Dünya Pakistan savaş alanına döndü

Pakistan savaş alanına döndü

11.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Pakistan eski başbakanı İmran Han, tutuklanmasının ardından dün yüksek güvenlik önlemleri altında duruşmaya çıkarken, ülkede sokaklar savaş alanına döndü.

Pakistan savaş alanına döndü

Pakistan’ın eski başbakanı İmran Han, önceki gün tutuklanmasının ardından dün duruşmaya çıktı. Duruşmada suçsuz olduğunu savunan Han’ın sekiz gün daha gözaltında tutulmasına karar verildi.

Haberin Devamı

Han’ın yolsuzluk suçlamasıyla tutuklanmasının ardından ülke genelinde sokağa inen binlerce destekçisi polisle çatıştı. Ülkede olaylar dün daha da şiddetlendi. Başta başkent İslamabad olmak üzere Rawalpindi, Lahor, Karaçi, Gujranwala, Faysalabad, Multan, Peşaver ve Mardan’da sokağa inen Han destekçileri sokakları savaş alanına çevirdi. Çok sayıda aracı ateşe veren protestoculara, polis cop, tazyikli su ve göz yaşartıcı gaz ile müdahale etti. Han’ın destekçilerinin ülke genelinde düzenlediği protestolarda bin kişi gözaltına alındı. Gösterilerde en az iki kişi hayatını kaybetti. İçişleri Bakanlığı talimatı doğrultusunda ülke genelinde mobil geniş bant askıya alınırken, sosyal medyaya erişim kısıtlandı. Bazı bölgelerde internet erişimi tamamen durduruldu.

Haberin Devamı

Pakistan savaş alanına döndü

Aday olamayabilir

Bu arada Pakistan Adalet Hareketi Partisi (PTI) Genel Sekreteri Asad Ömer de İslamabad Yüksek Mahkemesi kompleksi içerisinde gözaltına alındı. Pakistan İçişleri Bakanı Rana Sanaullah yaptığı açıklamada, Han’ın teslim olmak için yapılan uyarıları görmezden gelmesinin ardından Ulusal Hesap Verebilirlik Bürosu (NAB) tarafından tutuklandığını belirterek, Han ve eşinin, başbakan olduğu dönemde İngiltere’de kara para aklamakla suçlanan bir müteahhitten 24,7 milyon dolar değerindeki bir araziyi almakla suçlandıklarını açıkladı.

Mahkeme binasına çevik kuvvet aracılığıyla getirilen ve mahkemeden sürüklenerek çıkarılan Han, geçen yıl nisan ayında parlamentoda güven oylamasını kaybetmesinin ardından iktidardan düşmüştü. Görevdeyken devlet hediyelerini satmak ve varlıklarını gizlemekle suçlanan Han hakkında davalara katılmadığı için 13 Mart’ta iki ayrı tutuklama kararı çıkarılmıştı. Eski başbakan ekim ayında yapılacak erken ulusal seçimler için kampanya yürütüyordu. Han, bir daha aday olamayabilir.