Dünya Gazze'deki savaşta son dakika... Dünya şokta! İran, İsrail'e saldırdı: Açıklamalar peş peşe

Gazze'deki savaşta son dakika... Dünya şokta! İran, İsrail'e saldırdı: Açıklamalar peş peşe

14.04.2024 - 00:50 | Son Güncellenme:

Orta Doğu'da gözler İran'ın İsrail'e yaptığı saldırıda. İsrail devlet televizyonu KANN, İran'ın İsrail'e İHA saldırısı başlattığını açıkladı. İsrail savaş kabinesi toplandı. Açıklamalar peş peşe geldi.

İsrail-Hamas arasında başlayan savaş bütün Orta Doğu'ya yayıldı. Bölgeden gelen gelişmeleri canlı aktarıyoruz.

BIDEN'IN GİZLİ TELEFON GÖRÜŞMESİ SIZDI

İran dün gece bir ilki gerçekleştirerek İsrail'e saldırdı. İsrail kanadı ise saldırıya cevap vermek için hazırlıklara başladı öyle ki İsrailli yetkililerden savaş çağrısı bile gelmeye başladı. Dünyanın merak ettiği 'ABD, İran'ı vuracak mı?' sorusunun cevabı ise gizli bir telefon görüşmesinde ortaya çıktı.

ABD'Lİ SENATÖRDEN İRAN SÖZLERİ

ABD'li Senatör Chuck Schumer, İran'ın saldırısını kınadı ve Tahran'ı "saldırgan" davranışını "azaltmaya" çağırdı. Schumer ayrıca Washington ve Tel Aviv'in saldırıya karşı birlikte hareket ettiğini dile getirdi ve şöyle dedi:

"Üst düzey yöneticilerle iletişime geçtim, bana saldırıya karşı, İsrail'i korumak için birlikte hareket edildiği söylendi"

ÇİN'DEN İLK AÇIKLAMA

Çin Dışişleri Bakanlığı, İran'ın İsrail'e yönelik misilleme saldırılarına yanıt olarak yayınladığı bildiride itidal ve soğukkanlılık çağrısı yaptı. Bir bakanlık yetkilisi bölgedeki savaşın artık "Tamamen bitmesi" gerektiğini ifade etti ve ateşkes çağrısında bulundu.

Haberin Devamı
İRAN’IN İSRAİL’E SALDIRISI TAHRAN’DA COŞKUYLA KUTLANDI

İran'ın başkenti Tahran’da halk, İran’ın İsrail topraklarını insansız hava aracı ve füzelerle hedef aldığı saldırıyı coşkuyla kutladı. Filistin meydanında toplanan yüzlerce Tahranlı “Kahrolsun ABD" ve "Kahrolsun İsrail” sloganları eşliğinde Filistin bayrakları taşıdı. Öte yandan gösteride halk, saldırıyı kutlarken Devrim Muhafızları Ordusu’na gerçekleşen saldırı nedeniyle teşekkür etti.

BIDEN VE NETANYAHU TELEFONDA GÖRÜŞTÜ

Biden ve Netanyahu İran saldırılarının ardından telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Öte yandan İsrail, BM Güvenlik Konseyi'ni acil toplantıya çağırdı.

BM'DEN ÇAĞRI

BM Genel Sekreteri Guterres, İran'ın İsrail'e yönelik hava saldırılarını kınadı, bölgede saldırganlığın derhal son bulması ve tüm taraflara sükunet çağrısında bulundu.

Haberin Devamı
İSRAİL ORDUSUNDAN AÇIKLAMA

İsrail ordusu, bir askeri üste hasar meydana geldiğini duyurdu. İsrail ordusundan yapılan açıklamada, "İran'ın saldırısında ülkenin güneyindeki bir askeri üste küçük çaplı hasar oluştu, can kaybı olmadı. İran'dan (İsrail’e) 200'den fazla insansız hava aracı, seyir füzesi ve balistik füze gönderildi. Tehditlerin çoğu İsrail hava sahası dışında önlendi. " denildi.

