Dünya Nijer için diplomasi adımı

Nijer için diplomasi adımı

09.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Nijer’de darbe yönetimine yönelik diplomatik girişimler hız kazandı. ABD Dışişleri Bakanı Blinken, “Diplomasi kesinlikle bu durumu çözmenin tercih edilen yoludur” derken, ECOWAS yarın toplanma kararı aldı.

Nijer için diplomasi adımı

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Nijer’de gerçekleşen darbe sonrası ülkenin geleceğiyle ilgili diplomatik girişimler hız kazandı. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Fransız radyo kanalına verdiği röportajda “ECOWAS’ın Nijer’de anayasal düzeni yeniden tesis etme çabalarını destekliyoruz. Bu nedenle diplomatik kanallar aracılığıyla birlikte çalışıyoruz. Afrika’daki liderlerle, ECOWAS’la, Afrika Birliği’yle ve tabii ki Fransa dahil Avrupa’daki ortaklarımızla düzenli temas halindeyim. Anayasal düzene dönüşü sağlamak için diplomasiyi ilerletmeye çalışıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Yarın kritik

Blinken, “Nijer’de gördüklerimiz son derece rahatsız edici, ülkeye ve halkına hiçbir şey kazandırmıyor. Aksine anayasal düzenin kesintiye uğraması bizi ve birçok ülkeyi yardımlarımızı, desteğimizi kesmek zorunda bırakır. Bu da Nijer halkına fayda sağlamaz” ifadelerini kullandı. “Müzakere, askeri müdahaleden kaçınmak anlamına mı geliyor?” sorusunu yanıtlayan Blinken, “Diplomasi kesinlikle bu durumu çözmenin tercih edilen yoludur” diye konuştu. 

İstikrarsızlığın, Rus paralı asker grubu Wagner’in bu ülkede güçlenmesine yol açacağını savunan Blinken, “Darbede parmağı olduğunu düşünmüyoruz. Ancak bundan faydalandı. ABD’nin, bu grubun ileride Sahel bölgesinin bazı kesimlerinde ortaya çıkmasından endişe duyduğunu kaydeden Blinken, “Wagner gittiği her yere ölüm, yıkım ve istismarı da götürüyor” dedi.

Haberin Devamı

Öte yandan ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Vekili Victoria Nuland, Nijer’in başkenti Niamey’de askeri cunta yetkilileriyle bir araya geldi. Nuland’ın ABD’nin duruşu ve geri adım atılmaması durumunda yaşanacaklar konusunda darbe yönetimini bilgilendirdiği ifade ediliyor. Washington, darbenin hâlâ diplomatik yollarla sonlandırılabileceğini ve Bazoum’un göreve iade edilebileceğini belirtti. Ancak ülkeye yönelik yapılan yardım ödemeleri askıya alındı. Bazoum ile görüştürülmeyen Nuland, yetkililere ‘anayasal düzene geri dönmek istenmesi durumunda ABD’nin yardımcı olacağını’ ifade ettiklerini belirtti.

Bu arada cuntaya tanıdığı süre Pazar günü dolan Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS), 10 Ağustos’ta Nijer gündemiyle Abuja’da tekrar toplantı düzenleneceğini duyurdu. ECOWAS, Devlet Başkanı Mohamed Bazoum’un serbest bırakılması ve görevine iade edilmesi çağrısında bulunarak, cunta yönetimine 1 hafta süre vermiş, aksi halde güç kullanımı seçeneğinin değerlendirileceğini bildirmişti.

Türklere özel uçuşla tahliye

Türk Hava Yolları (THY), hava sahası kapatılan Nijer’de bulunan Türk vatandaşlarını özel izinle gerçekleşen bir uçuşla Türkiye’ye getiriyor. İstanbul’dan dün öğle saatlerinde kalkan uçak, akşam saatlerinde Nijer’in başkenti Niamey’e indi. Burada bekleyen Türk vatandaşlarını alan uçak, Türkiye saatiyle 23.30 sıralarında Nijer’den havalandı. Uçağın, sabah saatlerinde İstanbul’a varması bekleniyor.