Dünya Mısır Fransa’dan Rafale alıyor

Mısır Fransa’dan Rafale alıyor

05.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Fransa ile Mısır’ın, 30 Rafale savaş uçağı satışı konusunda anlaşmaya vardığı bildirildi.

Mısır Fransa’dan Rafale alıyor

Mısır Savunma Bakanlığı, Fransa’dan 30 Rafale savaş uçağı almak için anlaşma imzalandığını açıklarken, ilk olarak araştırmacı gazetecilik sitesi “Disclose” tarafından ortaya atılan iddia da böylelikle resmen kabul edilmiş oldu. Haberlere göre, Paris yönetimi ile Kahire, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’nin talebi üzerine 26 Nisan’da 3.95 milyar euro değerinde silah anlaşması imzaladı. Anlaşma kapsamında Mısır, Fransız şirket Dassault Aviation’dan uçakların yanı sıra 200 milyon euro değerinde mühimmat da satın alacak.

Sisi yönetimi, tepkilerden çekindiği için Kahire’de imzalanan anlaşmayı kamuoyuna duyurmamıştı. Ayrıca Mısır Savunma Bakanlığı’nca yapılan açıklamada, satın alımın, 10 yıl vadeli krediyle yapıldığı aktarıldı. Mısır’ın borçları nedeniyle, yüzde 80’i krediyle karşılanacak satış için Fransa Kamu Hazinesi, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yönetiminin direktifiyle Sisi yönetimine kefil oldu.

Fransa’nın ürettiği ancak çok sayıda ülkeyle yürütülen müzakerelere rağmen hiçbir ülkeye ihraç edilemeyen Rafale’nin ilk müşterisi de 2015 yılında Mısır olmuştu. Kahire yönetimi, Fransa ile yaptığı 5.2 milyar euro’luk silah anlaşması kapsamında 24 adet Rafale savaş uçağı satın almıştı. 12 adet opsiyonlu alımın daha yer aldığı anlaşma dahilinde, uçakların büyük kısmı Mısır’a teslim edildi. Mısır’ın ardından Katar, Hindistan ve Yunanistan Rafale uçaklarını satın alan ülkeler arasında.