Dünya Gazze'deki savaşta son dakika... İsrail ordusundan skandal fotoğraf! El ve gözlerini bağladıkları Filistinliler önünde poz verdiler

Gazze'deki savaşta son dakika... İsrail ordusundan skandal fotoğraf! El ve gözlerini bağladıkları Filistinliler önünde poz verdiler

14.03.2024 - 12:43 | Son Güncellenme:

Financial Times ABD ve İran'ın Umman'da gizlice yaptığı görüşmeyi deşifre etti, RIA ve Sputnik gibi Rus ajansları ise İsrail ve Batılı ülkelere kafa tutan Husilerin yeni silahının detaylarını yazdı. İsrail askerleri ise bir kez daha çıplak ve elleri bağlı Filistinliler önünde skandal bir fotoğrafa imza attı.

İsrail'in Gazze'ye saldırıları Ramazan ayı başlamasına rağmen devam ediyor. Bölgedeki bütün gelişmeleri canlı blog sayfasına taşıyoruz.

UZAYDAN GÖRÜNTÜLENDİ

İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi’ne deniz yoluyla yardım ulaştırılması için çalışmalar sürüyor. ABD'li uydu şirketi Maxar, ABD’nin Gazze Şeridi’nin kıyısına inşa etmeye başladığı limana yönelik çalışmalar uzaydan görüntüledi.Maxar, uzaydan çekilen fotoğrafların 11-12-13 Mart tarihlerinde çekildiğini belirterek, Al Rashid Karayolu üzerinde yer alan yeni limanın inşaatına 10 Mart’ta başlandığı ve şu anda kıyı şeridinden denize doğru yaklaşık 50 metre uzandığı ifade edildi.

'EN BÜYÜK DESTEKÇİLERİNİ BİRER BİRER KAYBETTİĞİNİN KANITI'

İsrail muhalefet lideri Yair Lapid, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya yönelik eleştirilerine devam ediyor. Lapid, yaptığı açıklamada, ABD Senatosu Çoğunluk Lideri Schumer’ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hakkında yaptığı konuşmaya değinerek, “Senatör Chuck Schumer'in konuşması, Netanyahu'nun ABD'de İsrail'in en büyük destekçilerini birer birer kaybettiğinin kanıtı, daha da kötüsü, bunu bilerek yapıyor. Netanyahu, savaşı kazanma ve İsrail'in güvenliğini koruma yönündeki ulusal çabalara ağır zarar veriyor” dedi.

SCHUMER’DAN İSRAİL’DE ERKEN SEÇİM ÇAĞRISI

Schumer, Netanyahu başkanlığındaki koalisyonun 7 Ekim’den sonra İsrail'in ihtiyaçlarına artık uygun olmadığını belirtmiş, İsrail’de erken seçim çağrısında bulunmuştu. Schumer, "Eğer Başbakan Netanyahu'nun mevcut koalisyonu savaş sona erdikten sonra da iktidarda kalır ve ABD'yi sınayan tehlikeli ve tahrik edici politikalar izlemeye devam ederse, ABD'nin mevcut gidişatı değiştirmek için İsrail politikasını şekillendirmede daha aktif bir rol oynamaktan başka seçeneği kalmayacaktır” ifadelerini kullanmıştı.

ABD SENATOSU ÇOĞUNLUK LİDERİ SCHUMER'DEN İSRAİL'DE ERKEN SEÇİM ÇAĞRISI

ABD Senatosu Çoğunluk Lideri Chuck Schumer, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu başkanlığındaki koalisyonun 7 Ekim’den sonra İsrail'in ihtiyaçlarına artık uygun olmadığını belirterek, İsrail’de erken seçim çağrısında bulundu.

