Dünya Gazze'de son durum, ateşkeste son dakika... Rehine takasında 4. günde esirler serbest bırakıldı

Gazze'de son durum, ateşkeste son dakika... Rehine takasında 4. günde esirler serbest bırakıldı

27.11.2023 - 10:02 | Son Güncellenme:

İsrail ile Hamas arasında yaşanan savaşa 4 günlük ateşkes arasının bitmesine saatler kala yeni ateşkes kararı alındı. Rehine takasında 4. günde esirlerin serbest bırakılmasına devam edildi. Bölgeden sıcak gelişmeler yaşanıyor. Açıklamalar peş peşe geliyor...

Gazze'deki savaşta elli birinci gün geride kalırken ateşkes anlaşmasının iki gün daha uzatıldığı duyuruldu. Tüm gelişmeleri dakika dakika canlı blog sayfasına taşıyoruz.

ESİR TAKASINDA 4. GÜN TAMAMLANDI

İsrail ile Hamas arasındaki rehine takası kapsamında, İsrail 33 Filistinli tutukluyu serbest bıraktı.

HAMAS 11 İSRAİLLİ ESİRİ SERBEST BIRAKTI

Gazze Şeridi’nde 24 Kasım’da başlayan insani aranın 4’üncü günündeki esir takası başladı. Hamas, 11 İsrailli esiri serbest bıraktı. Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Majed el-Ansari, yaptığı açıklamada, “İnsani ateşkes anlaşmasının dördüncü gününde verilen taahhütlerin uygulanması kapsamında Gazze'deki 11 İsrailli esirin serbest bırakılması karşılığında 33 Filistinli sivil bugün serbest bırakılacak" dedi.

İsrail hapishanelerinden serbest bırakılacaklar arasında 30 çocuk ve 3 kadın bulunduğunu kaydeden Majed el-Ansari, serbest kalan İsraillilerden 3'ünün Fransa, 2'sinin Almanya ve 6'sının Arjantin vatandaşlığının da bulunduğunu, bu kişilerin Uluslararası Kızılhaç Komitesi’ne teslim edildiğini ifade etti.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) de, serbest bırakılan 11 İsrailli esirin yola çıktığını aktardı. Esirlerin ulaşmasının ardından İsrail’in 3’ü kadın, 30’u çocuk toplam 33 Filistinliyi serbest bırakması bekleniyor. Gazze Şeridi’nde insani aranın başlamasından bu yana Hamas tarafından 3 grup halinde 39 İsrailli ile biri çifte vatandaş olmak üzere 19 yabancı uyruklu, İsrail tarafından ise 117 Filistinli serbest bırakıldı.

ABD'DEN İNSANİ ARANIN UZATILMASIYLA İLGİLİ AÇIKLAMA

Beyaz Saray tarafından Gazze Şeridi’ndeki insani aranın 2 gün daha uzatılmasının ardından yapılan açıklamada, “Başkan Biden, aranın iki günün ötesine uzatılması için çalışmaya devam edecek” denildi.

Gazze Şeridi’ndeki insani aranın 2 gün daha uzatılmasının ardından Beyaz Saray’dan açıklama geldi. Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada, “Hafta sonundaki çabalar sayesinde Gazze'deki insani duraklama iki gün daha uzatılacak. Hamas bu süre zarfında 20 kadın ve çocuğu daha serbest bırakmayı taahhüt etti. Başkan Biden, aranın iki günün ötesine uzatılması için çalışmaya devam edecek” denildi.

Haberin Devamı
BM'DEN İNSANİ ARA AÇIKLAMASI

BM Genel Sekreteri Guterres, "Gazze'deki insani ara savaşın karanlığında insanlık namına bir adım ve bir umut ışığı" dedi.

GAZZE'DE ATEŞKES İKİ GÜN UZATILDI

Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Majed el-Ansari, Gazze Şeridi’ndeki insani aranın 2 gün daha uzatıldığını duyurdu. Hamas tarafından yapılan açıklamada, Katar ve Mısır ile Gazze Şeridi’ndeki insani aranın aynı şartlara uygun olarak uzatıldığı bildirildi.

