Dünya Rusya'da Wagner darbesi! Prigozhin'den flaş karar

Rusya'da Wagner darbesi! Prigozhin'den flaş karar

24.06.2023 - 23:30 | Son Güncellenme:

Rusya lideri Putin'in Ukrayna işgalinde cepheye sürdüğü paralı asker grubu Wagner, Rus ordusunun birliklerini bombardımana tuttuğunu söyleyerek sınır kenti Rostov'u ele geçirmişti. Dünyanın takip ettiği olayda flaş bir gelişme yaşandı

Rusyada Wagner darbesi Prigozhinden flaş karar

Suriye'den Libya'ya, Orta Afrika Cumhuriyeti'nden Sudan'a, Mozambik'ten Mali'ye çok sayıda ülkede boy gösteren Rus paralı askerler Wagner Grubu, özellikle Ukrayna işgalinde kilit rol oynadı. Savaşın aylarca donduğu Donetsk şehri Bakhmut'u haritadan silerek ele geçiren Wagner Grubu'yla Rus ordusu arasındaki saklanamayan gerilim, 2023'ün başında patlak verdi. 'Vladimir Putin'in Şefi' lakabıyla bilinen Wagner'in patronu Yevgeny Prigozhin, kendilerine cephane verilmediğini söyleyerek birçok kez Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov'u küfür ve hakaretlerle hedef aldı. Mayıs ayı başında birliklerini Bakhmut'tan çekeceği tehdidini savuran Prigozhin, daha sonra beklendiği gibi geri adım attı. Tansiyon kısa süreli düşse de Putin'in Haziran ayı ortasında verdiği emir her şeyi değiştirdi, Prigozhin Kremlin'in emrine uymayacağını duyurdu. Ancak hiç kimse, 23 Haziran'ı 24 Haziran'a bağlayan gece Rusya'da yaşanacakları tahmin bile edemezdi. Rusya'da modern zamanların en sıra dışı gelişmelerini canlı blogla aktardık.

GÖRÜŞMENİN DETAYLARI AÇIKLANDI

Belarus Devlet Başkanlığı Ofisi tarafından yapılan yazılı açıklamada görüşmenin detaylarına dair bilgiler aktarılarak, “Bu akşam saat 21.00'de Belarus ve Rusya Devlet Başkanları bir kez daha telefonda görüştü. Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i Wagner lideri ile yapılan müzakerelerin sonuçlarına ilişkin ayrıntılı olarak bilgilendirdi. Rusya Devlet Başkanı, Belaruslu mevkidaşını destekledi ve yapılan görüşmeler için teşekkür etti” denildi.

WAGNER BİRLİKLERİ GERİ ÇEKİLMEYE BAŞLADI

Rusya’da silahlı ayaklanma başlatan Rus paralı asker grubu Wagner birlikleri, Wagner lideri Evgeny Prigojin’in geri çekilme talimatına uyarak üslerine geri çekilmeye başladı.

KREMLİN'DEN AÇIKLAMA

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, "Prigojin aleyhindeki ceza davası düşecek, Wagner lideri Belarus'a gidecek" dedi.

Haberin Devamı
WAGNER KARARGAHA GERİ DÖNÜYOR

AP, Wagner şefi Prigozhin'in, Lukaşenko'nun gerilimi azaltma anlaşmasına aracılık ettiğini söylemesinin hemen ardından paralı askerlerini durdurduğunu doğruladı. Wagner kurucusu Evgeny Prigojin, “Wagner birlikleri karargahlarına geri dönmeye başladı. Moskova’ya doğru ilerleyen birliklerimiz durduruldu” dedi.

BELARUS: WAGNER İLE PUTİN ANLAŞTI

İngiliz The Guardian gazetesine göre, Belarus Devlet Başkanı, Progzhin'in gerginliği azaltma önerisini kabul ettiğini açıkladı

Aleksandr Lukaşenko'nun ofisi, Prigozhin'in 'Wagner şirketine bağlı silahlı kişilerin Rusya topraklarında hareketini durdurma ve gerilimi azaltmak için daha fazla adım atma' önerisini kabul ettiğini duyurdu. Yanı sıra, Rus haber kaynaklarında benzer haberlerli okuyucularına aktarıyor.

Açıklamada, Vladimir Putin' onayıyla Lukaşenko'nun Prigozhin ile müzakere görüşmeleri yaptığı belirtildi.

"Müzakereler gün boyunca devam etti. Sonuç olarak, Rusya topraklarında kanlı bir katliam başlatmanın kabul edilemezliği konusunda anlaşmaya vardılar" denildi.

Wagner ve Prigozhin ise, müzakereler hakkında yorum yapmadı.

Prigozhin'in ofisinde toplu nakip para ele geçirildi

Rus haber kaynağına göre, Prigozhin'in St. Petersburg ofisinde yapılan aramada toplu nakit para ele geçirildi

Rus soruşturma kuruluşu Fontanka, Wagner şefi Prigozhin'in St. Petersburg'daki Trezzini Oteli'ndeki ofisi olduğu iddia edilen yerin yakınında park edilmiş halde nakit kutularıyla dolu bir minibüsün bulunduğunu bildirdi.

Fontanka'ya göre, yetkililer tarafından yapılan aramada ortaya çıkarılan nakit miktarı 4 milyar ruble (yaklaşık 47 milyon dolar) buldu.

Prigozhin ise, Telegram kanalından bir sesli mesajda basında çıkan haberleri doğruladı. Bir minibüste ve iki otobüste tuttuğu paranın, maaşların yanı sıra öldürülen savaşçıların ailelerine 'Kargo 200' kodlu tazminatlar için kullanıldığını öne sürdü.

"Wagner, 10 yıldır her zaman nakit parayla çalıştı" dedi.

