Dünya Gazze'deki savaşta son durum... İsrail ordusuna giden son emir, katliam için tarih verdiler: Ramazan ayından önce bitirin

Gazze'deki savaşta son durum... İsrail ordusuna giden son emir, katliam için tarih verdiler: Ramazan ayından önce bitirin

10.02.2024 - 11:00 | Son Güncellenme:

Yaklaşık 2 milyon nüfuslu Refah'a bütün orduyla saldırmayı planlayan İsrail Başbakanı Netanyahu ordusuna yeni bir emir verdi. Filistin kanadı ise bu emirle birlikte 'Philadelphia planı' olarak bilinen gelişmenin hayata geçeceğini söyledi. Netanyahu ise İsrail ordusuna yolladığı talimatında bu Refah'ta çıkması beklenen geniş çaplı savaşın Ramazan ayından önce bitmesi gerektiğini belirtti.

İsrail-Hamas arasında çıkan savaş bütün Orta Doğu'ya yayıldı. Gelişmeleri canlı olarak aktarıyoruz.

NETANYAHU'YA TEPKİLER SÜRÜYOR

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları devam ederken, esir yakınlarının da ülkelerinde protesto gösterileri sürüyor. Gazze Şeridi’nde esir tutulanların yakınları ve onlara destek vermek isteyen binlerce kişi, İsrail’in başkenti Tel Aviv’deki Habima Meydanı’nda bir araya geldi. Mevcut hükümeti protesto eden binlerce İsrailli, tüm rehinelerin bırakılması ve derhal seçime gidilmesi çağrısında bulundu. Hükümetin eylemlerini ve 7 Ekim olaylarına verdiği tepkiyi eleştiren kalabalık, "Zaman onları öldürüyor” pankartları taşıdı.


“HÜKÜMET HALKIN GÜVENİNE SAHİP DEĞİL”

Kudüs’teki esir protestosunda konuşma yapan eski İsrail Savunma Kuvvetleri Askeri İstihbarat Dairesi Başkanı Tümgeneral Amos Malka, Netanyahu’nun İsrail’i kendi hayatta kalma savaşına soktuğunu belirterek, Netanyahu’yu, “sıfır empati, sıfır sorumluluk” sözleriyle eleştirdi. Malka, 7 Ekim olaylarında Netanyahu’yu suçlu bulduğunu vurgularken, “Bu çılgın hükümetin, bu başıboş başbakanın nesi var?” ifadelerini kullandı.

Bu yılı İsrail’in geleceğinin belli olacağı yıl olarak tanımlayan Malka, "Bu tür zorlukların üstesinden ancak ülkenin güvenine sahip bir hükümet gelebilir. Bu hükümet halkın güvenine sahip değil” sözleriyle bu yaz yeni seçimlerin yapılması çağrısında bulundu.

'FELAKETE DAVETİYE ÇIKARIYOR'

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'nın (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki Refah kentine düzenleyeceği saldırıya ilişkin, “Tamamen savunmasız insanların ortasında düzenlenecek askeri bir saldırı felakete davetiye çıkarmaktır. Neredeyse söyleyecek söz bulamaz hale geliyorum” dedi.

HAMAS'TAN ÇAĞRI

İsrail güçlerinin Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah kentine saldırı hazırlığı ise dünyanın dört bir yanından tepki görüyor. ABD yönetiminin Refah’a düzenlenecek saldırıyı desteklememe tutumuna ilişkin Hamas’tan açıklama geldi.

Açıklamada, “ABD yönetiminin saldırıyı desteklememe tutumu, kendisini bu saldırının sonuçlarından ve bunun sonucunda çocukların, kadınların ve savunmasız sivillerin katledilmesinden muaf tutmamaktadır. İşgale, Filistin halkının öldürüldüğü silahlarla açık destek sağlamaktadır” ifadeleri yer aldı.

Dünyaya çağrı yapılan açıklamada, “Arap Ligi’ni, İslam İşbirliği Teşkilatı’nı ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni Filistin halkını yerinden etmek amacıyla Refah’a soykırım yapılmasını önlemek için acil ve ciddi adımlar atmaya çağırıyoruz” denildi.

Haberin Devamı
GIDA KRİZİ HAD SAFHADA: HAYVAN YEMİNİ UN YAPIYORLAR

Gazze'nin kuzeyinde izole bir halde yaşayan insanlar, yardım konvoylarının girişine izin verilmediği için çocukların günlerce yiyeceksiz kaldığını söylüyor. Bazı bölge sakinleri hayatta kalmak için hayvan yemlerini öğüterek un haline getirmeye çalıştıklarını, ancak bu tahıl stoklarının bile artık azaldığını belirtiyor.