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 160 gündür devam ederken, ABD’li yetkililerden İsrail’e yönelik tepkiler sürüyor. Yahudi kökenli ABD Senatosu Çoğunluk Lideri Chuck Schumer, Senato kürsüsünde yaptığı konuşmada, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu başkanlığındaki koalisyonun 7 Ekim’den sonra İsrail'in ihtiyaçlarına artık uygun olmadığını belirterek, "Netanyahu koalisyonu 7 Ekim'den sonra İsrail'in ihtiyaçlarına artık uygun değil. O zamandan bu yana dünya kökten değişti ve İsrail halkı şu anda geçmişe takılıp kalmış bir yönetim tarafından boğuluyor" dedi.

Aşırı sağcı İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ve İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir’i eleştiren Schumer, “Netanyahu, Bezalel Smotrich ve Itamar Ben-Gvir gibi aşırı sağcılarla koalisyona girerek yolunu kaybetti” dedi.

“ABD'nin mevcut gidişatı değiştirmek için İsrail politikasını şekillendirmede daha aktif bir rol oynamaktan başka seçeneği kalmayacaktır”

Schumer, "Eğer Başbakan Netanyahu'nun mevcut koalisyonu savaş sona erdikten sonra da iktidarda kalır ve ABD'yi sınayan tehlikeli ve tahrik edici politikalar izlemeye devam ederse, ABD'nin mevcut gidişatı değiştirmek için İsrail politikasını şekillendirmede daha aktif bir rol oynamaktan başka seçeneği kalmayacaktır” ifadelerini kullandı.

SCHUMER’DAN İSRAİL’DE ERKEN SEÇİM ÇAĞRISI

ABD tarihinde seçilmiş en üst düzey Yahudi yetkili olarak bilinen Schumer, "Bir demokrasi olarak İsrail'in kendi liderlerini seçme hakkı vardır ve bırakalım taşlar yerine otursun. Ancak önemli olan İsraillilere bir seçenek sunulmasıdır. İsrail'in 7 Ekim'den sonraki geleceği hakkında yeni bir tartışma yapılmalı. Bence bu en iyi şekilde bir seçim yapılarak gerçekleştirilebilir" dedi.

Schumer, kimsenin Netanyahu'dan şiddet döngüsünü kırmasını ve iki devletli çözümü desteklemesini beklemediğini belirtti.

Haberin Devamı
HİNTLİLERİ ÇİLEDEN ÇIKARTAN BAYRAKTAR TB2 HAMLESİ


Uluslararası arenada kendini kanıtlayan Baykar, geçtiğimiz günlerde Maldivlere Bayraktar TB2 model SİHA satışını gerçekleştirdi. Hintli yetkililer ise bu satış sonrası yerel medyaya adeta öfke kustu.

İSRAİL ORDUSUNDAN SKANDAL

İsrail ordusu 12 Aralık tarihinde Hamas'ın karargahının bulunduğunu öne sürdüğü Han Yunus'a saldırmaya başladı. Sayısız sivili öldüren İsrail kanadı, 7 Ekim saldırısının beyni olan Yahya Sinvar'ın bölgede bulunan tünellerde olduğunu öne sürdü.
Uluslararası medya ve çeşitli platformlarda sivilleri çıplak bir biçimde sergileyen İsrail ordusu skandallarına bir yenisini daha ekledi. İsrail ordusuna bağlı Kiryati Tugayı tarafından yayınlanan karede, 3 askerin Filistinli sivillerin önünde fotoğraf çekilerek zafer pozu verdiği görüldü.

Filistinlilerin ise yine çıplak, elleri ve gözlerinin bağlı olduğu ve duvara dönük oldukları kayıtlara geçti.

BM: İSRAİL ULUSLARARASI HUKUKU ÇİĞNEDİ

Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan raporda, Uluslararası bir ajansta kameraman olarak çalışan İssam Abdallah'ın Lübnan sınırında İsrail tarafından ateş açılması sonucu öldürülmesinin uluslararası hukukun ihlali anlamına geldiği belirtildi.