Haberin Devamı
"SINIR GÜVENLİĞİ ARTTIRILDI, RUSLARIN GEÇİŞİNE İZİN YOK"

Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevics “Sınır güvenliği güçlendirildi, Rusya’dan çıkan vatandaşlara vize veya sınır girişi izni verilmeyecek” dedi.

MEDVEDEV: KRİZ TEK BİR ÜLKENİN SINIRLARIYLA KISITLI KALMAYACAKTIR

Rusya eski Devlet Başkanı Dimitri Medvedev yaptığı açıklamada, Rusya'nın Prigozhin liderliğindeki Wagner isyanının darbeye veya küresel krize dönüşmesine izin vermeyeceğini söyledi. Halihazırda Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı olan Medvedev, gazetecilerin sorularını cevaplayarak, Rus nükleer silahlarının Wagner'in eline geçmesi halinde tüm dünyanın felaketin eşiğinde olacağını öne sürdü:

"İnsanlık tarihi, en büyük nükleer silah cephaneliğinin haydutlar tarafından kontrol edildiğini henüz görmedi. Böyle bir kriz sadece tek bir ülkenin sınırlarıyla kısıtlı kalmayacaktır ve dünya yıkımın eşiğine gelecektir. Olayların bu yönde ilerlemesine izin vermeyeceğiz."

Lipetsk’te hendekler kazıldı

Rusya’da silahlı ayaklanma başlatan Wagner askerlerinin Moskova’ya doğru ilerlemesine karşı Rus birlikleri Lipetsk kentindeki yollara hendekler kazmaya başladı. Başkent Moskova’da da zırhlı araçlarla tedbirler alındı.

Haberin Devamı
Moskova belediye başkanından evde kalma çağrısı

Moskova Belediye Başkanı Sergei Sobyanin, Moskova sakinlerinin terörle mücadele operasyonu ilan edilmesi sebebiyle mümkün olduğunca şehir etrafında gezilerden kaçınmaları gerektiğini söyledi ve durumun 'zor' olduğunu açıkladı.

İran'dan Rusya açıklaması!

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, Rusya’da Wagner grubunun başlattığı isyana yönelik “Rusya’da hukukun üstünlüğünü destekliyoruz” dedi.

Rus paralı asker grubu Wagner’ın başlattığı isyanın ardından Rusya’daki gelişmeler yakından takip ediliyor. Rusya’daki gelişmelere yönelik açıklama yapan İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, Wagner’ın Rus yönetimine karşı isyanını Rusya’nın iç meselesi olarak gördüklerini belirterek, “Rusya Federasyonu'nda hukukun üstünlüğünü destekliyoruz” ifadelerini kullandı.

RUSYA'DA BATILI ÜLKELERE UYARI

The Guardian gazetesinin haberine göre; Rusya Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, Batılı ülkeleri Wagner paralı asker grubunun isyanını "Rusya düşmanı hedeflerine ulaşmak için" kullanmaya karşı uyardığını duyurdu.

Haberin Devamı
TERÖRLE MÜCADELE ÖNLEMLERİ ALINDI

Moskova ile ilerlemeye devam eden Wagner isyancıları arasındaki bölgelerde terörle mücadele önlemleri alındı.

AP'nin bildirdiğine göre, Wagner güçlerinin yeni girdiği Lipetsk'e komşu olan Tambov bölgesinde toplu etkinlikler iptal edildi.

 

Başkent Moskova'da ise; kurşun geçirmez yelekler giyip makineli tüfekler taşıyan polis memurları, Moskova'yı Voronej ve Rostov-on-Don'a bağlayan ana otoyolun girişinde görüldü.

LETONYA SINIRLARI KAPATTI

Letonya, Putin rejimine karşı silahlı isyan sonucu sınırlarını Ruslara kapattı. Edgars Rinkevics, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Letonya, Rusya'da gelişen durumu yakından takip ediyor. Sınır güvenliği güçlendirildi, güncel olaylar sebebiyle Rusya'dan ayrılan Rusların vize veya sınır girişi dikkate alınmayacaktır." dedi.

KALURA BÖLGESİNDE HAREKET KISITLANDI

Kaluga bölgesi yetkilileri, Tula, Bryansk, Oryol ve Smolensk bölgeleri ile sınırlara komşu bölgelerdeki araçların hareketini geçici olarak kısıtlama kararı aldı.

Haberin Devamı
ARAÇLAR KONTROL EDİLECEK

Moskova savcılığı, kişisel araçların kontrol edileceği uyarısında bulundu. Ayrıca yalnızca resmi bilgilere inanılması gerektiği belirtildi. Moskova savcılığı, terörle mücadele operasyonunun bir parçası olarak, kişisel ulaşım, iletişim araçları ve kişisel arama kurallarının 'değiştirildiğine' dair bir uyarı yayınladı. Buna göre, güvenlik güçlerinin denetimler için neredeyse sınırsız yetkileri olacak.

AF SÖZÜ

Rus yetkililerin, teslim olmaları halinde Wagner isyancılarına af teklif ettiği bildirildi. The Guardian gazetesine göre, Tass Haber Ajansına konuşan bir Rus milletvekili, Wagner savaşçılarına silahlarını bırakmaları halinde af sözü verildiğini ancak hızlı hareket etmeleri gerektiğini açıkladı.

GÖZALTI SÜRESİ 30 GÜNE UZATILDI

Wagner Grubu askerleri Rostov'dan kuzeye doğru ilerlerken, Rusya'nın başkenti Moskova’da olağanüstü hal ilan edildi.

Rusya lideri Vladimir Putin, mevcut durumda isyana kalkışan kişilerin tutuklanmaları halinde gözaltı sürelerinin 30 güne kadar uzatılmasını sağlayacak bir kararname imzaladı.

PUTİN NEREDE?