NATO'DAN SİLAH ÜRETİMİ ÇAĞRISI

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya ile onlarca yıl sürebilecek çatışma ihtimaline karşı Avrupa ülkelerine silah üretimini artırmaları yönünde çağrıda bulundu.

GAZZE'DE BİLANÇO AĞIRLAŞIYOR

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 127 gündür devam ederken, can kaybı giderek artıyor. Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail güçleri tarafından son 24 saatte düzenlenen saldırılarda 117 kişinin hayatını kaybettiği, 152 Filistinlinin de yaralandığı duyuruldu. Açıklamada, saldırıların başladığı 7 Ekim’den bu yana hayatını kaybedenlerin sayısının 28 bin 64’e, yaralı sayısının ise 67 bin 661’e yükseldiği aktarıldı.

Haberin Devamı
HAMAS'TAN UYARI GELDİ

Hamas, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun ordusuna kara harekatı düzenlemesi emrini vermesinin ardından Refah'ta bir katliam gerçekleşeceğine dair uyarıda bulundu.

İSRAİL ORDUSUNA GİDEN SON EMİR: RAMAZAN AYINDAN ÖNCE BİTSİN

İsrail ordusu birkaç haftadır 2 milyon Gazzeli'nin sığındığı Refah'a saldırmak için plan yapıyor. Uluslararsı toplumun 'felaket olur' dediği olası saldırıda Tel Aviv'in hedefi Hamas'ı tamamen ortadan kaldırmak yönünde. İsrailli yetkililere göre Refah'ta yaklaşın 4 tabur Hamas savaşçısı bulunuyor. Olası bir savaşla ilgili değerlendirmede bulunan Birleşmiş Milletler Sözcüsü Stephane Dujarric "Son derece endişeliyiz. Uluslararası hukuka aykırı olan zorla yerinden edilmeyi hiçbir şekilde desteklemeyiz" değerlendirmesinde bulundu.

"RAMAZAN AYINDAN ÖNCE BİTİRİN"

İsrail'in Channel 12 haber kanalı ise ordunun bütün birliklerini bölgeye getirileceğini hatırlattı ve Netanyahu'nun savaşı bir ay içinde bitirmeleri konusunda orduya yeni bir emir gönderdiğini yazdı. Channel 12'ye göre İsrail Başbakanı Netanyahu, burada gerçekleşmesi beklenen savaşın Ramazan ayından önce bitmesini istiyor. Yine haber kanalına göre savaşın başlamasıyla birlikte Mısır'a yoğun bir göç olması bekleniyor.

"BÜYÜK BİR FELAKET OLACAK"

Bu bağlamda Kahire yönetimi son günlerde sınırdaki denetimlerini artırdı dahası bölgeyi duvar ve dikenli tellerle kapladı. Avrupa Birliği Dış İlişkiler Şefi Joseph Borrel ise konuyla ilgili "Oldukça endişe verici, büyük bir felaket olacak" ifadesini kullandı. Öte yandan İsrail'in bu hafta Refah'a yönelik düzenlediği küçük çaplı saldırılarda onlarca kişi şimdiden yaşamını yitirdi.

İRAN: FIFA İSRAİL'İ İHRAÇ ETSİN

İran Futbol Federasyonu FIFA'dan, uluslararası turnuvalara İsrail'i almamasını talep etti. Yetkililer ayrıca FIFA'dan Gazze'deki insani krize yardım etmesi konusunda çağrıda bulundu.

Haberin Devamı
İSRAİL ORDUSU 6 YAŞINDAKİ ÇOCUĞU ÖLDÜRDÜ

Akrabalarıyla Gazze'den çıkmaya çalışırken ateş açılan ve daha sonra bulunamayan 6 yaşındaki kız çocuğunun cansız bedenine ailesi ulaştı. İsminin Hind Rejab olarak açıklandığı talihsiz çocuk Gazze'nin Tel el-Hawa bölgesinde bulundu.

İSRAİL'İ 'KATYUSHA' FÜZESİYLE VURDULAR! SAVAŞTA BİR İLK

Savaşın başından beri İsrail'in kuzey sınırına binlerce füze ateşleyen Hizbullah, Golan Tepeleri'nde bulunan Kila kışlasına saldırdı. Lübnan medyası bu saldırıda Hizbullah savaşçılarının özel üretim "Katyusha" füzesini kullandığını yazdı. Hizbullah savaşçıları ise saldırının görüntülerini yine füzenin üzerine yerleştirdikleri kamerayla kayda aldı.

