Dünya Nasıl uyuyorsan öyle yaşarsın

Nasıl uyuyorsan öyle yaşarsın

31.03.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

ABD’de Pensilvanya Eyalet Üniversitesi’ndeki araştırma, bazı uyku alışkanlıklarının diyabet riskini 2 kat artırdığını ortaya koydu.

Nasıl uyuyorsan öyle yaşarsın

10 yıllık araştırmada 3.700 katılımcının uyku alışkanlıkları incelendi. Analiz, her katılımcının 4 farklı kategoriden birine girdiğini gösterdi. Bu kategoriler, iyi uyuyanlar, hafta sonu uyuyanlar, uykusuzluk çekenler ve gün içinde uyuklayanlar şeklindeydi. İyi uyuyanlar, gece boyu rahat uyuduklarını, gündüz de bunun verimini aldıklarını bildirdi. Hafta sonu uyuyanlar, hafta içinde az, hafta sonları ise uzun uyuyan kişilerdi. 

Haberin Devamı

Çekilmez çile 

Katılımcıların yarısından fazlası en sağlıksız olan “uykusuzluk çekenler” ve “gün içinde uyuklayanlar” gruplarına girdi. Uykusuzluk çekenlerde, iyi uyuyanlara kıyasla kalp hastalığı, diyabet ve depresyon riskinin yüzde 28 ila 81 daha yüksek olduğu bulundu. Gün içinde uyuklayanlarda ise diyabet riski yüzde 128, sağlığın bozulması riski de yüzde 62 yüksekti. Diğer yandan, bilim insanları, çok fazla uyumanın risklerine de dikkat çekti. Johns Hopkins Üniversitesi’ne göre, uyuklayan grupta olduğu gibi fazla uyumak, diyabet, kalp hastalığı, obezite, depresyon ve baş ağrısı riskiyle ilişkilendirildi.