Dünya NASA: 4.5 milyar yıllık asteroit örnekleri Dünya'ya getirildi; yaşamın başlangıcına ışık tutabilir

NASA: 4.5 milyar yıllık asteroit örnekleri Dünya'ya getirildi; yaşamın başlangıcına ışık tutabilir

25.09.2023 - 12:03 | Son Güncellenme:

NASA'nın uzay aracı 4.5 milyar yıllık asteroit örneklerini Dünya'ya getirdi.

NASA: 4.5 milyar yıllık asteroit örnekleri Dünyaya getirildi; yaşamın başlangıcına ışık tutabilir

NASA'nın uzaydan getirdiği ilk asteroit örnekleri Osiris-Rex aracıyla Utah çölüne paraşütle indi. Osiris-Rex'in Dünya'ya 100,000 kilometre uzaklıktan bıraktığı kapsül dört saat sonra,uzak bir askeri araziye ulaştı.  Kapsülün taşıdığı 4,5 milyar yıllık numuneler inişten sonraki iki saat içinde Savunma Bakanlığı'nın Utah Test ve Eğitim Sahası'ndaki geçici bir odaya yerleştirildi. Kapsülde Bennu olarak bilinen karbon zengini asteroitten alınan en az 250 gram moloz olduğu belirtiliyor. 

Haberin Devamı

NASA Yöneticisi Bill Nelson, örneklerin, bilim insanlarının Dünya'nın ve yaşamın nasıl oluştuğunu daha iyi anlamalarına yardımcı olacağını ve 4,5 milyar yıl öncesine "olağanüstü bir bakış" sağlayacağını söyledi. Numune kutusu NASA'nın Houston'daki Johnson Uzay Merkezi'ne götürülecek ve burada özel olarak tasarlanmış yeni bir laboratuvarda açılacak. 

Örneklere Teksas'a kadar eşlik edecek olan bilim insanı Arizona Üniversitesi'nden Dante Lauretta, "Araştırmak için sabırsızlanıyoruz. Benim için gerçek bilim daha yeni başlıyor," dedi.  NASA'nın gezegen bilimi bölümü yöneticisi Lori Glaze, "Bunlar yıllar ve yıllar boyunca bilimsel analizler için bir hazine olacak." diye konuştu. 

JAPONYA DA ÖRNEK GETİRDİ

Uzaydan örnek getiren diğer ülke olan Japonya, iki asteroit görevi sırasında yaklaşık bir çay kaşığı büyüklüğünde malzeme toplamıştı. Osiris-Rex kapsülü, 2016 yılında 1 milyar dolarlık görev için roketle yola çıktı. İki yıl sonra Bennu'ya ulaştı ve uzun bir çubuk vakum kullanarak 2020'de küçük uzay kayasından molozları aldı. Uzay aracı toplamda 6,2 milyar kilometre yol kat etmiş oldu. 

Haberin Devamı

QUEEN'İN GİTARİSATİ BRIAN MAY DE EKİPTE

Osiris-Rex ekibinin bir üyesi kapsülün inişi sırasında İngiltere'de bir konser turnesi için prova yapıyordu. Aynı zamanda bir astrofizikçi olan Queen'in baş gitaristi Brian May, paylaştığı mesajda, "Bu değerli örnek kurtarılırken kalbim sizinle birlikte. Örnek Dönüş Gününüz kutlu olsun." dedi.

Görevde yer almayan İngiliz gökbilimci Daniel Brown, NASA'nın yarım yüzyıldan uzun bir süre önce Apollo'nun aya inişinden bu yana yapılan görevden "harika şeyler" beklediğini söyledi.

Nottingham Trent Üniversitesi'nden Brown, bu asteroit örnekleriyle "erken kimyasal bileşimini, suyun oluşumunu ve yaşamın dayandığı molekülleri anlamaya yaklaşıyoruz" diye konuştu.  

NASA'dan Nicole Lunning, kesin bir ölçüm elde etmenin birkaç hafta alacağını söyledi. Dünya'dan 81 milyon kilometre uzaklıkta Güneş'in yörüngesinde dönen Bennu, 500 metre genişliğinde.  Osiris-Rex, iki yıllık bir araştırma sırasında Bennu'yu kayalar ve kraterlerle dolu moloz yığını olarak bulmuştu.