BIDEN DURUM ODASINDA

Biden'ın resmi hesabından yapılan paylaşımda, "İran'ın İsrail'e yönelik saldırılarıyla ilgili güncel bilgi almak için ulusal güvenlik ekibimle az önce görüştüm. İsrail'in güvenliğine bağlılığımız sarsılmazdır" ifadelerine yer verildi.

İRAN BM TEMSİLCİLİĞİ'NDEN AÇIKLAMA

İran’ın BM Misyonu tarafından yapılan açıklamada, “İran’ın BM Anlaşması’nın 51. maddesindeki meşru müdafaa hakkına dayanan askeri hamlesi, siyonist rejimin Şam’daki diplomatik binalarımıza saldırısına cevaptı. Mesele sonuçlanmıştır diyebiliriz. Ancak, İsrail rejimi bir hata daha yapacak olursa İran’ın cevabı daha sert olacak. Bu, İran ile İsrail rejimi arasında bir çatışmadır, ABD bundan uzak durmalı” ifadeleri kullanıldı.

Haberin Devamı
FRANSA'DAN İSRAİL'E DESTEK

Fransa Dışişleri Bakanı Stephane Sejourne, İran'ın İsrail'e yönelik saldırısını şiddetle kınayarak, Fransa'nın "İsrail'in güvenliğine olan bağlılığını" yineledi.

ÜRDÜN'DEN OHAL AÇIKLAMASI

Ürdün hükümeti, olağanüstü hal ilan edildiğine ilişkin haberleri yalanlayarak, "Vatandaşlarımız için endişeye neden olacak bir durum yok" açıklamasını yaptı.

'İSRAİL ÜSSÜNE ROKET ATILDI İDDİASI'

Hizbullah, Lübnan'dan Golan Tepeleri'ndeki bir İsrail askeri üssüne onlarca roket attığını iddia etti.

Haberin Devamı
"BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ GERİLİM"

AB Yüksek Temsilcisi Borrell: "AB, İran'ın İsrail'e kabul edilemez saldırısını şiddetle kınıyor. Bu benzeri görülmemiş bir gerilim, bölgesel güvenliğe yönelik ciddi bir tehdittir"

'ABD’YE GEREKLİ UYARILARI YAPTIK'

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Hollanda ve Belçika Dışişleri Bakanları ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, İsrail’in Şam’da İran Konsolosluğu'nu hedef alması ve bu saldırıya İran'ın karşılığı ele alındı. Abdullahiyan görüşmeye ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “İsrail rejiminin Şam’da İran Konsolosluğunu hedef alması ve uluslararası sözleşmeleri ihlal etmesini ele aldık. Ülkemizin konuya ilişkin duruşunu aktardım. ABD’ye konu hakkında gerekli uyarıları yaptığımızı vurguladım. Ayrıca Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile yapılan görüşmede uluslararası, bölgesel ve Gazze'deki son gelişmeler ele alındı” dedi.

BALİSTİK FÜZE FIRLATILDI

İran medyası, İsrail'e ilk balistik füze fırlatıldığını duyurdu.

Haberin Devamı
'BİZİM KESİN CEVABIMIZI ALACAKTIR'

İran Savunma Bakanı Muhammed Rıza Aştiyani, "İsrail’in İran'a saldırması için hava sahasını ya da topraklarını İsrail'e açan her ülke bizim kesin cevabımızı alacaktır” dedi.

İNGİLTERE'DEN AÇIKLAMA

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İngiltere'nin İran'ın İsrail'e yönelik saldırısını kınayarak, "İran rejiminin İsrail'e yönelik pervasız saldırısını en güçlü ifadelerle kınıyorum. İran bir kez daha kendi arka bahçesinde kaos tohumları ekmeye niyetli olduğunu göstermiştir. Birleşik Krallık İsrail'in yanı sıra Ürdün ve Irak da dahil tüm bölgesel ortaklarımızın güvenliğini savunmaya devam edecektir. Müttefiklerimizle birlikte durumu istikrara kavuşturmak ve gerilimin daha da tırmanmasını önlemek için çalışıyoruz. Hiç kimse daha fazla kan dökülmesini istemiyor” dedi.