HAMAS: ATEŞKESİN UZAMASINI GÖRÜŞÜYORUZ

Hamas'tan yapılan açıklamada, "İsrail ile yeni rehine listesi üzerine çalışıyoruz" denildi.

Haberin Devamı
BM'DEN ATEŞKES ÇAĞRISI

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Anlaşmaya varılmasını sağlayan diyalog devam etmeli ve Gazze halkı, İsrail ve daha geniş bir bölgenin yararı için tam bir insani ateşkesle sonuçlanmalıdır" dedi.

Gazze'deki insani arada son güne girilirken, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze Şeridi’nde "tam insani ateşkes" çağrısında bulundu. Guterres, yaptığı yazılı açıklamada, "Geçtiğimiz dört gün boyunca silahlar sustu. Hamas ve diğerleri tarafından 7 Ekim'den bu yana tutulan İsrailli ve yabancı rehinelerin serbest bırakıldığını ve Filistinli tutukluların İsrail hapishanelerinden salıverildiğini gördük” dedi.

“Gazze'deki insani felaket her geçen gün daha da kötüye gidiyor”

Katar, Mısır ve ABD’yi esir takası anlaşmasındaki rollerinden ötürü takdir eden Guterres, “Birleşmiş Milletler, bu çabaları mümkün olan her şekilde desteklemeye devam edecektir. Bu dört gün boyunca Birleşmiş Milletler Gazze'ye insani yardım girişini arttırdı ve haftalardır büyük ölçüde kesilmiş olan bazı kuzey bölgelerine yardım gönderdi. Ancak bu yardımlar, yerlerinden edilmiş 1.7 milyon insanın devasa ihtiyaçları karşısında yetersiz kalmaktadır. Gazze'deki insani felaket her geçen gün daha da kötüye gidiyor” ifadelerini kullandı.

Tam insani ateşkes çağrısında bulunan Guterres, “Anlaşmaya varılmasını sağlayan diyalog devam etmeli ve Gazze halkı, İsrail ve daha geniş bir bölgenin yararı için tam bir insani ateşkesle sonuçlanmalıdır” dedi. Bir kez daha esirlerin derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılması çağrısında bulunan Guterres, tüm devletleri çatışmayı sona erdirmek için nüfuzlarını kullanmaya ve bölge için tek sürdürülebilir gelecek olan iki devletli çözüme yönelik adımları desteklemeye çağırdı.

KATAR VE MISIR ATEŞKESİN UZAMASI İÇİN ÇABALIYOR

İsrail Hükümet Sözcüsü Eylon Levy'e göre İsrail, Hamas'a ateşkesi uzatma seçeneğini iletti. İngiliz medyasına konuşan bir kaynak ise anlaşmanın uzaması için Katar ve Mısır'ın çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti.

ÜRDÜN'DEN SOYKIRIM AÇIKLAMASI

Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi, Gazze'de yaşananların hukuksal açıdan soykırımın bir tanımı olduğunu söyledi. Açıklamalarının devamında Safadi, İsrail-Hamas arasındaki ateşkesin devam etmesi yönünde çağrıda bulundu.

Haberin Devamı
İSRAİL ATEŞKES ŞARTINI DÜNYAYA DUYURDU

İsrail ile Hamas arasındaki ateşkesin bitmesine artık saatler kaldı. Tel Aviv yönetimi ise 4 gündür devam eden anlaşmanın uzaması için istedikleri şartı açıkladı.

STOLTENBERG'DEN ATEŞKESİN UZAMASI İÇİN ÇAĞRI


NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, 28-29 Kasım’da gerçekleştirilecek Dışişleri Bakanları Toplantısı öncesi basın toplantısı düzenledi. NATO Dışişleri Bakanları’nın toplantılarda acil güvenlik konularını ele alacağını belirten Stoltenberg, artan küresel rekabet, Ukrayna’daki savaş ve Orta Doğu’daki çatışmalar nedeniyle dünyanın son on yılların en tehlikeli dönemini yaşadığını ifade etti.