Uçağının Moskova'dan ayrıldığı bildirilirken Putin'in nerede olduğuna ilişkin spekülasyonlar artıyor

Putin'in başkanlık uçağının Moskova saatiyle 14:16'da (12:16 PM BST) Moskova Vnukovo Havalimanı'ndan kalktığına ve ardından kuzeybatıya yöneldiğine dair çok sayıda rapor var.

FlightRadar izleme web sitesindeki verilere göre, uçak sistemden kaybolmadan önce - Moskova'dan yaklaşık 180 km uzaklıktaki ve Putin'in ikametgahının bulunduğu - Tver bölgesine ulaştı.

Putin'in uçakta olup olmadığını doğrulamak mümkün olmadı ve Putin'in sözcüsü Dmitry Peskov, TASS haber ajansına cumhurbaşkanının "Kremlin'de çalıştığını" söyledi.

WAGNER'İN GÖZALTILARI KADRAJDA

Rostov'daki Güney Askeri Bölgesi Komutanlığı'nı ele geçiren Wagner Grubu'nun paralı askerlerinin şehirdeki faaliyetlerini gösteren yeni fotoğraflar geliyor.

AFP'nin geçtiği bir karede, elleri silahlı Wagner askerlerinin şehir merkezinde bazı erkekleri gözaltına aldığı görüldü.

KREMLİN YAKININDAKİ MÜZELER TAHLİYE EDİLDİ

Rusya'nın simgesi Kremlin Sarayı yakınlarındaki müzelerin boşaltıldığı bildiriliyor. Son birkaç saatte tahliye edilen yerler arasında Tretyakov Galerisi, Puşkin Müzesi gibi yerler var.

ROSTOV VE VORONEJ'İN ÖNEMİ NE?

Wagner Grubu, Rusya'nın güneyindeki Rostov kentinde bulunan tüm askeri tesisleri ele geçirdiğini iddia ediyor. Bölgeden gelen haberlere göre grup daha kuzeydeki Voronej'de bulunan tesisleri de aldı.

Rostov Rusya'nın Ukrayna'yı topyekun işgal ettiği Şubat 2022'den bu yana önemli bir rol oynuyor. 

Ukrayna sınırına yakın, bir milyon nüfuslu kentte Rusya'nın Güney bölgesi karargahı yer alıyor.

Rus birlikleri Ukrayna'ya gönderilmeden önce bir süre bu kentte tutuluyor.

Bölgesel başkent aynı zamanda silah ve yakıt sevkiyatında da önemli bir lojistik nokta.

Yine Ukrayna yakınlarındraki Vononej de kabaca Rostov ile aynı büyüklükte.

Şehir, Rostov ve başkent Moskova'nın ortasında ve önemli bir demiryolu kavşağı.

MOSKOVA'NIN KIYISINDA MAKİNELİ TÜFEK MEVZİLERİ

Bir Rus gazetesine göre, Rus askerlerinin Moskova'nın kenarında bir makineli tüfek mevzii kurduğu bildirildi.

Vedomosti Gazetesi, ağır silahların kentin güneybatı ucuna yerleştirildiğini yazdı. Ukrayna gazetesi Kyiv Post ise, Moskova'nın kenarına hendekler kazıldığını okuyucularına aktardı.

MOSKOVA'DAN KAÇIŞ

Wagner Grubu'nun paralı askerleri Moskova'ya yaklaşırken, Rusya'nın başkentinden ayrılmak isteyenler bilet bulamıyor. Der Spiegel, Moskova'dan Tiflis, Astana ve İstanbul'a doğrudan uçuşlar için biletlerin artık mevcut olmadığını bildirdi.

MOSKOVA'NIN GÜNEYİNDE WAGNER KONVOYU GÖRÜLDÜ

BBC'nin teyit ettiği bir videoda, silahlı araçlardan oluşan bir Wagner konvoyu M4 otoyolunda ilerlerken görülüyor. Bu yol Voronej ile Moskova'yı Lipetsk bölgesi üzerinden birbirine bağlıyor. Yukarıdaki fotoğraf da videodan alındı.

Google Haritalar ise, Moskova'nın güneyinde, Wagner isyancılarının izlediği rota olan M4'te kapalı yolları gösteriyor.

Daha önce Lipetsk bölgesi Valisi halka evlerinde kalmaları ve seyahat etmemeleri çağrısı yapmıştı.

Lipetsk'teki yerel yetkililer ikinci bir emre kadar tüm otobüs servislerinin iptal edildiğini duyurdu.

Voronej, Rostov'dan sonra Wagner birliklerinin önemli alanları ele geçirdiği belirtilen ikinci kent.


ERDOĞAN'DAN DESTEK TELEFONU

Kremlin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rus mevkidaşı Putin'i aradığını duyurdu. Putin, Erdoğan'ın kendisine Wagner başkaldırısına karşı tam destek verdiğini söyledi.

EVLERİNİZDEN DIŞARI ÇIKMAYIN

Başkent Moskova ile Voronej arasında yer alan Lipetsk bölgesinin yetkilileri, bölge sakinlerine evlerini terk etmemeleri çağrısını yaptı

Lipetsk valisi, bölgede yaşayanlardan evlerini terk etmemelerini istedi, acil ihtiyaç olmadıkça hiçbir yolculuğa çıkmamalarını tavsiye etti.

Ayrıca Lipetsk ve Voronezh bölgesine giden tüm otobüs seferleri ve buradan geçen güzergahların bir sonraki duyuruya kadar iptal edildiği açıklandı.

Lipetsk, Moskova'ya 450 km ve Voronezh'e 150 km uzaklıkta bulunuyor.

BİR SESLİ MESAJ DAHA

Telegram kanalından yeni mesaj paylaşan Wagner liderinin sözlerinde, bu kez Savunma Bakanlığı'na ya da Genelkurmay Başkanlığına yönelik sözlü saldırılar veya çağrı ve vaatler de yok:

"Ülke neden bizi destekliyor? Çünkü biz bir 'adalet yürüyüşü' ile ilerliyorduk. Önce toplarla, sonra helikopterlerle saldırıya uğradık. Tek kurşun atmadan geçtik, tek askere bile dokunmadık."