İRAN YÜZDEN FAZLA İHA GÖNDERDİ

İsrail devlet televizyonu, İsrailli yetkililerin birkaç gün sürecek çatışmalara ve karşılık vermeye hazırlandığını bildirirken, ordu İran’ın yüzden fazla İHA gönderdiğini duyurdu

LÜBNAN HAVA SAHASINI KAPATTI

Lübnan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı, yaşanan bölgesel gelişmelerin ardından ülke hava sahasının gelen, giden ve transit tüm uçaklara geçici olarak kapatılacağını duyurdu. Açıklamada, kapatma kararının tedbir amacıyla alındığı ve yerel saatle 01.00'den Pazar günü 07.00'ye kadar geçerli olacağı belirtildi.

İSRAİL SAVAŞ KABİNESİ TOPLANDI

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu başkanlığında Tel Aviv'deki Kiryat askeri karargahında savaş kabinesi toplantısı başladı. Toplantıya Netanyahu'nun yanı sıra Savunma Bakanı Yoav Gallant, Bakan Benny Gantz, İsrail Genelkurmay Başkanı Herzli Halevi, Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi ve diğer üst düzey yetkililer katılıyor.

BEYAZ SARAY'DAN AÇIKLAMA

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson, "Başkan Biden ulusal güvenlik ekibi tarafından durum hakkında düzenli olarak bilgilendiriliyor. İsrailli yetkililerin yanı sıra diğer ortak ve müttefiklerle de sürekli iletişim halinde" dedi.

İSRAİL HAVA SAHASINI KAPATIYOR

İsrail Havaalanları İdaresi (IAA) tarafından yapılan açıklamada, İran'ın saldırısı nedeniyle İsrail hava sahasının yerel saatle 00.30'dan itibaren kapatılacağı belirtildi. Açıklamada, uçuşların yeniden ne zaman başlayacağına ilişkin ayrıntıya yer verilmezken, gelişmelere göre güncelleme yapılacağı aktarıldı.

'KONSOLOSLUK SALDIRISINA CEVAP'

İran Devrim Muhafızları Ordusu'ndan yapılan açıklamada, "Siyonist rejimin Şam'daki İran büyükelçiliğinin konsolosluk bölümüne saldırısına cevap olarak Devrim Muhafızları Hava Kuvvetleri, Siyonist rejimin topraklarındaki belirli hedefleri düzinelerce insansız hava aracı ve füzeyle hedef aldı." denildi.

IRAK HAVA SAHASINI KAPATTI

Irak, İran’dan İsrail’e yönelik başlatılan İHA saldırılarının ardından hava sahasını kapattığını duyurdu.

BIDEN DEVLETİN ÜST KADEMESİNİ TOPLUYOR

Beyaz Saray İran'ın İsrail'e saldırısını doğruladı. Başkan Biden Beyaz Saray Durum Odası’nda devletin en üst kademesini topluyor. Toplantıda olması beklenen isimler: Savunma Bakanı Lloyd Austin, Dışişleri Bakanı Blinken, Genelkurmay Başkanı Brown, CIA Direktörü Bill Burns, Ulusal İstihbarat Direktörü Avril Haines Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Orta Doğu Direktörü Brett McGurk

İRAN DEVLET TELEVİZYONU SALDIRIYI DUYURDU

İran devlet televizyonu geçtiği son dakika haber ile İsrail'e insansız hava araçlarıyla kapsamlı saldırı başlatıldı açıklamasını yaptı.

"HER TÜRLÜ SENARYOYA HAZIRLIKLIYIZ"

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, yaptığı videolu açıklamada, İsrail'in İran'dan gelecek doğrudan bir saldırıya hazır olduğunu ve aynı şekilde karşılık vereceğini söyledi. Netanyahu, “Son yıllarda ve hatta son haftalarda İsrail, İran'dan gelebilecek doğrudan bir saldırı ihtimaline karşı hazırlık yapmaktadır. Savunma sistemlerimiz konuşlandırıldı ve hem savunmada hem de saldırıda her türlü senaryoya hazırlıklıyız. İsrail devleti güçlüdür, IDF güçlüdür, halk güçlüdür” dedi.

