Dünya Müzakerelere rağmen saldırılara devam

Müzakerelere rağmen saldırılara devam

04.03.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

İsrail-Hamas savaşında ateşkese varılması için süren müzakerelerde olumlu gelişmeler olduğu belirtilirken, İsrail’in saldırılarının da devam ettiği haberleri geliyor.

Müzakerelere rağmen saldırılara devam

DIŞ HABERLER SERVİSİ - İsrail ile Hamas arasındaki savaş tüm şiddetiyle sürerken, yeni bir ateşkes için yapılan müzakerelerde olumlu ilerlemeler olduğu öne sürülüyor.

Haberin Devamı

ABD’nin önde gelen medya kuruluşlarından CNN, müzakerelerin devam sürdüğünü duyururken, kimliğinin açıklanmasını istemeyen Amerikalı yetkililer, görüşmelerin Gazze’de yardım bekleyen sivillere düzenlenen saldırıdan dolayı ciddi şekilde etkilenmediğini savundu. Yetkililer, Washington’ın halen 11 Mart’ta başlayan Ramazan’a kadar ateşkes sağlanmasını hedeflediğini ve bu doğrultuda çalıştığını söyledi.

ABD, Katar ve Hamas temsilcileri, ateşkes görüşmelerine devam etmek üzere dün Mısır’ın başkenti Kahire’ye giderken, Hamas hareketinden üst düzey bir kaynak, İsrail’in görüşmelerde hareketin taleplerini kabul etmesi halinde, Gazze Şeridi’nde ateşkesin “24 ila 48 saat içinde” sağlanabileceğini söyledi. İsminin gizli kalmasını isteyen kaynak, AFP’ye verdiği demeçte, “İsrail, yerinden edilmiş Filistinlilerin Gazze’nin kuzeyine dönmesi ve insani yardımın artırılmasını içeren Hamas’ın taleplerini kabul ederse, önümüzdeki 24 veya 48 saat içinde bir ateşkes anlaşmasının yolu açılacaktır” dedi.

Haberin Devamı

Arabulucular, yaklaşık 5 aydır devam eden, kıtlık tehdidi altındaki Gazze Şeridi’nin yok olmasına yol açan savaşta, Ramazan ayından önce ateşkes sağlanması için çabalıyor. Ancak bazı İsrailli yetkililer ise, Tel Aviv yönetiminin Hamas’tan rehine listesini almadan ateşkes müzakerelerini sürdürmeyeceğini öne sürüyor.

Saldırılar sürüyor

Bununla birlikte İsrail’in, “güvenli olduğu” iddiasıyla Filistinlileri sürdüğü Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah’a saldırmaya devam ettiği kaydediliyor. Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, İsrail ordusu, Refah’ta Mısır sınırı yakınlarında boş arazilere bir dizi hava saldırısı düzenledi. Saldırılarda yerinden edilen Filistinlilerden yaralananlar oldu. Gazze’deki Sağlık Bakanlığı ise, Refah’taki BAE Doğum Hastanesi yakınlarına düzenlenen saldırıda 2’si sağlık personeli 11 kişinin hayatını kaybettiği, 50 kişinin yaralandığı belirtilmişti.

Tanklar, sivilleri ezip geçti

Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları İzleme Örgütü (Euro-Med), İsrail tanklarının Gazze Şeridi’nde onlarca Filistinliyi kasıtlı olarak ezip geçtiğini doğruladı. Bu olaylar arasında Gazze Şehri’nde 29 Şubat’ta elleri plastik kelepçelerle bağlı olan bir Filistinli erkeğin öldürülmesi de yer alıyor. Başka bir olay 23 Ocak’ta gerçekleşti, İsrail tankı Han Yunus’taki bir karavanda uyuyan aileyi ezip geçti. Bu da bir baba ve en büyük kızının ölümüne, geri kalan üç çocuğunun ve eşinin yaralanmasına neden oldu.

Haberin Devamı

Müzakerelere rağmen saldırılara devam

İsrail’de polis, cezaevi kapasitesinin yetersizliğinden dolayı Filistinli tutukluları kafes benzeri hücrelerde tutmaya başladı. Haaretz gazetesine göre, birkaç haftadır kullanılan kafes benzeri hücreler resmi cezaevi statüsüne sahip değil.

Netanyahu-Gantz çekişmesi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail’in Washington Büyükelçiliği’ne, Savaş Konseyi üyesi olan, Ulusal Birlik Partisi lideri Benny Gantz’ın Washington ziyaretiyle ilgilenilmemesi yönünde talimat verdi. “Şarku’l Avsat”ın İsrail Yayın Kurumu’ndan aktardığı habere göre Netanyahu, Gantz’ın Washington’a gitme ve ABD’li yetkililerle görüşme konusunda kendisinden onay almadığını vurguladı. Netanyahu’nun talimatları doğrultusunda, İsrail’in Washington Büyükelçisi, Gantz’ın ABD’deki toplantılarına katılmayacak. Netanyahu, Gantz’ın ziyaret için izin almamasına kızdığı, “İsrail’in yalnızca bir başbakanı olduğunu” söylediği belirtiliyor.