Haberin Devamı
GÜNEY KIBRIS'TA İKİNCİ YARDIM GEMİSİ DE HAZIR



Güney Kıbrıs'tan yaklaşık 370 kilometre uzaklıktaki Gazze Şeridi'ne yardım taşıyan ilk geminin yola çıkmasının ardından, ikinci gemiye de yükleme yapıldı.

World Central Kitchen (WCK) sivil toplum kuruluşu, Larnaka limanında demirli ikinci gemiye 300 ton insani yardım yüklendiğini bildirdi. Gazze Şeridi'ne gidecek yardımlar arasında baklagiller, un, pirinç, sebzeler, ton balığı gibi var.

İsrail'in yerle bir ettiği ve binaların yarıdan fazlasını yıktığı Gazze Şeridi'nde, 2,3 milyon insan uluslararası yardımlara muhtaç halde. İsrail'in Refah sınır kapısından geçen yardımları denetleyerek geciktirmesi, havadan ve denizden yeni yöntemlerin hayata geçmesine neden oldu.

Gazze Şeridi'nde son haftalarda 25'ten fazla Filistinli açlık ve susuzluk nedeniyle yaşamını yitirdi. İsrail saldırılarından kaçarak Refah'a sığınan yaklaşık 1,5 milyon kişi, yiyecek ve temiz su bulmakta güçlük çekiyor.

WCK, geminin Gazze'ye doğru ne zaman yola çıkacağına dair bir bilgi vermedi.

İlk gemi, Larnaka limanından Salı günü ayrıldı. Times of Israel, İsrail ordusunun yaklaşık 200 ton insani yardım taşıyan ilk geminin Gazze Şeridi'ne varışına hazırlandığını yazdı. Sevkiyatın İsrail güvenlik ve sivil yetkililerinin koordinesiyle gerçekleşeceğini aktaran gazete, İsrail sahil güvenlik gemileri ve jetlerinin yardım gemisini kıyıdan 36 kilometre açıkta karşılayacağını bildirdi. Gemideki yardım, İsrail ekipleri tarafından inşa edilen geçici limana çekilecek.

GAZZE'DE AĞIR BİLANÇO: EN AZ 31 BİN 341 ÖLÜ

İsrail’in aylardır saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi’nde hayatını kaybedenlerin sayısı en az 31 bin 341’e yükseldi.

İSRAİL, DİNİ ETKİNLİĞİ HİZBULLAH TEHLİKESİYLE İPTAL ETTİ

İsrail ordusu (IDF), Hizbullah'ın roket ve füze saldırıları korkusu sebebiyle önümüzdeki hafta Meron Dağı'nda yapılması planlanan anma etkinliğinin iptal edilmese karar verdi. 

Hz. Musa'nın doğum ve ölüm yıldönümünü anmak üzere Pazar ve Pazartesi günü düzenlenen etkinliğe yaklaşık 30 bin kişinin katılması bekleniyordu.

Hizbullah, devam eden savaşın ortasında, Lübnan sınırından yaklaşık sekiz kilometre uzakta bulunan Meron Dağı'na birkaç kez saldırdı. Dağa büyük roket bombardımanları düzenledi ve dağın tepesinde bulunan askeri üsse füzeler fırlattı. Dağdaki radar üssünün İsrail'in Orta Doğu'daki birçok ülkeyi gözetlemek için kullanıldığı biliniyor.

Haberin Devamı
RUS AJANSLARI DUYURDU: HUSİLER HİPERSONİK FÜZE TEST ETTİ, HIZI MACH 8



Orta Doğu'da birçok ülkedeki vekil güçleri aracılığıyla ABD'yi bölgeden çıkarmayı deneyen İran, ana müttefikleri Rusya ve Çin'le Umman Denizi'nde deniz tatbikatı yapıyor.