ABD, İngiltere, Fransa’nın yanı sıra birçok ülkenin İsrail’in yanında durduğunu belirten Netanyahu, “Net bir ilke belirledim. Kim bize zarar verirse, biz de onlara zarar vereceğiz. Kendimizi her türlü tehdide karşı savunacağız ve bunu sakince, kararlılıkla yapacağız” ifadelerini kullandı.
İsrail vatandaşlarına da seslenen Netanyahu, "Siz İsrail vatandaşlarının da sükunetinizi koruduğunuzu biliyorum. Sizleri İç Cephe Komutanlığı'nın direktiflerini dinlemeye davet ediyorum. Birlikte ayaktayız ve Tanrı'nın yardımıyla tüm düşmanlarımızın üstesinden geleceğiz” şeklinde konuştu.

İSRAİL SALDIRIYI DOĞRULADI

İsrail Ordusu 'İran’dan İsrail’e doğru saldırı için çok sayıda İHA gönderildi ancak henüz ulaşmadı; savunmamız hazır' açıklamasında bulundu.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ise 'Çok güçlü savunma sistemlerimiz var. Hazırlıklıyız' açıklamasında bulundu.

İRAN İHA SALDIRISI BAŞLATTI

İsrail devlet televizyonu KANN, İran'ın İsrail'e İHA saldırısı başlattığını açıkladı.

İSRAİL BAŞBAKANLIK UÇAĞI HAVALANDI

İran’ın beklenen misilleme saldırısı nedeniyle tüm dünyada gergin bekleyiş sürüyor. Gözler İsrail ve İran’a çevrilirken, İsrail’de hareketlenme yaşandı. İsrail Başbakanlık uçağı “Siyon Kanadı” uçuş takip sitelerinden alınan bilgilere göre ülkenin güneyindeki Nevatim Hava Üssü'nden havalandı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun uçakta olup olmadığı henüz bilinmezken, Netanyahu için inşa edilen uçak resmi olarak henüz kullanılmamıştı.

ÜRDÜN HAVA SAHASINI KAPATIYOR

Ürdün kendi güvenliği için adım attı. Devlete ait Mamlaka haber ajansına göre, Ürdün hükümeti ülkenin hava sahasını bu geceden itibaren tüm uçuşlara geçici olarak kapatacak.

ABD'DEN İRAN'A ÇAĞRI

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson yaptığı açıklamada, İran’a çağrıda bulunarak, İsrailli milyarder iş adamı Eyal Ofer'in sahibi olduğu Zodiac Grubu’na ait Portekiz bandıralı “MSC Aries” adlı konteyner gemisini “derhal serbest bırakın” dedi. Watson, “Provokasyon olmaksızın sivil bir gemiye el konulması uluslararası hukukun açık bir ihlali ve Devrim Muhafızları Ordusu tarafından gerçekleştirilen bir korsanlık eylemidir” ifadelerini kullandı.

İSRAİL'DE HAVA SAVUNMA SİSTEMLERİ GÜÇLENDİRİLDİ

İsrail, İran’ın beklenen misilleme saldırısına hazırlanmaya devam ediyor. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant saldırıya karşı alınan tedbirlere ilişkin yaptığı açıklamada, ABD ve batılı ülkelerin İsrail’e savunma ve karşılık verme konusunda “yeni kabiliyetler” sağladığını belirtti. Gallant, “İran ve işbirlikçilerinin İsrail’e karşı planladıkları saldırıyı yakından takip ediyoruz. Son günlerde hava savunma sistemimizi ve saldırı sistemimizi güçlendirdik” dedi.

