Dünya NATO’dan koruma kalkanı

NATO’dan koruma kalkanı

22.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ukrayna’ya yönelik yardımları sürdüren NATO, Rusya’nın tehdidi altındaki bir diğer ülke olarak görülen Moldova’nın da ‘NATO standartlarına göre donatılmasını’ görüşüyor.

NATO’dan koruma kalkanı

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgal harekatı devam ederken, NATO’nun Ukrayna’nın dışındaki bölge ülkelerinin korunmasına dair görüşmelere de başladığı öğrenildi. Rusya’nın Ukrayna’dan sonraki hedefinin Moldova olduğu yönünde haberler yer almıştı.  İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları devam ederken bölgedeki diğer ülkelerin Rus tehdidine karşı korunmasına yardımcı olmak için müttefiklerle görüşmeleri sürdürdüğünü ifade etti. Rusya’nın Moldova için güvenlik tehdidi oluşturduğunu savunan Truss, “Putin daha büyük bir Rusya oluşturma emelleri konusunda net. Kiev’i alma girişimlerinin başarılı olmaması, bu hırslarından vazgeçtiği anlamına gelmiyor” dedi.

Haberin Devamı

RİSK ALTINDA

Truss, bu doğrultuda İngiltere ve müttefiklerinin Rus tehdidi altındaki diğer savunmasız ülkelerin korunmasına yönelik görüştüğünü söyleyerek, “Gelecekteki saldırganlığı caydırmak için Ukrayna’nın savunmasını yükseltme konusundaki görüşmeler, Moldova gibi diğer savunmasız ülkeleri de kapsayacak. Moldova’nın NATO standartlarına göre donatıldığını görmek isterim. Bunu müttefiklerimizle görüşüyoruz” şeklinde konuştu. Ukrayna’nın güneybatı sınırında bulunan Moldova, Rusya ile sınırı paylaşmamasına rağmen Ukrayna’nın güneyinde Rus kuvvetleri tarafından saldırıya uğrayan bazı bölgelere yakın olduğu için risk altında görülüyor. Bununla birlikte ülke içinde bağımsızlık ilan eden Rusya yanlısı Transdinyester bölgesi tartışma yaratıyor. Savaş nedeniyle Ukrayna’dan ayrılmak zorunda kalan göçmenlere sınırlarını açan Moldova, Ukrayna’ya yönelik saldırılardan sonra Avrupa Birliği’ne de katılmak için başvuruda bulunmuştu.

Haberin Devamı

AZOVSTAL TAMAMEN BOŞALTILDI

Aylar boyunca Ukrayna ordusunun Mariupol kentindeki direnişinin sembolü haline gelen Azovstal fabrikası tamamen boşaltıldı ve tahliye işlemi tamamlandı. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Igor Konaşenkov, Mariupol’deki Azovstal Metalurji Fabrikası’nda bulunan Ukrayna askerlerinden son grubun da teslim alınarak tamamen boşaltıldığını söyledi. Azovstal’dan 16 Mayıs’tan bu yana operasyon boyunca toplam 2 bin 439 Azov Taburu ve Ukrayna Silahlı Kuvvetleri mensubu askerin silah bırakarak teslim olduğunu aktaran Konaşenkov, 531 kişilik son grubun da teslim olduğunu dile getirdi.
Azov Taburu komutanının özel bir zırhlı araçla fabrika sahasından çıkarıldığı bilgisini paylaşan Konaşenkov, Mariupol kentinin ‘özgürleştirildiğini’ öne sürdü. Fabrikada kalan son Ukraynalı asker grubu cuma günü Kiev’den “kentin savunmasına son verme” emri aldıklarını açıklamıştı.

ABD: İKİ TARAFLI BİR SORUN DEĞİL

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine yönelik yaklaşımının Washington ve Ankara arasında iki taraflı bir sorun olmadığını söyledi. Amerika’nın Sesi’nin aktardığına göre, Price, Washington’un konuyu Ankara’yla görüştüğünü ve yaşanan ihtilafın üstesinden gelineceğinden emin olduklarını da kaydetti.

Haberin Devamı

Price’ın sözleri, dün gazetecilere konuyla ilgili olarak, “bunun ABD’nin bir meselesi olmadığını” söyleyen Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Jack Sullivan’ın sözleriyle benzerlik gösterdi.

RUSYA FİNLANDİYA’YA GAZ AKIŞINI KESTİ

Rus enerji şirketi Gazprom, geçen günlerde NATO’ya resmen başvuran komşusu Finlandiya’ya gaz akışını kesti. Finlandiya, gaz arzının dengede olduğunu belirterek, Estonya gaz ağından ihtiyacını karşılayacağını belirtti. Diğer yandan doğal gaz iletim operatörü Gasgrid, kesintiye önlem olarak Exemplar adlı LNG terminal gemisi kiraladı. Finlandiya’da kullanılan doğal gazın çoğunluğu Rusya’dan ithal ediliyordu ancak doğal gaz, yıllık enerji tüketiminin yalnızca yüzde 5’ini oluşturuyor. Rusya Ruble ile yeni ödeme koşullarına uymayı reddetmelerinin ardından geçen ay Bulgaristan ve Polonya’ya da doğalgazı kesmişti.

Haberin Devamı

BİDEN YARDIMI İMZALADI

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna’ya gönderilecek askeri, ekonomik ve insani yardım içeren 40 milyar dolarlık yardım paketini dün imzaladı. Yardım paketi, güvenlik yardımı için 6 milyar Dolar, Ukrayna’ya gönderilen ABD ekipmanlarına ait stokları yenilemek için 8,7 milyar dolar, ABD ordusunun Avrupa Komutanlığı operasyonları için 3,9 milyar dolar ve Biden’ın acil durumlara yanıt olarak Kongre onayı olmadan kullanacağı fona 11 milyar dolarlık harcama yetkisi veriyor. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, karar için ABD Başkanı Biden’a teşekkür etti ve Amerikan halkının desteğinin çok önemli olduğunu belirtti.

RUSYA’DAN MİSİLLEME

Rusya, aralarında ABD Başkanı Biden ile Dışişleri Bakanı Blinken’in de bulunduğu 963 ABD vatandaşına ülkeye giriş yasağı getirdi. Listede CIA Direktörü William Burns de yer alıyor. Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında, önlemlerin “ABD rejimini tutumunu değiştirmeye ve yeni jeopolitik gerçeklikleri kabul etmeye zorlamak için” gerekli olduğu belirtildi.