Dünya Madoff'un donu bile açık artırmada satıldı

Madoff'un donu bile açık artırmada satıldı

14.11.2010 - 15:19 | Son Güncellenme:

Tarihin en büyük dolandırıcılarından biriydi. Foyası küresel krizde ortaya çıktı. Bernie Madoff, 50 milyar doları aşan dolandırıcılığın cezasını hapishanede çekiyor. Eşyalarıysa açık artırmada satıldı. Madoff'un t-shirtlerinden kitaplarına tam 5 bin parçanın satıldığı açık artırmada 2 milyon dolar gelir elde edildi.

Madoffun donu bile açık artırmada satıldı

ABD'li yatırımcı Bernie Madoff, tarihte bir kişi tarafından yapılan en büyük yatırım dolandırıcılığının mimarıydı.

Amerikan hükümeti şimdi o yolsuzluğun faturalarını ödemek için nesi var nesi yoksa satıyor.

O satışlarda da Madoff'un yıllarca dolandırıcılık sayesinde yaşadığı lüks hayatın ayrıntıları ortaya çıkıyor.

Önce evler, yatlar, arabalar satıldı. Sıra mobilyalara, mücevherlere hatta kıyafetlere geldi.

Sadece bu kullanılmış eşyaların satışından tam 2 milyon dolar gelir elde edildi.

4 bin parça eşyanın satışa çıktığı açık artırmanın en değerli parçası Madoff'un eşine ait elmas yüzük tam 550 bin dolara satıldı.

Satışı merakla beklenen bir diğer parça Steinway and Sons yapımı piyanoydu. Tahminler 16 bin dolara satılacağı yönündeydi. Tam 42 bin dolara alıcı buldu.

Ama uzmanları en çok şaşırtan kadife terliklere verilen fiyat oldu. Madoff'un isminin ilk harflerinin işlenmiş olduğu terlikler 6 bin 100 dolara satıldı.

Eşyaların satışından elde edilen 2 milyon doların tamamı Madoff'un saadet zinciri mağdurlarına yapılan ödemelere gidecek.

Ama bu aslında deryada bir damla. Madoff'un Amerikan mali sistemine verdiği zarar 50 milyar doların üzerinde.

Amerikalı yatırımcının şirketi 1999 ve 2006 arasında tam 5 kez soruşturulmuş ancak dolandırıcılık tespit edilememişti. Kumdan kale 2008'deki küresel krizde çöktü. Amerikan borsası dibe vururken yatırımcılar paralarını çekmek istedi ve saadet zinciri paramparça oldu. Madoff, Amerika'nın finans denetim kurumlarının güvenilirliğini de yerle bir etti.

Bir kişi tarafından işlenmiş en büyük dolandırıcılık suçunun bedeli Kuzey Carolina'da bir cezaevinde ödüyor. Hapis cezası tam 131 yıl...

Haberin Devamı

CNN Türk