Hamas ve İsrail arasında rehinelerin serbest bırakılması konusunda anlaşmaya varılmasını ve Gazze'ye daha fazla insani yardımın ulaştırılmasını memnuniyetle karşıladığını vurgulayan Stoltenberg, taraflar arasında kararlaştırılan 4 günlük insani aranın uzatılması çağrısında bulundu. Stoltenberg, “Bu, Gazze halkına ihtiyaç duyduğu yardımı ve daha fazla rehinenin serbest bırakılmasını sağlayacaktır. Yaşadığımız acılar kalıcı bir siyasi çözüme duyulan ihtiyacı vurguluyor” dedi. NATO müttefiklerinin Irak’taki misyon dahil geniş Orta Doğu bölgesinde bulunduklarına dikkat çeken Stoltenberg, bölgede ticari gemilere yönelik saldırıların yanı sıra Suriye ve Irak'taki ABD üslerine dron ve roket saldırıları düzenlendiğini hatırlattı. Saldırıların gerginliğin artmasına neden olduğunu kaydeden Stoltenberg, “İran vekillerini dizginlemeli” şeklinde konuştu.

İSRAİL: ATEŞKESİN UZATILMASINA AÇIĞIZ

İsrail, daha fazla esirin serbest bırakılması halinde ateşkesin uzatılmasına açık olduğunu söyledi.

İsrail hükümet sözcüsü Eilon Levy, Hamas'ın İsrail'in Gazze'de tutulan 50 esirin daha serbest bırakılması karşılığında ateşkesi uzatma isteğinin farkında olduğunu söyledi.

Levy, Gazze Şeridi'nde halen 184 İsraillinin tutuklu bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Haberin Devamı
BATI ŞERİA'DA DAHA FAZLA FİLİSTİNLİ GÖZALTINA ALINDI

Filistinli kaynaklar, işgal altındaki Batı Şeria'da bir gecede 60'tan fazla Filistinlinin İşgalci İsrail güçleri tarafından tutuklandığını söyledi.

Açıklamada, gözaltına alınanlar arasında eski mahkumların da bulunduğu ifade edildi.

İşgal altındaki Batı Şeria'da, 7 Ekim'den bu yana 3 binden fazla Filistinli İsrail tarafından gözaltına alındı.

İRAN'DAN ATEŞKES ÇAĞRISI

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, bugün sona eren ateşkesin 'istikrarlı bir şekil alması ve Siyonist rejimin Gazze'ye yönelik zalim saldırganlığının tekrarlanmaması' çağrısında bulundu.

Nasır Kenani, haftalık basın toplantısında gazetecilere verdiği demeçte, İran'ın 'bu alanda faaliyet gösteren bölgesel taraf Katar devleti ile' ateşkesin olası uzatılmasını 'takip ettiğini' söyledi.

Yanı sıra, "Görünen o ki, Siyonist rejim hedeflerine ulaşamadıktan sonra somut bir zafer elde etmek istiyor" diyerek İsrail'in bombardımanlarına devam edeceğini savundu.

SAVAŞIN 52. GÜNÜNDEN ÖNE ÇIKANLAR:

-Pazartesi, İsrail ile Hamas arasında varılan ateşkesin dördüncü ve son günü, ancak arabulucular anlaşmayı uzatmak için çalışıyor.

-Cuma gününden bu yana Hamas; aralarında İsrail, Tayland, ABD ve Rusya vatandaşlarının da bulunduğu 58 kişiyi serbest bıraktı. İsrail ise, hapishanelerdeki 117 Filistinliyi serbest bıraktı.

-İsrail güçleri gece boyunca baskınlar düzenledi ve yaralı Filistinlilere yardım etmek için bölgeye gelen işgal altındaki Batı Şeria'daki mülteci kampına ambulansın ulaşmasını engelledi.

-Ateşkes öncesinde İsrail bombardımanının vurduğu Şifa ve Endonezya Hastanesi de dahil olmak üzere hastaneler hasar ve yaralı hastalara müdahale etmekte zorlanıyor.