Basra Körfezi'nin ağzında Salı günü başlayan gövde gösterisine Urumçi ve Linyi adlı güdümlü füze destroyerlerini gönderdi. Halihazırda Ukrayna'da savaşan Rus ordusu ise Varyag adlı savaş gemisiyle tatbikata katılıyor.

Gövde gösterisinde 20'yi aşkın savaş gemisi, destek aracı ve muharebe botunun yanı sıra helikopterlerin yer aldığını bildiren Associated Press (AP) haber ajansı, 'İran, Rusya ve Çin Umman Körfezi'ndeki deniz tatbikatında savaş gemilerini gösteriyor' başlığını attı.

Umman Körfezi'nde tatbikat devam ederken, Rus haber ajansları bugün gözden kaçmayacak bir testi duyurdu. RIA Novosti ve Sputnik gibi resmi haber ajansları, İran'ın Arap Yarımadası'nın en güneyindeki müttefiki Husilerin bir hipersonik füze test ettiğini bildirdi.

İran destekli Husiler, Kasım ayı ortasından bu yana Kızıldeniz'e doğru seyreden ticari gemileri füze ya da kamikaze drone'larla vuruyor. ABD'nin başını çektiği koalisyonun Babülmendep Boğazı çevresindeki devriyeleri ve Yemen topraklarındaki hava saldırıları Husileri durduramadı.

Saldırılara misilleme olarak ABD savaş gemilerine füzeler ateşleyen Husiler, başkent Sana ve ülkenin en büyük limanı Hudeyde dahil Yemen'in batısını kontrol ediyor.

Rus ajansları, Mach 8 hızına ulaşan (yaklaşık 10 bin km) hipersonik füzenin yakında tanıtılmasının planlandığını belirtiyor. Kısa sürede üretime geçmeyi hedefleyen Husiler, füzeyi hem Kızıldeniz'deki hedeflerin vurulması hem de İsrail'e saldırı için kullanacak.


Yemen'in en kuzeyinden İsrail'in en güney şehri Eilat'a kuş uçuşu 1800 kilometre mesafe bulunuyor ve Husiler geçtiğimiz aylarda Eilat'a birçok balistik füze fırlattı bile.

Sputnik ajansı, bir askeri kaynağa dayandırdığı haberinde hipersonik füzenin katı yakıtla çalıştığını belirtip Husilerin lideri Abdülmelik el Husi'nin Salı günü söz konusu füzeye dair yorumda bulunduğunu yazdı. Abdülmelik Husi, Yemen'in batısını kontrol eden grubun dünyadaki birkaç ülkenin seviyesine çıkacağını söyleyip Kızıldeniz'deki son saldırılarda yeni silahlar kullandıklarını vurguladı.

İran, ABD ve Batılı ülkeler tarafından Husileri silahlandırmakla, hatta Kızıldeniz'deki casus gemiyle hedef koordinatlarını sunmakla suçlanıyor.

Husiler, Kızıldeniz ve Aden Körfezi'nde seyreden gemilere saldırmak için seyir füzeleri, balistik füzeler, silahlı insansız hava araçları (SİHA) ve mürettebatsız su üstü gemileri (USV) kullandı. Askeri uzmanlara göre söz konusu silahlar arasında en ürkütücü olan USV'ler, çünkü bir gemiye isabet ettiğinde batmasına yol açıyor.

Husiler ilk saldırılarında küçük botlar ve/veya helikopterler kullanarak gemilere çıkmaya veya gemileri ele geçirmeye de çalıştı.

Dünyanın en yoksul ülkelerinden biri olan Yemen, Arap Baharı'yla başlayan çalkantılı yıllarda Husilerin başkent Sana'yı ele geçirdiği 2014'te birkaç parçaya bölündü.

Suudi Arabistan öncülüğünde, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn'in de dahil olduğu bir koalisyonun Husilere karşı yürüttüğü uzun süreli hava saldırıları ülkede daha fazla yıkıma ve yoksulluğa neden oldu. Birleşik Arap Emirlikleri'nin koalisyondan ayrılıp kendi ayrılıkçı hareketini desteklemesiyle denklem bir kez daha değişirken, gelinen noktada Husiler başkent Sana ve çevresini ellerinde tutmayı başardı.

