyindeki gerginlik, geçtiğimiz nisan ayında Sırpların yoğun olarak yaşadığı belediyelerde yapılan yerel seçimlerin Sırp partileri tarafından boykot edilmesiyle başlamıştı. Boykot sonucu Sırp nüfusun yoğun olduğu belediyelerde Kosovalı Arnavut adaylar seçilmiş, ardından protestolar ve şiddet olayları yaşanmıştı. Geçtiğimiz mayıs ayında yaşanan olaylarda NATO’nun Kosova Barış Gücü KFOR mensubu askerler de yaralanmıştı. Avrupa Birliği, yaşanan olaylardan Kosova hükümetini sorumlu tutmuş, ülkenin kuzeyindeki polis varlığını azaltma, yeniden seçime gitme çağrısında bulunmuştu.