Gallant, "İran bir terör devletidir. Dünya şimdi buna her zamankinden daha fazla maruz kalmaktadır. Vatandaşlarımızı bu terörizme karşı korumaya kararlıyız ve buna yanıt vermenin bir yolunu bulacağız” şeklinde konuştu. Gallant, sivillerin İsrail Savunma Kuvvetleri’nin talimatlarına uyması ve İç Cephe Komutanlığı’nın direktifleri doğrultusunda hareket etmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

İSRAİL ALARMA GEÇTİ

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari yaptığı açıklamada, saldırı tehdidi nedeniyle ülkede tüm eğitim faaliyetlerine ara verildiğini belirtti. Sivillerin toplanmasına yönelik yeni kısıtlamaların da getirildiğini duyuran Hagari, toplantı ve buluşmaların bin kişiyle sınırlandırıldığını aktardı. Hagari, pazartesi saat 23.00’e kadar sürecek olan kısıtlamaların okul gezileri ve kamplar için de geçerli olduğunu söyledi. Hagari, İsrail'in hava savunmasının “alarmda” olduğunu ve “düzinelerce uçağın gökyüzünde hazır beklediğini” ifade etti.

BIDEN ZİYARETİ YARIDA KESTİ

ABD Başkanı Joe Biden, hafta sonu için Washington'dan ayrılmıştı. Gelen son bilgilere göre Biden hafta sonu gezisini yarıda kesti. Biden'ın 'Orta Doğu'daki olaylar hakkında ulusal güvenlik ekibiyle istişare' nedeniyle Washington'a geri döndüğü öğrenildi.

KANADA’DAN VATANDAŞLARINA İSRAİL'E SEYAHAT UYARISI

Kanada Dışişleri Bakanı Melanie Joly yaptığı açıklamada, “İsrail topraklarına yönelik saldırı riskinin artmasıyla birlikte, bölgedeki güvenlik durumu son derece istikrarsız olmaya devam ediyor ve aniden tırmanabilir” ifadelerini kullanarak, vatandaşlarını İsrail, Gazze ve Batı Şeria'ya seyahat etmemeleri konusunda uyardı. Halihazırda bölgede bulunan Kanadalıların ise hemen ayrılmaları gerektiğini söyledi.

İRAN MEDYASI: İSRAİL GEMİSİNE EL KOYULDU


İran devleti haber ajansı IRNA, İran Devrim Muhafızları'nın Cumartesi günü Hürmüz Boğazı'nda İsrail bağlantılı bir kargo gemisini ele geçirdiğini duyurdu. Haber, Tahran'ın bölgeyi deniz trafiğine kapatabileceği yönündeki uyarısından günler sonra, geldi.

IRNA, Muhafızlara ait bir helikopterin Portekiz bayraklı MSC Aries gemisine el koyduğunu ve İran sularına yönlendirdiğini bildirdi.

Denizcilik güvenlik kuruluşları erken saatlerde Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve İran arasındaki Hürmüz Boğazı'nda bir gemiye iniş yapılarak "bölgesel yetkililer" tarafından ele geçirildiğini bildirmişti.

Reuters'ın belirttiğine göre, Aries, Zodiac Maritime'ın bir iştiraki olan Gortal Shipping'den uluslararası nakliye şirketi MSC tarafından kiralandı. Zodiac, tüm gemi faaliyetlerinden MSC'nin sorumlu olduğunu söyledi.

GAZZE'DE CAN KAYBI ARTIYOR

Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne son 24 saatte düzenlediği 5 saldırıda 52 kişinin hayatını kaybettiği, 95 kişinin ise yaralandığı bildirildi. Açıklamada, Gazze Şeridi'nde 190 gündür düzenlenen saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısının 33 bin 686’ya, yaralı sayısının ise 76 bin 309’a yükseldiği belirtildi.

BATI ŞERİA'DA DEHŞET

İşgal altındaki Batı Şeria'da kaybolan 14 yaşındaki İsrailli bir çocuğu arama sırasında çıkan çatışmalarda iki Filistinli öldürüldü ve 25 kişi yaralandı.

Yerleşimciler Ramallah yakınlarındaki bir köy olan Mughayyir'e silah ve taşlarla saldırdı. İsrail, askerlerinin müdahalesiyle köye giren yerleşimcileri dağıtmayı başardığını söyledi.

Bulunamayan Benjamin Ahimeir isimli genci arama çalışmaları devam ediyor.

