Dünya Muhalifler Nusra'ya karşı birleşti

Muhalifler Nusra'ya karşı birleşti

26.01.2017 - 11:52 | Son Güncellenme:

Suriye’de eski adı Nusra Cephesi olan Şam’ın Fethi Cephesi’nin saldırısına maruz kalan muhalif gruplar, bir diğer etkili grup olan Ahrar-u Şam'a katılma kararı aldı.

Muhalifler Nusraya karşı birleşti

Suriye’nin kuzeybatısında muhaliflerin denetimindeki bölgelerde Nusra Cephesi ile muhalif gruplar arasındaki gerginlik devam ediyor. Nusra Cephesi’nin Özgür Suriye Ordusu şemsiyesi altında bulunan bazı gruplara saldırmasıyla başlayan gerilimin ardından altı silahlı grup, önde gelen silahlı muhalif örgüt Ahrar-uş Şam'a katılma kararı aldı.

Haberin Devamı

Ahrar-uş Şam'a katılan gruplar şöyle: Şam’ın Şahinleri (Sukur-uş Şam), İslam Ordusu (Ceyşüul İslam) İdlib Teşkilatı, Şam’ın Devrimcileri (Suvvar-uş Şam), Cephe Şamiye Batı Halep Teşkilatı, Müzahitler Ordusu (Ceyş-ul Mücahidin), Fastakım Kema Umirt Grubu.

İslami referanslı Ahrar-uş Şam, bundan böyle bu gruplara ait herhangi bir karargaha ya da güvenlik kontrol noktasına yönelik saldırıları kendilerine yapılmış gibi kabul edeceğini ve bunun bir 'savaş ilanı' olacağını duyurdu.

Suriye'de 30 Aralık'ta ilan edilen ateşkes, yer yer ihlaller olsa da halen uygulanıyor. Kazakistan'ın başkenti Astana'daki zirvede, Türkiye, Rusya ve İran üçlü mekanizma kurarak ateşkesi denetleme ve uygulama kararı aldı.

Şimdiye kadar en önemli ateşkes ihlalleri, başkent Şam'a su sağlayan Barada Vadisi etrafında rejim ve muhaliflerin çatışmasıyla gerçekleşti. Şam rejimi, vadiyi muhaliflerden almak için İran destekli Şii milislerle birlikte saldırıyor.

Haberin Devamı

Ülkenin batısında ise, son bir haftada birkaç kez El Nusra üyelerinin diğer muhaliflere saldırdığı haberi geldi.

Kaynak: Al Jazeera Türk