DünyaSavaşta son dakika... İsrail ve İran'dan peş peşe tehdit mesajları: Saldırı için hazırız!

Savaşta son dakika... İsrail ve İran'dan peş peşe tehdit mesajları: Saldırı için hazırız!

15.04.2024 - 10:54 | Son Güncellenme:

ABD ordusu İsrail'e doğru gelen kamikaze drone'ların yarıdan fazlasını düşürdüğünü resmen açıkladı, NBC'den 'İsrail her an İran'ı vurabilir' haberi geldi. İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan, “Sonraki tepkimiz daha sert, yıkıcı ve kapsamlı olacaktır” açıklamasında bulundu.

1 Nisan Pazartesi gündüz saatlerinde F-35 savaş uçaklarının ateşlediği füzelere yanıt 13 Nisan Cumartesi akşamı verildi, İran ilk kez kendi topraklarından İsrail'i hedef aldı. Günlerce beklenen misillemede 300'den fazla kamikaze silahlı insansız hava aracı, balistik ve seyir füzeleri fırlatıldı. Dünyadaki bütün televizyonların canlı yayına geçmesine yol açan savaşta, şimdi İsrail'in nasıl bir yanıt vereceği merak ediliyor. Gazze Şeridi'nden bütün Orta Doğu'ya yayılan gerilimde bütün gelişmeleri canlı blog sayfasına taşıyoruz.

ABD: İRAN BİZE BİLGİ VERMEDİ

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, İranlı yetkililerin İsrail'e yönelik saldırının zamanlaması ve hedefleri konusunda ABD'ye önceden bilgi verdiği yönündeki iddiaların “çok saçma” olduğunu söyledi. “İran bize zaman ya da hedef bildiren bir mesaj asla vermedi” diyen Kirby, “İran'ın bize ne yapacaklarına dair bir mesaj ilettiğine yönelik tüm bu söylentiler çok saçma” şeklinde konuştu. “İran'ın telefon açıp 'İsrail'i 300 seyir füzesi ve insansız hava aracıyla vurmak üzereyiz. Size haber vermek istedik. Bu arada vuracağımız şey de şu' diyeceği bir dünya hayal edebiliyor musunuz?” diye soran Kirby, “Üzgünüm, böyle bir şey olmadı. Kaynakların kendi duydukları hakkında size ne söyleyebileceklerini bilemem. Ben size ne duyduğumuzu söylüyorum” ifadelerini kullandı. ABD'nin İran ile iletişim kurduğunu doğrulayan Kirby, bu iletişimin ayrıntıları hakkında bilgi vermedi. Kirby, bunların hiçbirinin İran'ın hafta sonu gerçekleştirdiği saldırının ayrıntıları ile ilgili olmadığını vurguladı.

'SONRAKİ TEPKİMİZ DAHA SERT, YIKICI VE KAPSAMLI OLACAKTIR'

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron, Orta Doğu'daki son gelişmelere ilişkin telefonda görüştü. Abdullahiyan, İsrail'e yönelik sınırsız desteğin İngiltere ve diğer Batılı ülkelere fayda getirmeyeceğini belirterek, Batılı ülkelerin İsrail ile işbirliklerini gözden geçirmelerini istedi. İran'ın İsrail'e yönelik saldırısının "meşru müdafaa" kapsamında gerçekleştiğini vurgulayan Abdullahiyan, Tahran yönetiminin bölgede gerilimin artmasından yana olmadığını ve savaş istemediğini belirtti.


 "BÖLGEDE GERİLİMİN ARTMASINI İSTEMİYORUZ”

Abdullahiyan, İsrail'i İran'a muhtemel misillemesine ilişkin uyararak, "Bölgede gerilimin artmasını istemiyoruz. Ancak İsrail macera arayışına girerse sonraki tepkimiz daha sert, yıkıcı ve kapsamlı olacaktır" dedi.

 “İNGİLTERE'NİN İRAN'IN MEŞRU MÜDAFAA HAKKINDA DOĞAN TEPKİSİNDEN ENDİŞE DUYMASI ŞAŞIRTICIDIR”

İngiltere'nin İsrail konusundaki tutumunu eleştiren Abdullahiyan, "Gazze'de İsrail tarafından son 6 aydır savunmasız Filistin halkının üzerine binlerce bomba atılırken, İngiltere'nin İsrail'e yönelik İran'ın meşru müdafaa hakkından doğan tepkisinden endişe duyması şaşırtıcıdır" ifadelerini kullandı.

 İNGİLTERE, İSRAİL'DEN İRAN'A KARŞILIK VERMEMESİNİ İSTEYECEK

İngiltere Dışişleri Bakanı Cameron'un ise İran ve İsrail arasında artan gerilimden endişe duyduklarını belirterek, İsrail'den İran'a karşılık vermemesini isteyeceklerini söylediği aktarıldı.

ABD BASINI: İSRAİL HER AN İRAN'A SALDIRABİLİR

ABD’nin NBC kanalında yer alan habere göre; İsrail her an İran'a saldırı düzenleyebilir. İsrail medyası da İsrail'in saldırıya hazır olduğunu ve ordunun emir beklediğini yazdı.

Ayrıca ABD'nin en büyük hava yollarından olan UNITED'ın, Tel Aviv uçuşlarını pazartesi itibarıyla durdurduğu öğrenildi.

Haberin Devamı