Dünya Macron için teselli ödülü!

Macron için teselli ödülü!

29.09.2021 - 06:24 | Son Güncellenme:

Yunanistan, Fransa ile Rafale savaş uçakları ve 3 yeni firkateyn alımı için anlaşma imzaladı. Anlaşma, Fransa’nın Avustralya ile olan denizaltı anlaşmasının iptalinin ardından geldi

Macron için teselli ödülü

Atina ve Paris arasındaki savunma anlaşmalarına bir yenisi daha eklendi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avustralya’nın Fransa ile denizaltı anlaşmasını iptal etmesinin ardından Yunanistan ile 3 savaş gemisi satışını içeren anlaşma imzaladıklarını açıkladı.

Haberin Devamı

Elysee Sarayı’nda Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Macron, Miçotakis ile 3 firkateyn satışını içeren anlaşma imzaladıklarını duyurdu. Macron, savaş gemilerine ilişkin anlaşmanın “Fransız ürünlerinin kalitesi ve güvenilirliğini gösterdiğini” dile getirdi. Anlaşmanın 3 milyar euro değerinde olduğu belirtilirken, iptal edilen denizaltı anlaşması ise 66 milyar dolar değerindeydi.

‘Silahlanma yarışı değil’

Macron, Avustralya’nın denizaltı anlaşmasını iptal etmesinin ülkesinin Hint-Pasifik stratejisini değiştirmeyeceğini ve etkilemediğini belirtirken, “denizaltı krizine” ilişkin ABD Başkanı Joe Biden ile ekimde bir araya geleceklerini söyledi. Macron, Avrupalıların “naiflikten” çıkması ve “sertleşen güçler tarafından baskı altında olduklarında kendilerini savunabildiklerini” göstermeleri gerektiğini vurguladı.

Haberin Devamı

Miçotakis ise anlaşmanın Fransa ve Yunanistan için tarihi bir gün olduğunu söyleyerek Macron ile iki ülke arasında savunma iş birliğini güçlendirmeye karar verdiklerini kaydetti. Ülkesinin Fransa’dan 24 Rafale tipi savaş uçağından sonra 3 savaş gemisi satın alacağını ifade eden Miçotakis, ABD ile de, dış politika ve savunma alanındaki iş birliği güçlendirmek için bir anlaşma imzalayacaklarını belirtti.

Miçotakis, önceki gün Yunan basınına yaptığı açıklamada, ülkesinin Türkiye ile bir silahlanma yarışı içinde olmadığını ifade etmişti. İklim krizi, sığınmacı sorunu gibi ortak sorunlarda Türkiye ile iş birliği yapılabileceğini belirten Miçotakis, ekonomik iş birliğinin de iyi komşuluk ilişkileri ve saygı çerçevesinde mümkün olduğunu kaydetti. Yunan Silahlı Kuvvetleri’nin modernleşmesi gerekliliğini vurgulayan Miçotakis, “Türkiye ile bir silahlanma yarışına girme niyetim hiç yok” ifadesini kullandı.

Yunanistan’ı övdü

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile Louvre Müzesindeki “Paris-Atina: Modern Yunanistan’ın doğuşu” adlı sergiyi gezdi. Burada konuşan Macron, Yunanistan’ın “devlet-ulus” olmadan önce bir medeniyet olduğunu, bu nedenle Fransa’nın bu ülkeyi desteklediğini belirterek, “Yunanistan bizi biz yapan medeniyetin beşiğidir” ifadesini kullandı. Yunanistan’ın Osmanlı İmparatorluğuna karşı mücadele ederek Avrupa’nın kalbinde yer alan ülke haline geldiğini öne süren Macron, bunun Avrupa’nın tarihinde ilk olduğunu ve Avrupa için çok şey ifade ettiğini dile getirdi.

Yazarlar