Yanı sıra kayıtta Prigozhin'e benzer bir ses, Wagner'in Rostov yolunda tek bir kişiyi öldürmediğini ve Rostov'daki Güney Askeri Bölge karargahını ateş etmeden aldığını ekledi.

'PUTİN KREMLİN'DE ÇALIŞIYOR'

Sabah televizyona çıkan Rusya lideri Vladimir Putin'in ilerleyen saatlerde ülkeyi terk ettiği iddiaları sosyal medyada dolaşıma sokuldu. Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov ise, yaptığı açıklamada Devlet Başkanı Putin'in normal şekilde Kremlin'de çalışmayı sürdürdüğünü söyledi.

WAGNER REKLAMLARI İNDİRİLİYOR

Rusya'nın ikinci büyük şehri St. Petersburg'da Wagner reklamları bilboardlardan indiriliyor. Amerikan AP haber ajansı, Putin ve Prigozhin'in memleketi St. Petersburg'da indirilen posterlerde 'Wagner'de bize katıl' yazdığını bildiriyor.

Paralı asker grubu Wagner, geçtiğimiz yıl sonbaharda St. Petersburg'da büyük bir ofis açmış ve grup Rus medyası tarafından övgüye boğulmuştu. Bu sabah ise söz konusu binayı polis bastı.

ROSTOV'DA PATLAMA

Wagner Grubu'nun ele geçirdiğini duyurduğu Rostov'da yer alan Güney Askeri Komutanlığı binası yakınlarında bir patlama meydana geldi. Çevrede toplanan insanların kaçıştığı görüntüler sosyal medyada yayılırken, Russia Today televizyonunun propaganda muhabiri de olay yerindeydi.



CEPHEDE KUTLAMA

BBC muhabiri Andrew Harding, Ukrayna işgalinde geride kalan 16 ayın en şiddetli çatışmalarına ev sahipliği yapan Bakhmut yakınlarından bildiriyor.

Rusya'daki karışıklık haberlerinin cephe hattına ulaşmasıyla Ukrayna güçlerinin kutlama yaptığını belirten Harding, küçük Chasiv Yar köyünden bir askerin kurduğu cümleyi aktardı:

"Eğer Rusya'da bir devrim olursa, sarhoş olacağım."

Tecrübeli bir askeri doktor ise, Rusya'daki kriz haberlerine ilişkin daha temkinliydi. "Umarım bize yardımı olur. Ancak buna tam inandığımdan emin değilim. Gerçek bir devrimden daha çok bir şov gibi görünüyor" dedi.

Haftalar önce Rus işgalcileri geri püskürtmek için karşı taarruza geçen Ukrayna birliklerinin, Rusya'daki kaos sırasında hızlıca hareket edebileceği tahmin ediliyor.

MELONI: İŞGAL GERİ TEPTİ

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, paralı asker şefi Yevgeny Prigozhin'in isyanının Ukrayna'yı işgalinin Putin'e karşı geri teptiğini gösterdiğini söyledi.

Meloni'nin ofisinden yapılan açıklamada, "Meloni Rusya'da yayılan ve Ukrayna'ya yönelik saldırganlığının Rusya Federasyonu içinde nasıl istikrarsızlığa yol açtığını gösteren olayları yakından takip ediyor" denildi.

MOSKOVA ETRAFINDAKİ OTOYOLLAR KAPATILDI

Moskova Bölgesi Ulaştırma Bakanlığı'na göre, M-4 'Don', M-5 'Ural' ve M-2 'Kırım' otoyollarında ulaşıma kısmi olarak izin veriliyor. Ayrıca Yaroslavl karayolu kısmen kapatıldı.

Ayrıca Serpukhov yakınlarındaki Simferopol karayolu üzerindeki Oka üzerindeki köprü ve Serpukhov yakınlarındaki M-2 'Kırım' otoyolunun bir kısmı da trafiğe kapalı.

Daha önce Voronezh bölgesi yetkilileri, M-4 Don otoyolunun da 464. kilometreden 777. kilometreye kadar kapatıldığını bildirdi.

UÇAK DÜŞÜRÜLDÜ, HELİKOPTER BOMBALADI

Rusya'dan iç savaş görüntüleri gelmeye başladı. Wagner Grubu tarafından ele geçirilen ikinci kent olan Voronezh'da bir Rus askeri uçağı düşürüldü.

Bombardıman uçağı olarak üretilen ancak daha sonra casus uçağa çevrilen Il-22M'nin vurulduğu görüntüler, sosyal medyada paylaşılıyor. Wagner paralı askerlerinin uçağı Voronezh semalarında hedef aldığı bildiriliyor.

Uçak videosundan dakikalar sonra ise bu kez Rus ordusuna ait bir helikopterin Voronezh'de bombardıman yaptığını gösteren kayıt yayınlandı. Bir şehir sakini tarafından kayda alınan videoda, Ka-52 helikopterin Voronezh'deki bir akaryakıt deposunu vurduğu bildiriliyor.

Rus ordusunun söz konusu hamleyle Voronezh'e güneyden Wagner'in ilerleyişini kesmeyi amaçladığı belirtiliyor.

ESTONYA'DAN RUSYA'YA SEYAHAT ETMEYİN UYARISI

Estonya başbakanı Kaja Kallas, Rusya sınırında güvenliği artırdı ve halkını Rusya'nın hiçbir yerine seyahat etmemeye çağırdı.

Kallas Twitter hesabında şunları yazdı:

"Estonya, Rusya'daki durumun gelişimini yakından takip ediyor ve müttefikleriyle bilgi alışverişinde bulunuyor."

