Dünya Dünyanın gözü Gazze Şeridi'nde! 'Onu ortadan kaldıracağız'

Dünyanın gözü Gazze Şeridi'nde! 'Onu ortadan kaldıracağız'

04.11.2023 - 15:55 | Son Güncellenme:

İsrail ordusu sabah saatlerinde Gazze'deki bir çocuk hastanesini bombaladı. İngiliz medyasına açıklamalarda bulunan ve skandallarıyla ünlü İsrailli general Gazze'de yaşananlarla ilgili konuştu. Hizbullah ise Burkan füzeleriyle İsrail sınırını bombardımana tuttu.

Orta Doğu'yu kan gölüne çeviren İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında ilk ay geride kaldı. Bölgeden gelen tüm gelişmeleri dakika dakika aktarıyoruz.

İSRAİL MÜLTECİ KAMPINI VURDU

İsrail'in Gazze'de El-Megazi Mülteci Kampı'nda bir eve düzenlediği saldırıda çoğu kadın ve çocuk 21 kişi hayatını kaybetti

ABD'DE FİLİSTİN'E DESTEK

ABD’nin başkenti Washington DC'de bugün binlerce kişi Filistin’e destek için toplandı. “Filistin’e özgürlük”, “Özgürlük olmadan barış olmaz”, “Yahudiler özgür Filistin’i destekliyor” yazılı pankartlar açan göstericiler, Gazze Şeridi’nde ateşkes çağrısı yaptı. Şehrin merkezinde düzenlenen gösteriye yaklaşık 30 bin kişinin katıldığı tahmin ediliyor.

NETANYAHU PROTESTOSU

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik 7 Ekim’de başlattığı saldırılar devam ederken, Hamas tarafından düzenlenen Aksa Tufanı Operasyonu’nda çok sayıda İsrail vatandaşı Gazze’ye kaçırılarak esir alınmıştı. İsrailli esirlerin aileleri ve onlara destek vermek isteyen yüzlerce kişi bu akşam başkent Tel Aviv’de ve işgal altındaki Kudüs’te protesto gösterisi düzenledi. Tel Aviv’de toplanan göstericiler, “Netanyahu, çocuklarımızın yerine kendini Hamas'a teslim et” sloganları atarken, Kudüs’te ise Netanyahu’nun evinin önünde polis tarafından sert müdahaleye uğrayan göstericiler, Netanyahu’yu istifaya davet etti.

Haberin Devamı
KIZILDENİZ'E KONUŞLANACAK

ABD'nin ikinci uçak gemisi birkaç gün önce Doğu Akdeniz'e gelmişti. Gelen son bilgilere göre; Eisenhower, Süveyş'ten geçip Kızıldeniz'de konuşlanacak. CNN TÜRK Washington Temsilcisi Yunus Paksoy, "CENTCOM'un paylaştığına göre, Eisenhower Süveyş'ten geçiyor. Eisenhower, Orta 'Doğu'ya ulaştı mesajı paylaştılar." dedi.

KASSAM TUGAYLARI YENİ GÖRÜNTÜ YAYINLADI

Kassam Tugayları, İsrail güçlerine ait 10 aracı imha ettiği ve bir araca Hamas bayrağı astığı görüntüleri yayınladı.

'ONU ORTADAN KALDIRACAĞIZ'

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze Şeridi'ne yönelik hava bombardımanı ve kara saldırılarına ilişkin açıklama yaptı. Gallant, İsrail ordusunun "Gazze şehrine hem güneyden hem de kuzeyden saldırdığını ve yerleşim bölgelerine girdiğini" açıkladı. Gallant açıklamasında, "Hamas’ın Gazze’deki lideri Yahya Sinvar'a ulaşacağız ve onu ortadan kaldıracağız." dedi.