Hamas öldürülenlerden Muhammed Daraghmeh'in grubun yerel komutanı olduğunu doğruladı. İsrail ordusu, Daraghmeh'in kendi askerleriyle çıkan çatışmada öldürüldüğünü açıkladı.

ABD SAVAŞ GEMİLERİ İRAN İÇİN HAREKETE GEÇTİ

ABD Başkanı Joe Biden, Ulusal Eylem Ağı Toplantısı’nda yaptığı konuşmada İran’a mesaj gönderdi. İran’a “Yapmayın” çağrısında bulunan Biden, “Biz kendimizi İsrail'in savunmasına adadık. İsrail'i destekleyeceğiz, İsrail'in savunulmasına yardımcı olacağız ve İran başarılı olamayacak” dedi.
Gazetecilerin İran’ın İsrail'e yönelik saldırısının ne kadar yakın olduğu sorusu üzerine Biden, gizli bilgilere girmek istemediğini ancak “beklentim daha geç olmasından ziyade daha erken” ifadelerini kullandı.

GEMİLER İSRAİL İÇİN KUZEYE GİTTİ

Başkan Biden'ın bu açıklamasından saatler sonra ise Husiler için Kızıldeniz'de bulunan ABD savaş gemileri pozisyon değiştirmeye başladı. ABD'nin en büyük uçak gemilerinden olan USS Dwight D Eisenhower, Kızıldeniz üzerinden kuzeye giderek İsrail'e yakınlaştı, Washington Post ise konuyla ilgili yaptığı haberinde ABD'nin füze donanımlı gemiye yardım amaçlı ABD Donanması kruvazörü olan USS Philippine Sea ve iki destroyer USS Gravely ve USS Mason ile birlikte konuşlandırıldığını yazdı.
Bir ABD'li yetkili ise konuyla ilgili "Caydırıcılığımızı göstermek istiyoruz. Bu yüzden bölgeye ek güçlerimizi yönlendirdik" dedi.

"ARTIK AN MESELESİ"

Batılı istihbarat yetkilileri İsrail'deki askeri ve hükümet binalarına saldırılar yapılmasını bekliyor ancak sivillerin hedef alınacağını düşünmüyor.

Öte yandan İsrail'in en büyük günlük gazetesi Yedioth Ahronoth, "İntikam gelecek" başlıklı haberinde saldırının artık an meselesi olduğunu yazdı. ABD'li yetkililer ise İran'ın daha küçük çaplı bir saldırıyı tercih etmesini umduklarını söyledi.

AVUSTURYA DA UÇUŞLARI DURDURDU

İsrail’in İran Konsolosluğuna saldırı düzenlemesinin ardından bölgede gerilim artıyor. Alman hava yolu şirketi Lufthansa’nın ardından Avusturya Havayolları da Tahran uçuşlarını 6 gün askıya aldı. Avusturya Havayolları’ndan yapılan açıklamada, Tahran uçuşlarının 18 Nisan’a kadar durdurulduğu kaydedildi. Açıklamada, İran hava sahasından geçen rotaların değiştirileceği aktarılırken yolcu ve mürettebatın güvenliğinin son derece önemli olduğu kaydedildi.
Öte yandan, Avusturya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İran’da bulunan vatandaşlarının ülkeyi terk etmeleri çağrısı yapıldı.

SİDNEY'DE AVM'YE SALDIRI

Avustralya'nın Sidney kentinde bulunan bir alışveriş merkezinde henüz kimliği belirlenmeyen bir kişi çok sayıda insanı bıçaklayarak öldürdü. Polis terör saldırısı olabileceğinden şüpheleniyor.

NETANYAHU'DAN GECE VARDİYASI

İsrail Başbakanı Netanyahu'nun dün gece olası bir İran saldırısına hazırlanmak üzere üst düzey yetkililerle bir araya geldiği bildirildi. Amerikan yayıncı kuruluş CBS'e konuşan Amerika Birleşik Devletleri'nden yetkililere göre, İran'ın İsrail'e yönelik büyük bir saldırı gerçekleştirmesi 'an meselesi'. İsrail ise herhangi bir "savunma ve saldırıya" hazırlıklı olduğunu öne sürüyor. ABD Dışişleri Bakanlığı da İsrail'deki diplomatik personelin ve ailelerinin Tel Aviv, Kudüs ve Beerşeba şehirleri dışına seyahat etmelerini yasakladı.