AYALON OTOYOLU'NU KAPATTILAR



Aylardır Binyamin Netanyahu hükümetinin Hamas'la anlaşmasını bekleyen rehine yakınları, bugün İsrail başkenti Tel Aviv'de otoyol kapattı.

En az 40 rehine yakını bu sabah Ayalon Otoyolu'na geldi. Ellerinde yakınlarının fotoğraflarını taşıyan protestocular 'Anlaşma hemen' ve 'Onları canlı istiyoruz, tabutla değil' sloganları attı.

Al Jazeera, kalabalığın ellerinde Gazze Şeridi'nde tutulan 19 kadın rehinenin fotoğrafını tuttuğunu bildirdi.

Times of Israel ise, otoyol kapatma taktiğinin rehine yakınları tarafından son aylarda defalarca kullanıldığını hatırlattı.

İSRAİL POLİSİ 12 YAŞINDAKİ ÇOCUĞU 'HAVAİ FİŞEK' BAHANESİYLE ÖLDÜRDÜ

Arkadaşlarıyla oyun oynamak için dışarı çıktı. İsrail güvenlik güçleri, çocuğun elindeki havai fişeğe dayanarak kendilerine zarar verilmeye çalışıldığını ileri sürdü. Kaybettikleri oğullarının yasını tutan aile ise, “Size soruyorum, 12 yaşında bir çocuk nasıl terörist olabilir?” diyerek acılarını anlattı.

Haberin Devamı
DELTA İSRAİL'E UÇUŞLARI 7 HAZİRAN'DA YENİDEN BAŞLATIYOR

Amerikan havayolu şirketi Delta, 7 Ekim saldırılarının ardından askıya aldığı İsrail uçuşlarını yeniden başlatacağını duyurdu.

Delta Havayolları, New York-Tel Aviv uçuşlarının 7 Haziran tarihinden itibaren başlayacağını ve geniş çaplı güvenlik riski değerlendirmesinin ardından söz konusu kararın alındığını belirtti. New York-Tel Aviv arasında Airbus A330-900neo uçakları seyahat edecek.

Bir başka büyük Amerikan havayolu şirketi United Airlines, bu ayın başlarında İsrail uçuşlarının tekrar başlayacağını ilan etmişti ancak en azından sonbahara kadar bir seyahat planı yok.

POLITICO: ABD GENİŞ ÇAPLI İŞGALDEN VAZGEÇME ŞARTIYLA YEŞİL IŞIK YAKTI

İsrail haftalardır Gazze Şeridi'nin en güneyindeki Refah şehrini karadan işgaline hazırlanırken, Mısır sınırındaki kente sığınan 1,5 milyon Filistinli korkuyla bekliyor.

Birçok ülke ve uluslararası kuruluş muhtemel kara işgalinin bir insani felakete yol açağı uyarısı yapıyor. Savaşta İsrail'e koşulsuz destek sunan ABD yönetimi de, Refah'a bir kara saldırısı istemiyor. ABD Başkanı Joe Biden, çelişkilerle dolu televizyon röportajında Refah'a saldırının kırmızı çizgileri olduğunu söyledi.

Amerikan Politico dergisi ise, bugün yayımladığı haberlerde ABD'nin işgal ordusunun Refah'ta kısıtlı bir saldırıya girişmesine destek verebileceğini yazdı. Politico'nun haberine göre, Washington İsrail'e yeraltındaki yüksek önemdeki Hamas hedeflerine öncelik vermek ve geniş çaplı bir kara işgalinden vazgeçmek kaydıyla söz konusu desteği sunabilir.

