Dünya Tarihi bir dönüm noktası! NASA, 31 milyon kilometre öteden gönderdi

Tarihi bir dönüm noktası! NASA, 31 milyon kilometre öteden gönderdi

20.12.2023 - 12:07 | Son Güncellenme:

NASA'nın uzay aracı Psyche, 31 milyon kilometre öteden Dünya'ya lazerle bir kedi videosu gönderdi. Yüksek çözünürlüklü videoyu göndermek için son teknoloji ürünü lazer iletişim sistemi kullanıldı.

Derleyen: Ayşe Kısakürek

Haberin Devamı

NASA'nın uzay aracı Psyche, bir kedi videosunu 31 milyon kilometre öteden lazerle Dünya'ya göndermeyi başardı. NASA'nın, Derin Uzay Optik İletişimi (DSOC) projesi kapsamında 11 Aralık'ta uzay aracından gönderdiği video, Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü'ne bağlı Palomar Rasathanesi'ndeki Hale Teleskobu'na 101 saniyede ulaştı. 

NASA, test ettiği lazer teknolojisinin sonunda güneş sisteminin daha uzak kısımlarıyla iletişimi geliştireceğini umuyor. 

Yakın kızılötesi sinyaller gönderip alabilen araç, kodlanmış bir yakın kızılötesi lazeri Kaliforniya, San Diego'daki Caltech Palomar Gözlemevi'nde bulunan Hale Teleskobu'na ışınladı ve burada indirildi.

TARİHİ BİR DÖNÜM NOKTASI

Tarihi bir dönüm noktası NASA, 31 milyon kilometre öteden gönderdi

Videonun her bir karesi 'canlı' olarak NASA'nın Güney Kaliforniya'daki Jet İtiş Gücü Laboratuvarı'na gönderilerek, gerçek zamanlı olarak oynatıldı.

Haberin Devamı

Taters adlı bir kedinin rol aldığı video, NASA'nın lazer iletişim gösterisiyle yaklaşık 31 milyon km uzaklıktan geri gönderilerek tarihi bir dönüm noktasına imza atıldı.

Başarılı NASA deneyi, insanların Dünya'nın yörüngesinin ötesinden iletişim kurma yeteneğini geliştirmeyi amaçlıyor.

Pazartesi günü yapılan açıklamaya göre, bir NASA çalışanının kedisi olan Taters'ın eğlenceli klibi geçen hafta bir uzay aracından Dünya'ya gönderilmişti.

NASA, bu yeniliğin, uzay araçlarının gezegenler arası görevlerde iletişim kurma şeklini değiştirebileceğini ve halihazırda aya gidecek bir sonraki astronotlar tarafından kullanılmak üzere hazırlanmakta olduğunu söyledi.

İLETİŞİM ŞEKLİ DEĞİŞEBİLİR

Tarihi bir dönüm noktası NASA, 31 milyon kilometre öteden gönderdi

Bu, geniş bant videoların, bilimsel bilgilerin ve yüksek çözünürlüklü görüntülerin ayın çok ötesindeki mesafelerden gönderilmesine olanak tanıyacak.

Taters'ın popüler bir kedi oyuncağı olan lazer işaretleyiciyle oynadığı ve iletim için kullanılan lazer teknolojisine bir selam niteliğindeki klibi, Psyche ile önümüzdeki iki yıl içinde planlanan bir dizi deneyin ilki olarak kayıtlara geçti. 

NASA yönetici yardımcısı Pam Melroy, "Bu başarı, gelecekteki veri iletim ihtiyaçlarımızı karşılamada önemli bir unsur olarak optik iletişimi geliştirme konusundaki kararlılığımızın altını çiziyor" dedi.

Haberin Devamı

"Bant genişliğimizi artırmak, gelecekteki keşif ve bilim hedeflerimize ulaşmak için çok önemli. Bu teknolojinin sürekli ilerlemesini ve gelecekteki gezegenler arası görevler sırasında iletişim şeklimizin dönüşümünü sabırsızlıkla bekliyoruz."

Öte yandan, Taters ise pek fazla çalışmadı. 3 yaşındaki kedi, görevleri halka iletmek için sanatı kullanan NASA laboratuvarının tasarım ekibinde görsel strateji uzmanı olan Joby Harris'e ait.