Haberin Devamı
ALMANYA'DA FİLİSTİN'E DESTEK YÜRÜYÜŞÜ

Almanya’nın başkenti Berlin’de bulunan Alexanderplatz Meydanı'nda toplanan binlerce Filistin destekçisi, İsrail'in Gazze'de uyguladığı şiddete son vermesi için yürüdü. Almanya'da faaliyet gösteren Filistinli ve Yahudi sivil toplum örgütlerinin düzenlediği gösteride, İsrail'in Gazze'de uyguladığı insanlık dışı şiddet kınanırken, uluslararası topluma, Filistin'e uygulanan şiddetin durdurulması için İsrail'e baskı yapma çağrısı yapıldı.

FRANSA'DAN FİLİSTİN'E DESTEK YÜRÜYÜŞÜ

İsrail ordusunun havadan, denizden ve karadan yürüttüğü saldırıları şiddetlenirken, dünyanın dört bir yanında insanlar Filistin’e destek gösterileri düzenleyerek ateşkes çağrısı yapmaya devam ediyor. Fransa’nın başkenti Paris'te bugün İsrail-Filistin Barış Yürüyüşü düzenlendi. Yağmur altında Paris'in Republique Meydanı'nda başlayan ve Fransız Sol Partiler tarafından düzenlenen gösteride, “Büyük Filistin tek devlet” ve “Hepimiz Filistiniz” sloganları atılırken, acil ateşkes çağrısı yapıldı. İsrail birliklerinin Gazze Şeridi’nden çekilmesini isteyen göstericiler, İsrail'i katliam yapmakla, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’u ise İsrail'le işbirliğinde olmakla suçlayan sloganlar attı.

Fransa’da daha önce düzenlenen Filistin’e destek gösterilerine izin vermeyen Fransız polisi, bugünkü gösteride bir müdahalede bulunmadı. Gösterinin gerçekleştirildiği alanda sıkı güvenlik önlemleri alındı. Barış Yürüyüşü, Nation Meydanı'nda son buldu.

DSÖ'DEN AÇIKLAMA

Dünya Sağlık Örgütü: Gazze'de 3 Kasım'da Kudüs, Endonezya ve Şifa hastaneleri yakınlarına düzenlenen saldırıları kınıyoruz.

Haberin Devamı
GUTERRES'TEN 'DEHŞETE DÜŞTÜM' AÇIKLAMASI

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze’deki Şifa Hastanesi’ne yönelik saldırı haberinden dolayı “dehşete düştüğünü” söyledi.

BLINKEN LÜBNAN BAŞBAKANI İLE GÖRÜŞTÜ

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail ziyaretinin ardından temaslarda bulunmak üzere geldiği Ürdün’de Lübnan Başbakanı Necip Mikati ile bir araya geldi.

HAMAS BEŞ İSRAİL ASKERİNİ ETKİSİZ HALE GETİRDİ

Hamas Gazze'nin kuzeyinde beş İsrail askerinin öldürüldüğünü açıkladı. Çatışmada makinalı tüfekler ve bombaların kullanıldığını aktaran Hamas, 'El Kassam Tugayları bir binada saklanan Siyonist güçlere saldırdı' ifadesini kullandı.

Haberin Devamı
İSRAİL KUDÜS HASTANESİ'NİN KARŞISINI VURDU: 21 YARALI

Filistin Kızılay'ı tarafından yapılan açıklamada, İsrail ordusunun saat 14.35'te Gazze şehrinin Tel el-Hava bölgesindeki Kudüs Hastanesi'nin acil servisinin girişine yakın bir binayı vurduğu belirtildi. Daha önce İsrail'in saldırıları nedeniyle hastaneye sığınan 21 kişinin yaralandığı, bölgede büyük hasar meydana geldiği ifade edildi.

İSRAİL'DEN 1800 TONLUK BOMBAYLA SALDIRI

ABD merkezli New York Times gazetesi, İsrail'in 900 kiloluk iki devasa bombayla yaptığı saldırının detaylarını yazdı.

TÜRKİYE İSRAİL BÜYÜKELÇİSİNİ GERİ ÇEKTİ

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Tel Aviv Büyükelçimiz Şakir Özkan Torunlar’ın istişarelerde bulunmak üzere Ankara’ya çağrılması kararlaştırılmıştır." denildi.