ZAHAROVA: ŞİMDİ ASIL MESELE BU

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, Rus halkına Putin'in etrafında kenetlenme çağrısı yaptı:

"Bir başkomutanımız var. İki değil, üç değil. Yalnızca bir. O herkesi birleşmeye çağırdı. Şimdi asıl mesele bu. Hepimizin her konuda kendi tavrı var. Ancak tarihte, kişisel ilişkimizin daha sonraya ertelenmesi gereken anlar vardır."

LUKAŞENKO BELARUS'TAN AYRILDI

Rusya lideri Vladimir Putin'e bir darbe de, Avrupa'daki en yakın müttefikinin kaçmasıyla geldi. Moskova'da ihanet sesleri yükselmeye devam ederken, Putin'in yakın müttefiki Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko'yu taşıyan bir uçağın ülkeden kaçarken görüntülenmesi dikkat çekti.

Visegrád 24 haber kaynağına göre, 68 yaşındaki Lukaşenko'nun uçağı paralı askerlerin Moskova'yı tehdit etmesinden yalnızca birkaç saat sonra ülkesini terk ederken görüldü.

ROSTOV SAKİNİ: KENT KUŞATMA ALTINDA

Wagner grubuna bağlı isyancılar Ukrayna sınırı yakınlarındaki Rus kenti Rostov'un denetimini ele geçirdiklerini iddia ediyorlar. Bir kent sakini BBC News Rusça'ya yapığı açıklamada tüm kentin çevrildiğini ve abluka altına alındığını belirtti.

Adının açıklanmasını istemeyen Rostov sakini "Ortalıkta askerler var. Kim olduklarını sorduğumuzda 'Biz iyi adamlarız' diyorlar" diye konuştu.

Kent sakinleri ayrıca, Wagner'in ele geçirdiğini iddia ettiği askeri karargaha on dakika yürüme mesafesindeki alanların 'serbest' olduğunu ancak karargah binasının 'sıkı bir şekilde çevrildiğini' belirtiyor.


AFP haber ajansı ise, Rostov sokaklarında tankların üstünde bekleyen Wagner paralı askerlerinin fotoğraflarını servis etti. Ajans, daha önce aynı tankın üstünde poz veren Rostovluların yer aldığı bir kareyi de geçmişti.


YENİ SES KAYDI

Yevgeny Prigozhin önceki açıklamalarına benzer şekilde bir sesli mesaj paylaştı, teslim olmayacaklarını söyledi. Telegram kanalında yayımlanan mesajda Vladimir Putin'e yanıt veren Prigozhin, "Başkan
anavatana ihanet hakkında derin bir hataya düştü. Bizler anavatanımızın savunucularıyız, savaştık ve savaşıyoruz ve hiç kimse Başkan'ın FSB'si ya da başka birinin isteği üzerine günah çıkarmayacak" dedi.

Prigzohin ayrıca, adı verilmeyen bir kişinin Afrika'ya ayrılan parayı 'yağmaladığını' ve şimdi Ukrayna ile savaş için ayrılanları çaldığını söyledi.

KALUGA VE TULA'DA DA ALARM VERİLDİ

Başkent Moskova'nın güneyinde yer alan Kaluga ve Tula bölgelerindeki askeri birliklerin silahlarıyla alarma geçirildiği bildiriliyor. BBC'deki habere göre, yetkililer tarafından, personele resmi araçlardan oluşan bir konvoyla Moskova'ya gitmeleri emri verildi. Personelle herhangi bir detay paylaşılmadı.

ROSTOV'DAN ÇARPICI KARELER

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, Azak Denizi kıyısındaki Rostov'dan çarpıcı fotoğraflar servis ediyor. AP'nin karelerinde şehir merkezinde toplanmış zırhlı araçlara bakan insanlar, sokaklarda ellerinde silahlarla devriye gezen askerler var.



En çarpıcı fotoğraf ise, üzerinde 'Sibirya' yazısı bulunan bir tankın üstüne çıkıp poz veren Rostov sakinlerini gösteriyor.

'25 BİN KİŞİNİN TÜMÜ ÖLMEYE HAZIR'

Wagner'in lideri Yevgeny Prigozhin, Telegram'da yeni bir açıklama yayımladı ve paralı askerlerinin tamamının Rus Ordusuna karşı başlatılan isyanda 'ölmeye hazır olduğunu' söyledi.

Rus halkı için harekete geçtiklerini savunan Prigozhin, "Hepimiz ölmeye hazırız. 25 bin kişinin tümü ve daha sonra 25 bin daha" dedi.

UKRAYNA'DAN İLK YORUM: İÇ SAVAŞ BAŞLIYOR

Ukrayna'dan Rusya'da yaşananlara dair ilk değerlendirme geldi, Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin başdanışmanı Mikhail Podolyak "Aslında bir iç savaşın başladığına şahit oluyoruz" dedi.

Ukrayna'nın karşı taarruza geçmesiyle Moskova'daki çatlağın derinleştiği yorumunu yapan Podolyak, Wagner Grubu'nun Rusya içinde neredeyse hiçbir direnişle karşılaşmadığını söyledi. Rusya lideri Vladimir Putin'in Yevgeny Prigozhin'in tutuklanması için verdiği emirlerin Rus güçleri tarafından uygulanmadığını da savunan başdanışman, Moskova'da bir iktidar krizi yaşandığını ve fiili güç kaybı görüldüğünü belirtti.

Wagner Grubu'nun paralı askerlerinin Moskova'ya doğru ilerleyişine devam ettiğini kaydeden Mikhail Podolyak, Ukrayna'nın ise 1991 sınırlarına ulaşıncaya kadar mücadeleyi sürdüreceğini dile getirdi.

İNGİLİZ İSTİHBARATI DUYURDU

İngiltere Savunma Bakanlığı, günlük olarak yayımladığı istihbarat raporunda Wagner Grubu üyelerinin Moskova'ya doğru gittiğini duyurdu.