-ABD'de okuyan Filistin asıllı üç genç Pazar günü Burlington, Vermont'ta saldırıya uğrayarak vuruldu.

Haberin Devamı
ELON MUSK GAZZE SINIRINDA

ABD'li milyarder Elon Musk, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile İsrail'de bir araya geldi. İsrail Başbakanlık Basın Ofisinden yapılan açıklamada, Netanyahu ile Musk'ın Gazze Şeridi sınırında yer alan Kfar Aza beldesini gezdiği belirtildi.


İsrailli yetkililer Hamas'ın bu beldeye yaptığı saldırılara yönelik bilgi verdi. Musk programı kapsamında daha sonra Netanyahu ve İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog temaslarda bulunacak.

STARLINK ANLAŞMASI TAMAM

İsrail ve Filistin’deki çatışmalarla ilgili açıklamalarıyla gündeme gelen SpaceX ve Tesla'nın sahibi milyarder iş adamı Elon Musk, Starlink uyduları konusunda İsrail ile anlaşmaya vardı. İsrail İletişim Bakanı Shlomo Karhi yaptığı açıklamada Musk ile prensipte anlaşmaya vardıklarını belirterek, “Bu önemli anlaşma sonucunda Starlink uyduları, İsrail'de Gazze Şeridi de dahil olmak üzere yalnızca İletişim Bakanlığı'nın onayıyla çalıştırılabilecek” dedi. Karhi ayrıca Musk’ın İsrail ziyaretinde önemli bilgiler edinmesini ve ziyaretinin Yahudi halkıyla ilişkilerini geliştirmesine katkı sağlamasını umduğunu ifade etti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir araya gelmesi beklenen Elon Musk'ın sabah saatlerinde başkent Tel Aviv’e geldiği belirtilmişti.


Elon Musk geçtiğimiz ay sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, bölgedeki uluslararası insani yardım kuruluşlarına iletişim bağlantısı desteğinde bulunacaklarını söylemişti.
Elon Musk daha önce yaptığı bir açıklamada ise "Eğer Gazze'de birinin çocuğunu öldürürseniz, bir İsrailliyi öldürecek en az birkaç Hamas üyesi ortaya çıkarmış olursunuz" ifadelerini kullanmıştı.



BORREL İSRAİL YERLEŞİMLERİNE FON SAĞLANMASINI KINADI


Josep Borrell, işgal altındaki Filistin topraklarındaki yeni yerleşim yerlerine fon sağlanmasının, 'İsrail'i daha güvenli hale getirmeyeceğini' söyledi.

Eski adı Twitter olan X'te yaptığı açıklamada, "Yerleşimler ciddi bir uluslararası insani hukuk ihlalidir ve İsrail'in en büyük güvenlik sorumluluğudur" dedi.

ABD'Lİ GENERAL'DEN NÜKLEER SİLAH AÇIKLAMASI

CNN İnternatonal'e konuşan ABD ordusundan emekli General Wesley Clark 52 gündür devam eden İsrail-Hamas savaşı konusunda değerlendirmede bulundu. Wesley İsrail için "Net bir şekilde kaybettiler" ifadesini kullanırken röportajın sonunda İsrail'in Gazze'de nükleer silah kullanma ihtimaline değindi.

Wesley Clark'ın açıklamalarının tam hali şöyle:

'Bana göre İsrail'in ateşkese gidip Hamas ile esir takasına başlaması savaşı net bir şekilde kaybettiğini gösteriyor. Hamas halihazırda kendini İsrail'i yok etmeye adayan bir grup. Ülkenin kuzeyine baktığınızda ise Hizbullah'ı görüyorsunuz. Onlar da kendilerini şu soruyu soruyor; 'Hamas bu savaşta başarılı oluyorsa, hayatta kalıyorsa, aynı taktiği biz de kuzeyde uygulayarak başarılı olabiliriz.'

