Dünya Ortak endişe...

Ortak endişe...

19.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

BM Genel Kurul görüşmeleri öncesi konuşan liderlerin ortak endişesi Ukrayna’daki savaşın bir ‘Dünya Savaşı’na ya da nükleer savaşa dönüşmesi.

Ortak endişe...

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı savaş tüm dünyayı etkilemeye devam ederken, bu savaşın bir ‘Dünya Savaşı’na dönüşme endişesi dile getirilmeye başlandı.

Haberin Devamı

Çeşitli uzmanlar ve gazetecilerce sıklıkla kullanılan bu iddia, son olarak Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy tarafından gündeme getirildi. Zelenskiy, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurul görüşmeleri öncesinde verdiği bir röportajda, 3. Dünya Savaşı uyarısında bulunarak, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i Adolf Hitler ile karşılaştırdı. Ameriken CBS kanalına konuşan Zelenskiy, Rus halkının dünya kamuoyunda saygısını yitirdiğini savundu.

DW Türkçe’nin aktardığı habere

göre, Zelenskiy, Rusya’nın Polonya’ya kadar gelmesi durumunda, 3. Dünya Savaşı’nın çıkacağını, bu nedenle de Putin’in durdurulması veya bir Dünya Savaşı’nın tetiklenmesi konusunda dünyanın karar vermesi gerektiğini vurguladı.

Haberin Devamı

Nükleer endişe

Benzer bir uyarı da, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı işgale başlamasının ardından NATO üyeliğine başvuran ve kısa süre önce üyeliği onaylanan Finlandiya’dan geldi. Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto,

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin bir nükleer savaşa dönüşebileceği uyarısında bulundu. Helsinki’de “The New York Times”ın sorularını yanıtlayan Niinisto, Avrupa ve vatandaşlarından, Rusya’nın ‘savaşı tırmandırma tehlikesi’ konusunda kayıtsız kalmamalarını istedi. Savaşın uzun süreceği öngörüsünde bulunan Niinisto, çatışmaların nükleer silah kullanımı da içinde olmak üzere beklenmedik yollara sapabileceği uyarısında bulundu.

Rusya, Lahey’de divan karşısında

BM’nin başlıca yargı organı olan ve Lahey Uluslararası Adalet Divanı’nda Ukrayna’nın Rusya’ya karşı açtığı davada ilk duruşma gerçekleşti. Bu ilk oturumda, Rusya’yı temsil eden avukatlar, bu ülkenin itirazlarını dile getirdi ve davanın usül suistimali olduğunu savundu. Ukrayna, davada, Moskova’nın işgali haklı göstermek için soykırım yasasını yanlış yere kullanmakla suçluyor. İşgali “özel bir askeri operasyon” olarak tanımlayan Rusya, geçen yıl duruşmalara katılmamış ve davayı “saçma” olarak nitelendirmişti.