Wagner'e bağlı paralı askerlerin Vorenezh bölgesinden kuzeye doğru hareket ettiği bilgisini veren İngiliz istihbaratı, Vorenezh'in Yevgeny Prigozhin tarafından kontrol edilen Rostov ile başkent Moskova arasında yer aldığını da raporuna ekledi.

İngiltere ayrıca, yaşananları Rus devletine karşı son zamanlarda gerçekleşen en önemli meydan okuma olarak niteledi.

Rus ordusuna bağlı bazı birliklerin hiçbir müdahalede bulunmayarak Wagner Grubu'nun önünü açtığı yorumunu yapan İngiltere Savunma Bakanlığı, özellikle Rus Ulusal Muhafızları'nın sadakatinin önümüzdeki saatlerde krizin gidişatında belirleyici olacağını bildirdi.

MOSKOVA'DA OKUL BALOLARI İPTAL

Rusya'nın başkenti Moskova'daki okul baloları bir hafta ertelendi. Moskova'da okulların kendi mezuniyet partilerinin yanı sıra Gorki Parkı'nda büyük bir bayram da gerçekleşiyor.

ALMANYA DA İZLİYOR

ABD'den sonra Almanya da Rusya'daki olayların yakından izlendiğini duyurdu.

NATO üyeleri ABD ve Almanya, Rus işgaline karşı Ukrayna'ya en büyük silah yardımı yapan ülkeler arasında yer alıyor.

ST. PETERSBURG'DAKİ WAGNER MERKEZİNE BASKIN

Rusya'nın St. Petersburg kentindeki Wagner şirketine ait ofise baskın yapıldığı bildiriliyor. Fontanka sitesinin haberinde, "Kolluk güçleri St. Petersburg'un Zolnaya caddesindeki ofisine baskın yaptı" denildi.

Haberde, iki otobüs dolusu polis ve ulusal muhafızla birlikte sivil giyimli kişilerin binaya girdiği bildirildi.

Fontanka, otomatik tüfekli ve maskeli kişilerin kentteki Blagoveşinski Köprüsü'nün yanına konuşlandığını belirtti. Burada Wagner'in patronu Yevgeni Prigojin ile bağlantılı bir otel ve bir restoran bulunduğu belirtiliyor.

PUTİN ADINI BİLE ANMADI

Rusya lideri Vladimir Putin, Kremlin tarafından daha önce duyurulan konuşmasına başladı. Tüm dünya televizyonları tarafından canlı yayınlanan konuşmada "Tüm güçlerin birliğine ihtiyacımız var. Hayatımız için savaşıyoruz" dedi, Wagner'in hamlesi için "Bugün hainlerle karşı karşıyayız" ifadesini kullandı:

"Böyle kalkışmalar ülkemizi sırtından bıçaklamaktır. Bunun adı ihanettir. Anavatanımızı bu tehditlere karşı sert bir şekilde koruyacağız. Bu isyanı başlatanlar hesap verecekler."


Rus lider, Wagner Grubu'nun kurucusu Yevgeny Prigozhin'in adını bir kez bile anmadı ve bazı Rusların 'suçlu bir maceraya sürüklendiği'ni savundu. Rostov'daki durumun sakinleşmesi için kararlı adımlar atacaklarını belirten Putin, Moskova'nın yanıtının sert olacağını vurguladı.

VORONEZH ŞEHRİ DE WAGNER'E GEÇTİ

Wagner paralı askerlerinin Rostov'dan sonra daha kuzeydeki Voronezh'deki askeri tesiseri kontrol altına aldığı bildiriliyor. Rusya özel kuvvetlerinden bir kaynak söz konusu bilgiyi verdi.

'DEVLET TELEVİZYONUNA İNANMAYIN'

Rusya Savunma Bakanlığı, sabah saatlerinde gece yaptığına benzer bir açıklama daha yaptı, isyana katılan Wagner Grubu üyelerinin aldatıldıklarını savundu. Açıklamada, 'Yevgeny Prigozhin'in suç macerası' ifadesi kullanılırken, bazı Wagner savaşçılarının çoktan isyandan vazgeçtiği ileri sürüldü.

Yevgeny Prigozhin ise, Rusları devlet televizyonunda anlatılanlara inanmamaya çağırdı. Wagner şefi, Telegram'da yayınlanan yeni videoda Rus halkına hitap ederek şunları söyledi:

"Size Wagner'in göreve müdahale ettiğini ve cephede işlerin bu sebeple çöktüğünü söyleyecekler ancak cephede işler bu yüzden çökmedi."

AFP ise, Prigozhin'in videoda şunları da söylediğini bildirdi:

"Büyük miktarda toprak kaybediliyor. En tepeye (liderliğe) gösterilen belgelerde belirtilenden üç, dört kat daha fazla asker öldürüldü."

PUTİN KONUŞACAK

Rusya lideri Vladimir Putin, kısa süre içinde bir açıklama yapacak. Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Putin'in televizyona çıkacağını duyurdu.

ZIRHLI ARAÇLARI AFP GEÇTİ

Uluslararası haber ajansı AFP, gün ağardıktan sonra Rostov sokaklarında bekleyen zırhlı araçların fotoğraflarını dünyaya servis etti. Zırhlı araçların Rus ordusuna mı yoksa Wagner'e mi ait olduğuna dair bilgi yok.


PAZARLIĞIN GÖRÜNTÜSÜ! 'ROSTOV KONTROLÜMÜZ ALTINDA'

Dünyanın Rusya'ya kilitlenmesine neden olan Wagner Grubu'nun lideri Yevgeny Prigozhin, Rostov'daki tüm askeri tesisleri kontrol altına aldıklarını duyurdu.