Haberini dört ABD'li yetkiliye dayandıran Politico, üst düzey yönetim yetkililerinin İsraillilerle özel görüşmelerinde Washington'ın arkasında durabileceği stratejiyi ilettiğini bildirdi. Buna göre, ABD Refah'ta geniş çaplı bir savaştan ziyade bir 'karşı terörizm operasyonu'na yeşil ışık yakıyor.

Politico'ya konuşan bir İsrailli yetkili ise, Gazze'de bir tür saldırı ya da operasyonun kaçınılmaz olduğunu söyledi. "Günün sonunda, Hamas'ın Refah'taki tugaylarını yenmeden bu savaşı kazanamayız" diyen yetkili, bunu nasıl yapacaklarına dair detay vermedi.

Bir ABD Savunma Bakanlığı yetkilisi ise, Washington'ın Gazze'ye bir saldırının eli kulağında olduğunu düşünmediğini kaydetti. Pentagon yetkilisi, "Güçlerini yeniden konumlandırmaları gerekiyordu ancak bu olmadı. Eli kulağında değil" dedi.

Aynı yetkili, Washington'ın Tel Aviv'e gönderdiği mesajın duyulduğunun altını özellikle çizdi.

UMMAN'DA GİZLİ BULUŞMA İFŞA OLDU



Ekim 2023'te Gazze'deki savaşın başladığı günlerde, hiç kimse bölgeden kuş uçuşu 2 bin kilometre uzaklıktaki boğazın dünyanın en tehlikeli su yoluna dönüşeceğini tahmin edemezdi. Başkent Sana ve ülkenin en büyük limanı Hudeyde dahil Yemen'in batısını kontrol eden Husiler, Kasım ayı ortasından itibaren Kızıldeniz'e doğru seyreden ticari gemileri füzeler ya da kamikaze drone'larla vurmaya başladı.

İsrail'in Gazze Şeridi'nden çekilmesini isteyen Husilerin saldırılarını durdurmak için ABD ve Batılı müttefikleri harekete geçti, uluslararası koalisyonun savaş gemileri Kızıldeniz ile Aden Körfezi'ni birbirine bağlayan Babülmendep Boğazı çevresine gönderildi.

İran destekli Husilerin savaş gemilerinin devriyelerine saldırıların çapını genişleterek yanıt verdi, bunun üzerine Amerikan ve İngiliz savaş uçakları Yemen topraklarındaki bazı hedefleri bombardımana tuttu. Dünya bir anda adı konulmamış savaşa kilitlenirken, Husiler bir adım daha ileri giderek bu kez ABD savaş gemilerine füzeler ateşledi.

Bugüne kadar onlarca kargo gemisini vuran Husiler, gece yarısı bir kez daha balistik bir gemisavar füzesini Aden Körfezi'ne doğru fırlattı. ABD'nin Orta Doğu operasyonlarını yürüten Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), balistik füzenin herhangi bir gemiye zarar vermediğini duyurdu. CENTCOM ayrıca, Husilerin fırlatmaya hazırlandığı dört silahlı insansız hava aracı ile bir karadan havaya füzenin yok edildiğini de ekledi.

WASHINGTON'IN TAHRAN'DAN İSTEKLERİ

İngiliz Financial Times gazetesi ise, bugün ezeli düşmanlar ABD ve İran arasındaki gizli görüşmeleri yazdı. Habere göre, Washington Tahran ile Husilerin Kızıldeniz'deki saldırılarını sona erdirmek için gizli görüşmeler gerçekleştirdi.

ABD İran'dan Husiler üzerindeki nüfuzunu kullanmasını isterken, gizli görüşmeler Yemen'in doğu komşusu Umman'da gerçekleşti. Ocak ayındaki dolaylı müzakerelerde Washington İran'ın nükleer programına dair büyüyen endişelerini de dile getirdi.