Burada bir olayın çok farklı sonuçları doğabilir. İsrail'in şuanda politikası şöyle: 'Rehineleri serbest bırak sonrasında politik olarak ne yapacağımıza bakalım' Hamas bunu biliyor ve İsrail ile adeta oyun oynuyor.

"İSRAİL DÜŞÜNMEYE BAŞLAMALI"

Rehineleri bırakıyorlar, İsrail'i sıkıştırıyorlar, ne yapacaklarını da biliyorlar. Gazze için yakıt ve yiyecek istiyorlar dahası dünyanın saldırılar karşısında İsrail'e karşı olan bakış açısını değiştirmek istiyorlar. Hamas İslam dünyası için özellikle de Filistinliler için bir kahraman konumuna gelmek istiyor. Bunu başarabilirlerse savaşı net olarak kazanmış olacaklar.

İsrail'e gelirsek, belki rehinelerin hepsini geri alabilir belki de alamaz. İsrail ordusu bir sonraki aşama için düşünmeye başlamalı, özellikle de gereksiz cesaret ve nükleer silahlar konusunda.

KADIN ASKERLER HAMAS'I FARK ETMİŞ!

İsrail istihbaratından üst düzey bir askeri yetkili, kadın askerlerin 7 Ekim ve öncesinde yaşananları fark ettiğini ancak Tel Aviv tarafından nasıl umursanmadıklarını anlattı.

ÜRDÜN'DEN İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM ÇAĞRISI

Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi, İsrail-Hamas savaşı kapsamında çözümün iki devletli çözümde olduğunu bir kez daha söyledi ve "Gazze'de tek taraflı bir diplomasi başarılı olamaz" dedi.

İRAN'DAN İSRAİL'E FETTAH-2 HAMLESİ

İsrail-Hamas arasında 51 gündür devam eden savaşın ortasında İran, Tel Aviv'i tehdit edecek yeni balistik füze Fettah-2'yi duyurdu. İsrail'in menzilinde olduğu füzenin hava savunma sistemlerini kolayca alt edebildiğini belirtildi.

ÇİN DIŞİŞLERİ BAKANI NEW YORK'TA

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, İsrail-Hamas arasındaki savaş nedeniyle bir araya gelecek olan BM güvenlik konseyi oturumuna katılmak için New York'a gitti. Konuyla ilgili İngiliz medyasına konuşan bir sözcü Çin'in bu toplantıyla birlikte kalıcı bir ateşkes için üzerine düşeni yapmaya hazırlandığını bildirdi.

HAMAS LİSTEYİ TESLİM ETTİ

İsrail basınına göre Hamas tarafından bugün 11 rehine serbest bırakılacak. İsrail Başbakanlık Ofisine bağlı Rehineler ve Kayıplar Koordinatörlüğü tarafından yapılan açıklamada ise gece saatlerinde alınan liste üzerinde çalışmaların sürdüğü ve konuyla ilgili bilgi verileceği ifade edildi.

Gazze Şeridi’nde insani aranın başlamasından bu yana Hamas tarafından 3 grup halinde 39 İsrailli ile biri çifte vatandaş olmak üzere 19 yabancı uyruklu, İsrail tarafından ise 117 Filistinli tutuklu serbest bırakıldı.

İSRAİL ELON MUSK'LA ANLAŞTI, STARLINKLER DEVREDE

İsrail İletişim Bakanı Shloma Karhi, Elon Musk ile Starlink konusunda anlaşmaya vardıklarını duyurdu. Buna göre Starlinkler artık İsrail'de faaliyet gösterebilecek. İsrail için Starlink uydularının hayati öneme sahip olduğunu da kaydeden Karhi, Elon Musk'a yönelik "İsrail'deki ziyaretiniz boyunca, Yahudi halkıyla ilişkilerinizi ve tüm dünyayla paylaştığımız değerleri geliştireceğimizi umuyorum. İsrail'e tekrar hoş geldiniz" dedi.

ORDU RADYOSU: İSRAİL HAMAS'IN YANITINI BEKLİYOR

İsrail ordu radyosu, ateşkesin bir gün daha uzatılması için Hamas'ın yanıtının beklendiğini duyurdu.