Yanı sıra, Wagner'in patronunun Savunma Bakan Yardımcısı Yunus-Bek Yevkurov ve diğer yetkililerle pazarlık yaptığını gösteren bir video paylaşıldı. Videoda, Prigozhin'in üçüncü helikopteri de düşürdüklerini söylediği duyuldu.


Yevgeny Prigozhin ayrıca, Savuma Bakanı Şoygu ve Genelkurmay Başkanı Gerasimov'u almak istediklerini belirtip aksi halde Moskova'ya gideceklerini söyledi.

ROSTOV SOKAKLARINDA MEVZİLENMİŞ ASKERLER

Rus sosyal medyasına yansıyan görüntülerde, Rostov'da kamuflajlı ve makineli tüfekli kişilerin kaldırıma uzanıp nişan aldığı videolar yer aldı. Söz konusu kişilerin Rus askeri mi yoksa Wagner üyesi mi olduğu bilinmiyor.

ROSTOV KUŞATMASI

Rostov yerel medyası, kamuflaj giymiş bilinmeyen kişilerin kuşatıldığını duyurdu. Fotoğraf ve videoların yayınlandığı haberde, askeri ve idari binalardan görüntüler paylaşıldı.


'GÜNEYE GİTMEYİN' ÇAĞRISI

Lipetsk bölge valisi ise, halktan güneye doğru seyahat etmemelerini istedi. Moskova'nın güneyindeki Lipetsk, Rostov'un hayli kuzeyinde kalan bir bölge.

'EVLERİNİZDEN ÇIKMAYIN'

Rostov valisi, tüm bölge halkından evlerinden çıkmamaları çağrısında bulundu. Vali, şehirde neler yaşandığından bahsetmediği mesajında, Yevgeny Prigozhin ya da Wagner'e dair bir ibare de kullanmadı.

'İKİ RUS JETİ HAVADA'

Wagner'in kurucusu Prigozhin, yeni sesli mesajlarında halihazırda havada Rus topraklarını vurmaya hazırlanan iki Rus jeti olduğunu söyledi. Yanı sıra, Wagner askerlerinin bir sivil konvoya ateş açan Rus helikopterini düşürdüğünü duyurdu. Prigozhin'in helikopterin nerede vurulduğuna dair bir bilgi paylaşmadı.


VİDEOLAR ENGELLENİYOR

Rus sosyal medya ağı Vkontakte, Prigozhin'in sesli mesajlarından birini engelledi. Kararın, Rusya başsavcılığının talebi üzerine alındığı belirtiliyor.

Söz konusu kayıtta, Wagner'in lideri 25 bin askerinin bulunduğunu söylüyor ve kendilerine katılma çağrısı yapıyordu.

BEYAZ SARAY'IN GÖZÜ RUSYA'DA

Beyaz Saray, Rusya'da yaşananları takip ediyor. Başkan Joe Biden, Yevgeny Prigozhin'in mesajlarına dair bilgilendirildi.

ROSTOV'A GİRİŞ ÇIKIŞ KAPATILDI

Rus ordusu Rostov şehri girişini kapattı, M4 'Don' otoyolunu içeren kararlar kentin 80 kilometre çevresinde bile uygulanıyor.

Şehir merkezinde ise makineli tüfekli polis devriyeleri var. Rostov'un üstünde uçan helikopterlerin gürültüsü birçok semtten duyuldu.

'SINIRI GEÇTİK'


Yevgeny Prigozhin bir kez daha açıklama yaptı, sessizliğini birkaç saat sonra bozmuş oldu. Wagner Grubu patronu, askerlerinin Rostov'a giriş yaptığını ve şehirdeki sınır muhafızlarının Wagner üyelerini kucakladığını söyledi:


"Her yerde sınırı geçtik. Şimdi Rostov'a giriyoruz. Birileri önümüze çıkarsa, herkesi yok edeceğiz. Sona gidiyoruz."

RUS SPİKER APAR TOPAR YAYINA ÇIKARILDI

Rus televizyonu Channel One, gece yarısı özel bir haber yayını başlattı. Acil şekilde ekrana çıkarılan spiker Ekaterina Andreeva, Yevgeny Prigozhin'in isyan videosunun sahte olduğunu söyledi. Spiker daha sonra resmi açıklamaları bir bir sıralayıp okudu. Hepsi bu kadardı.


RUS ÖZEL KUVVETLERİ ROSTOV'A UÇTU

Rus özel kuvvetleri, Ukrayna sınırına oldukça yakın konumdaki liman kenti Rostov'a uçtu. Azak Denizi kıyısındaki şehre doğru onlarca uçağın havalandığı bilgisi gelirken, Rostov'da neler yaşandığı gizemini koruyordu.

'DARBE' İFADESİ İLK KEZ KULLANILDI

Rus dış istihbarat ajansı GRU'nun ilk başkan yardımcısı olan Vladimir Alekseev'den de General Surovikin'in çağrısına benzer bir açıklama geldi. Wagner Grubu askerlerinden akıllarına başlarına toplamasını isteyen Alekseev, Yevgeny Prigozhin'in faaliyetlerini 'darbe' olarak tanımladı. Bu Moskova'da 'darbe' ifadesi kullanılan ilk açıklamaydı.

MOSKOVA'DA ASKERİ ARAÇLAR


Rusya'nın başkenti Moskova'da da askeri araçlar göründü. Zırhlı araçların görüntüsü sosyal medyada hızla yayıldı.

'SİLAH BIRAKIN' ÇAĞRISI

FSB'nin çağrısından hemen sonra bu kez General Sergey Surovikin Wagner birliklerinden durmalarını istedi. Yevgeny Prigozhin'e yakın bir isim olarak bilinen Surovikin, videolu mesajında Wagner'in paralı askerlerinden silahlarını bırakma ve kışlalarına dönmelerini talep etti.

