Dünya Papa 'Rohingya' diyecek mi?

Papa 'Rohingya' diyecek mi?

27.11.2017 - 14:13 | Son Güncellenme:

Yüz binlerce Müslümanın katliamdan kaçtığı Myanmar'ı ziyaret eden Papa'nın Arakan kriziyle ilgili söyleyecekleri merak ediliyor. Myanmar yönetimi, etnik grup ve vatandaş olarak kabul etmediği Müslümanları temsil eden 'Rohingya' kelimesini kabul etmiyor. Ziyaret öncesinde Papa’ya çeşitli tavsiye ve uyarılarda bulunulmuştu.

Papa Rohingya diyecek mi

Dünya Papa Françesko'nun Myanmar ve Bangladeş ziyaretini izliyor. Rohingya Müslümanlarının durumu dünya medyası tarafından yakından takip ediliyor. Arakan Rohingya Kurtuluş Ordusu’nun (ARSA) polis karakollarına saldırmasının ardından Myanmar ordusu tarafından başlatılan operasyonlar, bölgede şiddet olaylarını tırmandırmıştı. Yaşanan mülteci krizinde, yaklaşık 600 bin Rohingya Müslümanı komşu ülke Bangladeş'e sığınmıştı.

Haberin Devamı

Birleşmiş Milletler (BM) ve insan hakları örgütleri mültecilerin ifadelerine dayanarak hazırladıkları raporlarda Myanmar güvenlik güçlerini sivilleri öldürmek, tecavüz ve köyleri ateşe vererek tahrip etmekle suçluyor. BM ve ABD, Myanmar yönetiminin "etnik temizlik" yaptığını duyurmuştu.
Papa Françesko Ağustos ayında Arakan Müslümanlarıyla dayanışma içinde olduğunu açıklamıştı.

'Rohinga' mı, 'Rakhayn Eyaleti Müslümanları' mı?

Hareketinden önce Papa'yı ziyaret eden Yangon Başpiskoposu Charles Bo, Katolik aleminin ruhani liderine Myanmar'da tartışmalı olan 'Rohingya' kelimesini kullanmamasını ve Müslüman azınlığa 'Rakhayn Eyaleti Müslümanları' demesini tavsiye etmişti.

Çoğunluğu Budist olan Myanmar nüfusunun büyük bölümü, 'Rohingya' tabirini reddederek Müslüman azınlığı etnik grup veya Myanmar vatandaşı olarak tanımıyor.

Haberin Devamı

Myanmar hükümetinin önerisiyle kurulan Rakhayn Konusundaki Danışma Komisyonu'nun başkanı BM eski Genel Sekreteri Kofi Annan da 'Rohingya' kelimesinin kullanılmasının sakıncalı olacağını söylemişti.

Uluslararası Af Örgütü Phil Robertson ise Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, Arakan Müslümanları ile dayanıştığını göstermesi için Papa'nın onlara 'Rohingya' demesini istedi ve Müslüman azınlığın elinde kalan tek şeyin 'Rohingyalık' olduğunu söyledi.

Dünyanın dikkatini bölgeye çeken gelişmeler, 25 Eylül tarihinde Arakanlı Müslümanların kitleler halinde Bangladeş'e kaçmasıyla başlamıştı. Myanmar ordusu ve milislerin Müslümanların yaşadığı köyleri yaktığı, erkekleri öldürdüğü Birleşmiş Milletler raporlarına girmiş durumda.

Kaynak: Deutsche Welle Türkçe

Yazarlar