İRAN'DAN NET MESAJ: ABD DAHİL OLURSA VURURUZ

ABD merkezli Axios gazetesine konuşan yetkililer ise ABD'nin olası İran-İsrail savaşına dahil olması durumunda İran tarafından vurulacağını bildirdi.

ABD İSRAİL İÇİN KALKAN OLACAK

CNN'in iki ABD'li yetkiliye dayandırdığı haberine göre ABD, İsrail'e fırlatılan her türlü silahı durdurmak için adeta canlı kalkan olacak. ABD donanması an itibariyle Husilere karşı Kızıldeniz'de görev alıyor.

BÜTÜN DETAYLARI ORTAYA ÇIKTI: 100 SEYİR FÜZESİ VE DRONELAR

İsrail'in 1 Nisan'da Suriye'nin başkenti Şam'da İran Konsolosluğu'na düzenlediği saldırıda 13 kişi hayatını kaybetmişti. İsrail, Şam'daki saldırının sorumluluğunu üstlenmedi ancak genel kanı hava saldırısını İsrail'in düzenlediği yönünde. İran saldırı sonrası misillemede bulunacağını açıklamıştı.

Amerikan The Wall Street Journal gazetesi, "İran'ın İsrail'in kuzeyinde ya da güneyinde de 24-48 saat içinde saldırı düzenleyebileceğini" ve İsrail'in de buna karşı hazırlık yaptığını yazmıştı. Gazeteye konuşan İran yönetimine yakın bir kaynak, saldırı planlarının tartışılmasına rağmen, henüz nihai bir karara varılmadığını söyledi.

HİZBULLAH'TAN ROKET SALDIRILARI

Öte yandan, Cuma günü Hizbullah, Lübnan'dan İsrail'e "onlarca" roket fırlattığını açıkladı.

Bir İsrail ordusu sözcüsü, yaklaşık 40 füze ve iki insansız hava aracının etkisiz hale getirildiğini duyurdu. ABD'li bir yetkili ise CBS'e yaptığı açıklamada, saldırıların İran'ın İsrail'e yönelik beklenen saldırısından ayrı olduğunu söyledi.

BIDEN: YAPMAYIN

ABD Başkanı Joe Biden, İran'ın İsrail'e "er ya da geç" saldırmasını beklediğini söyledi.

Cuma günü gazetecilerin İran'a yönelik mesajının ne olduğunu sorması üzerine Biden, "Yapmayın" dedi ve ABD’nin İsrail'i savunmakta kararlı olduğunun altını yeniden çizdi.
Biden, "İsrail'i destekleyeceğiz. İsrail'in savunulmasına yardımcı olacağız ve İran başarılı olamayacak" dedi.
Biden'ın açıklaması öncesi Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Kirby, "Saldırının büyüklüğü, ölçeği ve kapsamı hakkında konuşmam mümkün değil" diye konuştu.

ABD UZAYDAN GÖRDÜ

İsrail ve ABD basınında çıkan haberlerde ise Washington yönetiminin Orta Doğu'daki donanmalarını yeniden konuşlandırdığı ve İran'ın saldırısına hazırlandığı yazıldı. ABD istihbaratının uydu ve kara görüntülerinden elde ettiği bilgilerde ise İran'ın intihar droneları (Muhtemelen Shaded-136) ve 100 adet seyir füzesini konuşlandırdığı bildirildi.

ALMANYA: İRAN'I TERK EDİN

Almanya Dışişleri Bakanlığı, Alman vatandaşlarını İran’ı terk etmeleri konusunda uyararak, Tahran ile İsrail arasındaki mevcut gerilimin ani bir şekilde tırmanması riskinin bulunduğu belirtildi.

timeline

Canlı Anlatım Özeti