Tel Aviv yönetimi, 10 rehinenin serbest kalması karşılığında bu gece sona erecek dört günlük geçici ateşkesin 24 saat daha uzatılmasını teklif etti.

Hamas'ın ise, rehine takası anlaşmasının uygulanmasını isteyeceği biliniyor. Buna göre, Hamas'ın bıraktığı her rehine için İsrail hapishanede tuttuğu üç Filistinli tutukluyu serbest bırakıyor.

AL JAZEERA: NETANYAHU VE HAMAS'TAN BAZI GÜÇ GÖSTERİLERİ



Kudüs'ten bildiren Al Jazeera muhabiri Rory Challands, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Gazze'yi yöneten Hamas'ın hafta sonu bazı güç gösterilerini sahneye koyduğunu, diğer yandan geçici ateşkes anlaşmasının uzatılacağına dair belirtilerin halen canlı olduğunu aktarıyor.

Challands'a göre, Hamas rehineleri serbest bırakarak temelde İsrail'e şunu söylüyor: Gazze Şeridi'nin kuzeyinde kazandığınıza dair insanları ikna edebileceğinizi düşünüyor musunuz? Pekala, hala buradayız.

Binyamin Netanyahu ise, hafta sonu Gazze'nin kuzeyindeki işgal birliklerini ziyaret etti ve sert adam imajını sergiledi. 2005 öncesinden bu yana Gazze'ye giden ilk İsrail Başbakanı olan Netanyahu savaştaki amaçlarını yineledi ancak geçici ateşkesin uzatılması ihtimalinden söz etti.

Al Jazeera muhabiri Rory Challands, anlaşmadaki Hamas'ın serbest bıraktığı her 10 rehine için ateşkesin bir gün uzatılacağını belirten maddeyi hatırlatıyor. Challands'a göre, Hamas bıraktığı 10 rehine için İsrail hapishanelerinde tutulan 30 Filistinli tutuklunun özgürlüğüne kavuşmasını isteyecek.

İsrail savaş kabinesinin müzakereleri görüşmek üzere toplanacağını belirten Al Jazeera muhabiri, her iki tarafın da kendi gündemleri bulunduğunu, tarafların bunun savaşın sonu olmayacağından hayli emin olduğunu yazdı.

RUS BASINI: İSRAİL ZATEN KAYBETTİ



Gazze Şeridi'ni yöneten Hamas, geçici ateşkes anlaşmasının üçüncü gününde 13 İsrailli, üç Taylandlı ve bir Rus rehineyi serbest bıraktı. Hamas, İsrail vatandaşlığı da bulunan Rus rehinenin bırakılmasını resmi internet sitesinde "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in çabalarına ve Rusya'nın Filistin davasını destekleme konusundaki tutumuna yanıt olarak, İslami Direniş Hareketi Hamas, Rus vatandaşlığına sahip bir tutukluyu serbest bıraktı" açıklamasıyla duyurdu.

Rus resmi haber ajansı RIA Novosti'de yayımlanan bir analizin başlığı ise, 'Gazze'deki savaşın nasıl bittiği önemli değil: İsrail zaten kaybetti' oldu.

Kirill Strelnikov imzalı analiz, İsrail'in Gazze'nin önemli bir bölümünü yerle bir etmesine ve kontrol altına almasına rağmen rağmen ana hedefine ulaşamayacağını belirtiyor:

"Bu durum er veya geç- bir veya beş sene sonra İsrail'in Gazze'yi tamamen işgal edebileceğini ortaya koyuyor. İşte bu, operasyonun amaçlarından biri olarak bir süre önce İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu tarafından dillendirilmişti. Ancak İsrail için sorun bu amaçlara ulaşmanın imkansızlığı. Filistinlilerin ve aynı zamanda tüm Arap dünyasının fiziki bakımdan imha edilmeden bu amaca ulaşılamayacağıdır. İşte bundan dolayı da İsrail'in zaferi prensip olarak ulaşılamaz bir olgudur...