Haberin Devamı
GAZZE'DE BİLANÇO AĞIRLAŞIYOR

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne saldırıları 29 gündür devam ederken, can kaybı artıyor. Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail'in saldırıları nedeniyle 7 Ekim'den bu yana hayatını kaybedenlerin sayısının 3 bin 900'ü çocuk olmak üzere 9 bin 488'e yükseldiği bildirildi. Yaralananların sayısının ise 24 bin 158'e çıktığı aktarıldı. Enkaz altında olduğu tahmin edilen 2 bin 250 kişiden ise haber alınamadığı vurgulandı

HİZBULLAH İSRAİL'İ HEDEF ALDI

29 gündür devam eden İsrail-Hamas savaşı kapsamında Tel Aviv, Hizbullah ile sık sık karşı karşıya geliyor. İran destekli örgüt 8 Ekim tarihinde İsrail'le çatışmaya girdi, sınır hattında günlerdir patlama sesleri kesilmiyor. Lübnan sınırına tanklar ve zırhlı birlikler konuşlandıran İsrail, birçok yerleşimi tahliye etti ve kuzey sınır hattında dört kilometrelik bir tampon bölge oluşturdu.

Dünya medyası Hizbullah'ın 'Burkan' füzesiyle İsrail'i vurduğunu kaydetti. İsrail tarafı ise bu saldırılara kısa sürede yanıt verdi ve Hizbullah'ın mevzilerini bombardımana tuttu. İsrail ordusu ayrıca Hizbullah'ın kendilerine iki farklı noktadan saldırdığını kaydetti.

HİZBULLAH'TAN AÇIKLAMA GELDİ

Hizbullah, İsrail ordusuna yönelik saldırıyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, İsrail’in sınırdaki Cel el-Alem, El-Cardah, Hadeb el-Bustan, El-Malikiyye ve Metula askeri noktalarının "füze ve diğer uygun silahlarla" vurulduğu kaydedildi.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim'den bu yana yaşanan çatışmalarda 58 Hizbullah mensubu ile 4 İsrail askeri öldü.

BURKAN FÜZESİ NEDİR?

Yemen'de Husilerin sık sık kullandığı Burkan füzesi, ilk kez 9 Ekim 2016'da kullanıldı ve Suudi Arabistan'da Yemen sınırına yaklaşık 525 kilometre uzaklıktaki Kral Fahd Askeri Üssü bu saldırıda hedef alındı. Bu saldırıdan 18 gün sonra fırlatılan füze ise isyancılara göre 630 kilometre mesafedeki Kral Abdulaziz Uluslararası Havalimanı'na ulaştı. Bu füzenin havada imha edildiği açıklandı.

Ordu destekli isyancılar, Burkan 2-H füzesini ise "havada imha" problemini çözdükleri iddiası ile Şubat 2017'de tanıttı.

Husilere göre Burkan 2-H füzeleri;

Hareketli askeri rampadan fırlatılabiliyor.

Suudi Arabistan'ın yüzde 80'ine ulaşma kapasitesi var.

Havada imha önleyici savaş başlığı teknolojisi ile üretildi.

İSRAİL'DE HALK SİLAHLARLA SOKAKTA

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun “sivilleri silah kullanmaya teşvik ediyoruz” açıklamasının ardından İsrail’de siviller silahlandı. Başkent Tel Aviv sokaklarında çok sayıda sivil, günlük hayatta uzun namlulu silahlarla endişelendiren manzaralar oluşturdu.

OKUL SALDIRISINDA BİLANÇO AÇIKLANDI

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in al-Fakhoura okulunu bombalamasının ardından ölü sayısını açıkladı. Yetkililer 15 kişinin yaşamını yitirdiğini 54'den fazla insanın ise yaralandığını kaydetti.

ABD BASINI YAZDI! GAZZE'DE YENİ TAKTİK

ABD basınına konuşan diplomatlar, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında önümüzdeki hafta taktik değişikliğine gideceğini söyledi.