Taraflar arasında 10 ay sonra ilk kez görüşme gerçekleştiğini vurgulayan Financial Times'a konuşan ABD'li yetkililer, Washington'ı Umman'da Beyaz Saray'ın Orta Doğu danışmanı Brett McGurk ve İran özel temsilcisi Abram Paley başkanlığındaki heyetin temsil ettiği bilgisini verdi.

İran'ı ise Dışişleri Bakan Yardımcısı Ali Bagheri Kani temsil etti. Kani aynı zamanda Tahran'ın üst düzey nükleer müzakerecisi.

Financial Times, Ummanlı yetkililerin ABD'li ve İranlı heyetler arasında mekik dokuduğunu, taraflar arasında doğrudan bir görüşme gerçekleşmediğini aktardı.

Görüşmelerin ikinci turunun Şubat ayında yapılması planlanıyordu ancak Beyaz Saray'ın Orta Doğu danışmanı Brett McGurk Gazze'deki savaşın durması için yürütülen müzakerelerde görev alınca gizli görüşme ileri bir tarihe ertelendi.

Bir ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, "İran'a mesajları aktarmak için çok sayıda kanalımız var" derken, Tahran'a 7 Ekim'den bu yana birçok mesajın iletildiğini kaydedip daha fazla ayrıntı vermedi.

İsrail'in Gazze'yi bombardımana tutmaya başlaması, Orta Doğu'da birçok noktaya yayılan çatışmaları tetikledi. İran'ın vekil güçleri Suriye ve Irak'taki Amerikan üslerini roket yağmuruna tutarken, Lübnan'ın en ciddi askeri gücü Hizbullah ise 8 Ekim'den bu yana İsrail ordusuyla sınır hattında çatışıyor.

Haberin Devamı
ABD'DEN DENİZ KORİDORU İÇİN ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ MESAJI



ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Washington’da Avrupa Birliği Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’i ağırladı. Blinken yanı sıra, Güney Kıbrıs, İngiltere, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler'den bakanlar ve yetkililerle sanal ortamda biraraya geldi.

Blinken çevrimiçi bakanlar toplantısı sonrası, kameraların karşısına geçti. Washington'un Gazze'ye bir deniz yardım koridoru kurulması için çok uluslu bir çabayı koordine etmek için çalıştığını söyleyen Blinken, bunun ABD'nin insani yardımla 'bölgeyi doldurma' stratejisinin bir parçası olduğunu kaydetti.

Antony Blinken, ABD'nin koridor konusunda İsrail ile birlikte çalıştığını, Almanya, Yunanistan, İtalya, Hollanda ve Kanada tarafından da desteklendiğini ancak koridorun kurulmasının zaman alacağını belirtti.

Blinken, "Bunun Gazze'ye insani yardım ulaştırmanın diğer yollarının yerine geçmediğini, tamamlayıcısı olduğunu ve özellikle de karayolu güzergahlarının yardım ulaştırmanın ve ardından ihtiyacı olan insanlara ulaşmanın en kritik yolu olmaya devam ettiğini vurgulamak istiyorum" dedi.

ABD, Mart ayı başından bu yana yüzbinlerce insanın açlıkla yüzleştiği Gazze'ye havadan yardım atıyor. Yaklaşık 200 ton gıda yardımı taşıyan bir gemi ise bu hafta Güney Kıbrıs’tan Gazze’ye doğru yola çıktı.

Rum yetkililer, gelecek günlerde Ada’dan Gazze'ye ikinci bir yardım sevkiyatı yapılacağını söylüyor.

Avrupa Birliği'nin Ortadoğu'ya en yakın üyesi Güney Kıbrıs, karadan yardım ulaştırmanın önünde ciddi engeller olduğu gerekçesiyle Gazze kıyılarına doğrudan bir deniz koridoru kurma planını kabul ettirmek için aylardır kampanya yürütüyordu.

ABD donanmasına ait birçok gemi ise halihazırda Gazze'ye geçici bir liman kurmak için Doğu Akdeniz'e doğru yola çıktı.