Dünya NATO’dan üyelere çağrı: Silah üretin

NATO’dan üyelere çağrı: Silah üretin

11.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, 15 Şubat’ta gerçekleştirilecek NATO Savunma Bakanları Toplantısı ve Ukrayna’daki savaşın ikinci yıl dönümü öncesinde Alman Welt am Sonntag gazetesine röportaj verdi.

NATO’dan üyelere çağrı: Silah üretin

Stoltenberg, Rusya ile uzun bir dönem karşı karşıya kalacaklarını belirterek Avrupa ülkelerine silah üretimini artırma çağrısında bulundu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Rus ekonomisini uzun bir savaşa hazırladığını belirten Stoltenberg, “Rusya tüm ekonomisini savaşa yönlendirdiği için bizim de güvenliğimiz için daha fazlasını yapmamız gerekiyor. Güvenliğimize yatırım yaptığımız ve birlik içinde kaldığımız sürece her türlü saldırıyı caydırmaya devam edeceğiz. NATO, Rusya ile savaş istemiyor. Ancak kendimizi onlarca yıl sürebilecek bir çatışmaya hazırlamamız gerekiyor” dedi. Stoltenberg, “Eğer Putin Ukrayna’da kazanırsa Rus saldırganlığının diğer ülkelere yayılmayacağının garantisi yok. Şu anda en iyi savunma, Ukrayna’yı desteklemek ve NATO’nun askeri yeteneklerine yatırım yapmaktır. Caydırıcılık, ancak inandırıcı olduğunda işe yarar” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Biden ve Scholz görüştü

ABD Başkanı Joe Biden ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Beyaz Saray’da gerçekleştirdikleri görüşmede Rusya’ya karşı mücadelesinde Ukrayna’ya desteğin sürdürülmesi konusunda mutabık kaldı. Biden, Almanya’nın Ukrayna’nın savunmasına yaptığı örnek teşkil eden yardımlarına övgüde bulundu. Scholz de ABD’nin sürekli desteğinin önemli olduğunun altını çizdi. İki lider ayrıca, Orta Doğu’da bölgesel gerilimin önlenmesine yönelik çabaları ele aldı, Gazze’deki sivilleri koruma ve hayat kurtaran insani yardım dağıtımını artırma zorunluluğunun da önemine dikkat çekti. İkili, hem İsrailliler hem de Filistinliler için İsrail’in güvenliğinin garanti altına alındığı bir Filistin devletinin kurulmasını da içeren kalıcı bir barışın şartlarının belirlenmesi konusunda görüş alışverişinde bulundu.

Haberin Devamı

İsveç NATO sınırına asker gönderiyor

NATO üyeliği için gün sayan İsveç, ittifakın Gelişmiş İleri Mevcudiyet (EFP) Savaş Grubu kapsamında Letonya’ya muharip birlik gönderecek. Euronews’un aktardığı habere göre, Stockholm yaklaşık 600 ila 800 arasında askerden ve ağır zırhlı araç ve gereçten oluşan bir taburu EFP kapsamında Letonya’ya sevk edecek. İsveç taburu altı aylık bir rotasyonla Letonya’da kalacak.