İSRAİL BİRLEŞMİŞ MİLLETLER'E AİT OKULU VURDU

İsrail ordusu Cibaliye mülteci kampındaki El-Fakhoura okuluna saldırıda bulundu. Okul Birleşmiş Milletler tarafından yönetilirken olayda can kaybı ve yaralı sayısı henüz bilinmiyor.

BLINKEN TEMASLARINI SÜRDÜRÜYOR

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdulrahman Al Thani ile Amman'da bir araya geldi. Blinken programı kapsamında Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısırlı mevkidaşlarıyla da temaslarda bulunacak.

İSRAİLLİ ESKİ GENERAL KİN KUSTU

İsrailli eski bir general olan 62 yaşındaki Noam Tibon İngiliz medyasına önemli açıklamalarda bulundu. Savaşın ilk günlerinde ölü bir İsrail askerinden aldığı silahla Hamas kuvvetleri ile çatışmaya girdiğini kaydeden Tibon, 'Gazze acı çekecek, Hiç kimse onların yanında durmayacak. Gazze'de yapmamız gerekenler belli, merhamet etmeyeceğiz' ifadelerini kullandı.

Muhabirin 'Ölen sivillere ne olacak?' sorusuna yanıt veren Tibon 'Maalesef bunlar oluyor. Zor bir bölgede yaşıyoruz, hayatta kalmamız gerekiyor. Güçlü olmaktan başka seçeneğimiz yok' dedi.

SKANDALLARIYLA ÜNLÜ

General Tibon 1999'dan Haziran 2001'e kadar Batı Şeria'daki Hebron kentindeki İsrail kuvvetlerinin komutanıydı. Tibon, Filistinli sivillere karşı İsraillileri, özellikle de Yahudi sömürgecileri kayıran ayrımcı bir rejiminn liderlerindendi. Tibon'un emrindeki askerler o dönem ellerinde taş olan Filistinlileri ağır makinalı tüfeklerle birçok kez hedef aldı. Tibon bu emirleri nedeniyle uluslararası arenada sık sık kınandı. İnsan hakları örgütleri o dönem yaptıkları incelemelerde İsrail ordusunun tıpkı şu anda olduğu gibi hedef gözetmeksizin ateş açtığını belirledi. Yayınlanan bir El-Halil bölgesinde görev Tibon ile ilgili şöyle deniliyor:

'Tibon uzun adımlarla gözlem noktasına ulaştı. Dürbününü pusu alanına çevirdi. Filistinlilerin olduğu bölgeye misilleme atışı emri verdi. Emirleri sırasında 'Bu onlar için bir ceza' diyen Tibon, 'Kimse askerlerime saldırıp, buradan çıkamaz' ifadelerini kullandı.

Geçmiş dönemlerde İsrail medyasına verdiği bir röportajda Tibon hakkında çıkan eleştirilerle ilgili 'Yanlış anlamayın ama ben Birleşmiş Milletler görevlisi değilim. Ben İsrail ordusundanım, buraya çay içecek insan aramaya gelmedim, Yahudilerin güvenliği için çalışıyorum' değerlendirmesinde bulundu.

İSRAİL ÇOCUK HASTANESİNİ BOMBALADI! ÖLÜ VE YARALILAR VAR

İsrail ordusu Gazze'nin batısındaki Nasr Çocuk Hastanesinin girişini bombaladı. Saldırıda ilk belirlemelere göre çok sayıda ölü ve yaralı olduğu kaydedildi. Al Jazeera tarafından geçilen bir başka son dakikada ise İsrail helikopterlerinin Al-Rashid Al-Sahili Caddesi'ne makinalı tüfeklerle ateş açtığı belirtildi.

GAZZE'DE ORTALAMA BİRİ GÜNDE İKİ DİLİM EKMEK YİYOR

Birleşmiş Milletler'in Gazze'deki yetkililerinden Thomas White, kuşatma altındaki bölgedeki su ve gıda durumuna ilişkin düşündürücü bir değerlendirme yaptı. White, Gazze'de ortalama birinin günde 2 dilim ekmek yediğini, su konusunda ise halkın giderek çaresiz kaldığını kaydetti.