Hamas liderleri mücadelelerinin ana amacının İsrail'in uluslararası camiadan izole etmek olduğunu defalarca ifade etti. Ve ortaya şöyle bir durum çıkıyor: Uluslararası hukukun hiçe sayılması ve uluslararası camianın baskı yapması durumunda İsrail kesinlikle 'Rezalet kutusu'nda olacaktır. Yani İsrail kaybetti. Kendi askeri güçlerini çıkarıp Filistin Devleti'nin kurulması durumunda İsrail iki kat kaybedecektir. Ancak hatta askeri açıdan tüm yaklaşımları bir kenara attığımızda uluslararası yorumcular şu noktada birleşiyorlar: Ülke ve toplum olarak İsrail'i her halükarda köklü değişiklikler bekliyor, yani 'eski' İsrail'in artık faaliyetlerinin durduğu söylenebilir."

UÇAK GEMİSİ USS EISENHOWER'IN KONUMU BELLİ OLDU



Gazze'deki savaşın başladığı 7 Ekim'den itibaren İsrail'e destek için uçak gemilerini Doğu Akdeniz'e sevk eden ABD, USS Eisenhower'ı yeni bir noktaya konuşlandırıyor.

Doğu Akdeniz'de dünyanın en büyük uçak gemisi USS Gerald R. Ford'a katılan Eisenhower, kısa süre sonra Süveyş Kanalı'ndan geçerek Kızıldeniz'e kaydırıldı. Uçak gemisinin başını çektiği taarruz grubu Kızıldeniz'de ilerledi, Babülmendep Boğazı'nı geçip Umman Denizi'ne açıldı.

Yemen'deki Husi tehdidi nedeniyle söz konusu rotayı takip ettiği tahmin edilen USS Eisenhower, Umman Denizi'nden Basra Körfezi'ne yöneldi.

ABD ordusu, uçak gemisinin Hürmüz Boğazı'ndan Basra Körfezi'ne girdiğini resmen açıkladı.

USS Eisenhower'ın yanında ABD ordusuna ait USS Philippine Sea, USS Gravely ve USS Stethem'in yanı sıra Fransa'ya ait Languedoc fırkateyni de var.

ATEŞKES UZAYACAK MI? İLK MESAJLAR



Gazze'deki geçici ateşkesin üçüncü gününde Hamas 17 rehineyi, İsrail ise 39 Filistinli tutukluyu serbest bıraktı. Böylece geride kalan 72 saatte 172 kişi serbest kalmış oldu.

Rehine takası 39 İsrail vatandaşı ve 117 Filistinli mahkumu kapsıyordu. Yanı sıra Hamas diğer ülke vatandaşlarını da serbest bıraktı. 17 Taylandlı, bir Filipinli bir de Rusya-İsrail vatandaşı rehine takasına eklendi.

Şimdi herkesin merak ettiği soru, bugün son günü olan geçici ateşkesin uzayıp uzamayacağı. Geçici ateşkes ve rehine takası anlaşmasında Gazze'yi 2006 yılından bu yana yöneten Hamas'ın her gün 10 rehineyi serbest bırakması halinde ateşkesin bir gün uzayacağı belirtiliyordu.

İsrail Başbakanı Netanyahu, Hamas'ın böyle bir adım atması durumunda silahların susabileceğini söyledi.

Hamas, geçici ateşkesi daha fazla rehinenin serbest bırakılması için uzatmaya çalıştıklarını duyurdu.

ABD de dört günlük geçici ateşkesin uzatılması için çalışıldığını açıkladı. ABD lideri Joe Biden, X platformundan paylaştığı mesajda daha fazla rehinenin serbest kalmasını sağlamak için hedefin savaştaki duraklamanın yarının da ötesinde uzatılması olduğunu söyledi.

ABD SAVAŞ GEMİSİNE BALİSTİK FÜZE ATEŞLEDİLER



Kaptanı Türk olan Central Park adlı tanker, Pazar günü Yemen açıklarında imdat çağrısında bulundu. Kızıldeniz ile Umman Denizi'ni birbirine bağlayan Babülmendep Boğazı yakınlarındaki kargo gemisinin çağrısına, ABD donanmasına ait USS Mason adlı yanıt verdi.

ABD'nin Orta Doğu operasyonlarını yöneten Merkez Komutanlığı (CENTCOM), X hesabından yaptığı açıklamada USS Mason'ın olay yerine ulaşmasıyla Central Park adlı tankeri kaçıran korsanların kaçmayı denediğini ancak yakalandığını duyurdu.

Kargo gemisinin mürettebatının güvende olduğunu aktaran CENTCOM, devamında gece yarısı USS Mason savaş gemisine iki füze ateşlendiğini açıkladı. ABD ordusunun verdiği bilgiye göre, saat 01.41'de ateşlenen balistik füzeler savaş gemisinin yaklaşık 16 kilometre uzağına, Aden Körfezi'ne düştü.



Amerikan Fox News muhabiri Jennifer Griffin, iki üst düzey ABD'li yetkilinin kendisine verdiği bilgiye göre, Yemen'deki Husilerin USS Mason'a balistik füze fırlattığını bildirdi.

Olay yerinde ABD savaş gemisine yardım eden bir Japon destroyerinin de bulunduğu bilgisi var.

İsrail'e savaş ilan eden İran destekli Husiler, geçtiğimiz haftalarda Kızıldeniz'de bir kargo gemisine helikopterle el koydu. İsrailli bir milyardere ait olan bir başka kargo gemisine ise kamikaze drone'la saldıran Husiler, Babülmendep'ten geçen tüm İsrail gemilerini hedef alacağını duyurmuştu.

GÖZYAŞLARI SEL OLDU



Pazar günü İsrail'in işgal altında tuttuğu Batı Şeria'daki Ofer hapishanesinden serbest kalan 39 Filistinli, aileleri tarafından gözyaşlarıyla karşılandı.

Ofer'de Uluslararası Kızılhaç ekibine teslim edilen kadın ve çocuk rehineler otobüse bindi, bu sırada Ramallah'ın batısındaki hapishanenin etrafında büyük bir kalabalık toplandı. İsrail ordusu kalabalığın dağılmasını istedi, çıkan çatışmada 21 Filistinli yaralandı. Yerel yetkililer, yedi kişinin kurşunla yaralandığı bilgisini verdi.

Tutukluları taşıyan otobüsün dışarı çıkmasıyla ellerinde Filistin bayrağı taşıyan kalabalık sloganlar attı, bazı mahkumlar omuzlara alındı.

Batı Şeria'daki evlerine dönen Filistinli tutukluları aileleri ve yakınları kucaklayarak karşıladı, birçok kişinin ağladığı görüldü.

HELİKOPTERLERİ BEKLEDİLER



İsrail tarafında da rehine aileleri Schneider Çocuk Tıp Merkezi'ne inen helikopterleri heyecanla bekledi.

Hamas'ın Pazar günü serbest bıraktığı 17 rehine askeri helikopterlerle Petah Tikva'daki tıp merkezine getirildi. Rehine yakınları helikopterlerin inişini kutladı, 50 gün sonra aile üyelerini gördü.

BATI ŞERİA'DA 3 BİN 200 FİLİSTİNLİ TUTUKLANDI

İsrail Gazze'deki geçici ateşkese rağmen işgal altında tuttuğu Batı Şeria'daki baskınlarını artırdı. Hamas ile rehine takası sürerken bile hem köyler hem de mülteci kamplarına baskın düzenleyen İsrail ordusu, 200'den fazla Filistinliyi vurarak öldürdü.

Al Jazeera, savaşın başladığı 7 Ekim'den bu yana Batı Şeria'da gözaltına alınanların sayısının 3 bin 200'e ulaştığını duyurdu.

Gözaltı dalgası İsrail hapishanelerinde tutulan Filistinlilerin sayısının 7 bini aşmasına neden oldu.