Dünya Nükleer krizde Viyana umudu

Nükleer krizde Viyana umudu

18.04.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

İranlı yetkililer, nükleer anlaşmanın tam olarak uygulanması ve ABD’nin anlaşmaya dönüşüne ilişkin Viyana’da süren görüşmelerde yeni bir mutabakatın şekillendiğini belirtti

Nükleer krizde Viyana umudu

DIŞ HABERLER

Haberin Devamı

Avusturya’nın başkenti Viyana’da Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) diye adlandırılan İran nükleer anlaşmasının tam olarak uygulanması ve ABD’nin anlaşmaya dönüşünün ele alındığı görüşmelerde yeni bir mutabakatın şekillendiği belirtiliyor.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi adına AB Dış İlişkiler Servisi Genel Sekreter Yardımcısı ve Siyasi Direktörü Enrique Mora’nın başkanlığında bir araya gelen KOEP Ortak Komisyonuna Rusya, Çin, Almanya, İngiltere, Fransa ve İran’dan üst düzey temsilciler katıldı. Mora, toplantı sonrası Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, uzun görüşmelerin ardından gelişmelerin, KOEP Ortak Komisyonu’nda değerlendirildiğini kaydederek “İlerleme kolay kaydedilen bir çaba değildir. Şimdi daha fazla detaylı çalışmaya ihtiyacımız var” İfadesini kullandı.

Haberin Devamı

‘Kolay olmayacak’

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Arakçi de, Viyana’daki nükleer anlaşma görüşmelerinde yeni bir mutabakatın şekillendiğini söyledi.

Viyana’daki toplantıya katılan Arakçi, taraflar arasındaki görüş ayrılıklarının sona ermediğini ve ciddi ihtilafların müzakerelerle azalması gerektiğini dile getirdi. Arakçi, “Öyle görünüyor ki yeni bir mutabakat şekilleniyor. İzlenecek yol biraz daha belirginleşti. Elbette kolay bir süreç olmayacak ancak uzun süreli ve yıpratıcı müzakereler peşinde değiliz” diye konuştu. Tahran, Natanz Tesisi’ne yapılan saldırıya rağmen, yüzde 60 saflıkta uranyum zenginleştirmeyi başardığını duyurmuştu.  

ABD İsrail’e ‘Sus’ dedi!

Washington yönetiminin, İran’ın İsfahan eyaletindeki Natanz Nükleer Tesisi’ne düzenlenen saldırının arkasında İsrail’in olduğuna yönelik demeçlerin sonlandırması için  baskı yaptığı bildirildi. İsrailli “Kanal 12” televizyonunda yer alan haberde, Joe Biden yönetiminin basına konuşan bazı İsrailli yetkililerin saldırıya ilişkin demeçlerini “tehlikeli” ve “utanç verici” olarak nitelediği aktarıldı.

İran, Natanz Nükleer Tesisi’nde 11 Nisan’da büyük bir patlama yaşandığı bildirilmiş, arkasında İsrail’i olduğunu öne sürmüştü. Bu arada İran devlet televizyonu  saldırıdan Rıza Kerimi’nin sorumlu olduğunu, bu kişinin patlamadan önce yurt dışına kaçtığını kaydetti.