İSRAİL: HİZBULLAH'IN AÇIKLAMALARI SIKICIYDI

İsrail Hükümet Sözcüsü Elon Levy, Hizbullah liderinin konuşması hakkında açıklamalarda bulundu. Levy, "Nasrallah'ın konuşmasının uzun ve çok sıkıcı" olduğunu bildirdi.

DÜNYANIN KONUŞTUĞU KARE

Amerika Dışişleri Bakanı Antony Blinken dün üçüncü defa İsrail'e geldi. Blinken burada savaşın durdurulması ve Gazze'ye insani yardımların sağlanması yönünde çağrı yaptı. İsrail Başbakanı Netanyahu ise Blinken'a ateşkesin yalnızca rehinelerin serbest kalması halinde yapılacağını söyledi.

ATEŞKES ÇAĞRISI REDDEDİLDİ

Netanyahu, 'Askeri güç kullanarak devam edeceğimizi ve rehineler serbest bırakılana kadar ateşkesi kabul etmeyeceğimizi Blinken'a bildirdim' dedi. Blinken Tel Aviv'de gazetecilere verdiği demeçte 'İsrail ile dayanışma içerisindeyiz' ifadesini kullandı. İsrail'e Hamas üyelerini bulma konusunda yardım ettiklerini belirten Blinken, sivil ölümleri için de İsrail'e 'Tavsiye' verdiklerini kaydetti. Blinken daha sonra Ürdünlü liderler ve bölgesel ortaklarla Hamas'ın elindeki rehineleri görüşmek üzere İsrail'den ayrıldı. Blinken'ın uçakta çekildiği bir kare ise dünya basınında gündem oldu.

'BLINKEN YOĞUN BİR MESAİYE HAZIRLANIYOR'

Times Of İsrail tarafından fotoğrafla ilgili yapılan haberde Blinken'ın hem İsrail hem de Arap ülkeleriyle olacak zirve nedeniyle zorlu bir mücadele yaşayacağı belirtildi.

Üst düzey bir Arap diplomat İsrail basınına verdiği demeçte Blinken'ın İsrail'i ve Washington'un Arap müttefiklerini ikna etmesi için yoğun bir mesaiye hazırlandığı belirtildi.


HİZBULLAH'TAN TEPKİ

İsrail ordusu özellikle son bir haftadır Gazze'yi abluka altına aldı. Havadan yapılan saldırıların şiddeti her geçen gün artarken on bine yakın sivil öldü. Blinken, savaşın genişlemesini önlemeye çalışırken, İsrail kuzeyde Hizbullah ile de çatışmalar yaşıyor. Örgütün lideri Hasan Nasrallah, dün hem İsrail'i hem de ABD'yi kınayan açıklamalarda bulundu.

Öte yandan savaş nedeniyle bir milyondan fazla Gazzeli yerinden edildi. İsrail ise bölgede kalanların gıda, yakıt su ve ilaç kaynaklarını kesti.

GAZZE'DE HAYATINI KAYBEDENLERİN SAYISI 9500'E YAKLAŞTI

Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail'in saldırıları nedeniyle 7 Ekim'den bu yana hayatını kaybedenlerin sayısının 3 bin 900'ü çocuk olmak üzere 9 bin 488'e yükseldiği bildirildi. Yaralananların sayısının ise 24 bin 158'e çıktığı aktarıldı. Enkaz altında olduğu tahmin edilen 2 bin 250 kişiden ise haber alınamadığı vurgulandı.

İSRAİL ORDUSU HASTANEYİ HEDEF ALDI

Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada İsrail'in hastaneye yönelik saldırısıyla ilgili "İşgal ordusunun, Şifa Hastanesi'nin girişinde çok sayıda yaralıyı tedavi için Mısır'a doğru götürecek ambulanslara gerçekleştirdiği saldırı sonucu ilk belirlemelere göre 13 kişi yaşamını yitirdi, 26 kişi de yaralandı." ifadeleri kullanıldı.