Söz konusu mesaj yayınlandığında sosyal medyada bazı Wagner savaşçılarının Novocherkassk'a gittiğine dair söylentiler dolaşıyordu.

'TELAFİSİ OLMAYAN HATA'

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), Wagner Grubu askerlerinden Yevgeny Prigozhin'i tutuklamalarını isteyen bir açıklama yayınladı. Açıklamada, paralı askerlerden patronlarının emirlerine uymama isteği de vardı.


BBC, "FSB'den her gün böyle açıklamalar duymazsınız" yorumuyla sundu:

"Wagner savaşçılarını telafisi mümkün olmayan bir hata yapmamaya, Rus halkına karşı her türlü şiddet eylemini durdurmaya, Prigozhin'in hain ve suç oluşturan emirlerini gerçekleştirmemeye ve onu tutuklamak için önlemler almaya çağırıyoruz."

ROSTOV'DA ZIRHLI ARAÇLAR

Ukrayna işgalinin ikmal merkezi konumundaki Rostov kenti sokaklarında ilk zırhlı araçlar göründü. Şehir merkezinde ilerleyen askeri araçların yanı sıra bir tren kaldırıldığı bilgisi verildi.

ASKERLERE ATEŞ AÇMA YETKİSİ VERİLDİ

BBC Rusya, Moskova'da alarm zillerinin çalmaya başladığını bildirdi. FSB'nin Moskova bölümünün alarm durumuna geçtiğini ve başkentte Kale planının hayata geçirildiğini kaydeden yayın organı, gelişmenin içerideki bir kaynak tarafından doğrulandığını da yazdı. Kale planı çerçevesinde İçişleri Bakanlığı binalarına giriş ve çıkışlar durduruldu.

Buna göre, başkent Moskova'yı Rostov'a bağlayan Don otoyolunda Rus ulusal muhafızları barikatlar kurdu, askerlere ateş açma yetkisi verildi.

20 YILA KADAR HAPİS

Rus iç istihbarat örgütü Federal Güvenlik Servisi (FSB) bünyesindeki Ulusal Terörle Mücadele Komitesi, Yevgeny Prigozhin hakkında soruşturma başlatıldığını duyurdu. Suçlama çok ciddiydi, silahlı isyan çağrısı yapmak. Rus başsavcısına göre bu suç 20 yıla kadar hapisle cezalandırılabiliyor.

'GEREKLİ ÖNLEMLER ALINIYOR'

Rusya'nın başkenti Moskova'da bir şeylerin yolunda gitmediğinin ilk sinyali geldi. Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Putin'in bilgilendirildiğini belirtip "Gerekli önlemler alınıyor" dedi.


Rus resmi haber ajansı TASS ise, FSB'nin sözleşmeli askerlerine Yevgeny Prigozhin’i tutuklama ve emirlerine uymama çağrısında bulunduğunu aktardı.

YENİ MESAJ

Wagner'in lideri Prigozhin birkaç sesli mesaj daha yayımladı, Rusya şehri Rostov'a paralı askerleri yok etmek için gelen Sergey Şoygu'nun kaçtığını söyledi. Bir dönem Putin'in en yakınındaki isimlerden biri olan 62 yaşındaki Prigozhin, Rus ordusunun kendi birliklerine karşı helikopterler ve toplar kullandığını da ekledi.

BBC RUSYA BİLDİRDİ

BBC Rusya, Prigozhin'in video yayınladığı füzeye hedef olan kampın Kremlin yanlısı blog yazarı Alexander Smirnov'un son yayınında gösterdiği kampın aynısı olduğunu bildirdi.

FÜZE SALDIRISI YALANLANDI

Rusya Savunma Bakanlığı, dakikalar sonra Yevgeny Prigozhin'in sözlerini yalanladı ve Wagner güçlerine herhangi bir füze saldırısı yapılmadığını savundu.

KREMLİN'E AÇIK ŞEKİLDE SAVAŞ

Hapishanedeki azılı suçluları af karşılığında Ukrayna'daki savaşa süren Yevgeny Prigozhin, Rus ordusunun Wagner Grubu birliklerine füze saldırısı düzenlediğini açıkladı. Wagner kampını hedef alan füzenin en az 2 bin paralı askeri öldürdüğünü söyleyen Prigozhin'in fazlasıyla öfkeliydi, Rus uçaklarının Wagner konvoylarını vurmak için havalandığını belirtti. Prigozhin, Wagner güçlerinin sivil bir konvoya ateş açan Rus askeri helikopterini düşürdüğünü kaydetti.

Telegram kanalındaki açıklamasında, "Savunma Bakanı Sergey Şoygu Wagner’i yok etmek amacıyla bir operasyon yürütmek için Rostov’a geldi" dedi.

Wagner Grubu'nu kurduğunu senelerce inkar edip en sonunda geçtiğimiz yıl sonbaharda kabul eden Prigozhin'in video mesajında en dikkat çekici bölüm ise, Kremlin'e açık şekilde savaş açtığı yerdi. Yevgeny Prigozhin, Ukrayna işgalinin ordunun 'komuta kademesi tarafından uydurulan yalanlara' dayandığını söyledi:

"Savunma Bakanlığı toplumu ve başkanı aldatmaya çalışıyor. Ukrayna'dan yoğun saldırı olduğu ve bize NATO'nun tümüyle saldırmayı planladıklarına ilişkin hikaye anlatıyor."

Bu cümleler, Vladimir Putin ve etrafındaki şahin grubun 24 Şubat 2022'den bu yana neredeyse her gün tekrar ettikleri anlatının çökmesi anlamına geliyordu.

Daha da ileri giden Yevgeny Prigozhin, Sergey Şoygu'yu hedef alıp "Savaşa ihtiyaç vardı. Şoygu mareşal olabilsin ve ikinci kahraman madalyasını alabilsin diye" dedi.

timeline

Canlı Anlatım Özeti