Al Mayadan gazetesinin muhabiri ise saldırının İsrail sınırının 15 kilometre içerisinde gerçekleştiğini öne sürdü.

Hizbullah tarafından yapılan açıklamada ise saldırıda İsrail'in en önemli tanklarından olan 'Merkava'nın yok edildiğini açıklandı. Lübnan basını ayrıca Hizbullah'ın savaşın başından beri ilk kez İsrail'e ait bir tankı yok ettiğini belirtti.

BIDEN VE SCHOLZ'DAN UKRAYNA VE ORTA DOĞU TEMASI

ABD Başkanı Joe Biden ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Beyaz Saray'da gerçekleştirdikleri görüşmede Rusya’ya karşı mücadelesinde Ukrayna'ya desteğin sürdürülmesi konusunda mutabık kaldı. İkili ayrıca Orta Doğu'da artan gerilim ve Filistin devletinin kurulmasını da içeren kalıcı barışın şartlarının belirlenmesi konusunda görüş alışverişinde bulundu.

Haberin Devamı
KANADA: YIKICI OLUR

İsrail'in Refah'a yönelik saldırı hazırlığı hakkında açıklamalarda bulunan Kanada Dışişleri Bakanlığı, bu saldırıların yıkıcı olacağını belirterek durumdan endişe duyduklarını ifade etti

HAMAS'TAN ATEŞKES AÇIKLAMASI

Bir Hamas yetkilisi Arap basınına Kahire'de gerçekleşen ateşkes çalışmalarını olumlu bulduklarını ifade etti. Yetkili "Heyet ayrıldı, artık İsrail'in yanıtı bekleniyor" dedi ve olası bir ateşkesin sinyalini verdi.

SKANDAL PLAN GAZZELİLERİ ÇÖLE GÖNDERECEKLER


İsrail-Hamas savaşının hemen başında silahlar sustuktan sonra Gazze'de ne olacağına yönelik birçok iddia ortaya atıldı. Bunlardan biri de ABD'nin önerdiği Philadelphia planıydı. Bu plana göre Gazze Filistinlilerden tamamen temizleniyor, ve Gazzeliler Mısır'da bulunan Sina Çölü üzerinde çadırlarda yaşayacaklardı. Dört ay önce neredeyse imkansız gelen bu iddia İsrail'in yaklaşık 2 milyon nüfuslu Refah'a saldırması halinde gerçekleşecek.

NETANYAHU'DAN YENİ EMİR

İsrail birkaç haftadır bütün birliklerini Refah'a doğru yönlendiriyor. Öyle ki, İsrail Başbakanı Netanyahu, Refah üzerinde 4 Hamas taburunun faaliyet gösterdiğini öne sürdü ve İsrail ordusundan Refah'ın çatışmalar başlamadan sivillerin bölgeden gönderilmesi için bir plan emretti. Netanyahu ayrıca sık sık yaptığı çağrılardan birini de yaparak bölgede herhangi bir Hamas savaşçısının kalması halinde zafere ulaşamayacaklarını öne sürdü.

ABBAS: PLAN DEVREYE GİRECEK

Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas ise Netanyahu'nun bu emriyle birlikte Tel Aviv'in tek bir amacı olduğunu öne sürdü; Filistinlileri Gazze'den tamamen çıkartmak. Açıklamalarının devamında Abbas bu plandan ABD yönetimini de sorumlu tuttu. Abbas ayrıca İsrail'in olası saldırısı sonrası Philadelphia planının da devreye gireceğini hatırlattı.

Birleşmiş Milletler'den gelen açıklamada ise Refah'ta olası bir savaşın çıkması halinde bir felaket yaşanacağı yinelendi. Birleşmiş Milletler Sözcüsü Stephane Dujarric "Son derece endişeliyiz. Uluslararası hukuka aykırı olan zorla yerinden edilmeyi hiçbir şekilde desteklemeyiz" değerlendirmesinde bulundu.

MISIR'DAN UYARI GELDİ

Hemen yanı başında yaşanacak olan olası bir katliama sessiz kalmayan Mısır yönetimi, İsrail ile yıllardır süregelen barış anlaşmasının rafa kalkacağını ve müdahele etme ihtimallerinin olduğunu bildirdi. Mısır Dışişleri Bakanlığı konuyla ilgili "Biz bu plana karşıyız. Ne pahasına olursa olsun buna izin vermeyeceğiz" açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı