Dünya Parkinson erken teşhis edilebilir

Parkinson erken teşhis edilebilir

14.04.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD’li bilim insanları semptomlar ortaya çıkmadan önce Parkinson hastalığını teşhis etmeye yardımcı olabilen ve daha erken tedaviye olanak tanıyan yeni bir teknik geliştirdi.

Parkinson erken teşhis edilebilir

Parkinson hastalığında erken teşhis için yeni bir teknik keşfedildi. Lancet Neurology dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, ABD’li bilim insanları hastalıkla ilişkili anormal protein birikimini semptomlar ortaya çıkmadan çok önce belirlemek amacıyla yeni bir teknik geliştirdi.

Haberin Devamı

Hastaların beyinlerinde kümelenen alfa-sinüklein proteini kopyalayıp analiz eden “Syn-SAA” adlı tekniğin geliştirildiği çalışmaya hastalık riski taşıyanlar ve kontrol grubunun olduğu 1100’den fazla kişi katıldı.

“Syn-SAA” tekniği ile beyin omurilik sıvısı örnekleri alınan hastaların yüzde 88’inde pozitif sonuç elde edildi. Buna karşılık, yeni tekniğin Parkinson hastalığının bazı türleri ile bağlantılı “LRRK2” gen varyantını taşıyan hastalarda daha az başarılı olduğu, hastaların yüzde 68’ine teşhis konabildiği kaydedildi.

İKİ KATI ARTIŞ VAR

Alzheimer’dan sonra dünya genelindeki en yaygın görülen nörodejeneratif hastalıklardan olan Parkinson, 10 milyona yakın kişinin hayatını etkiliyor. Küresel çapta son 25 yılda görülme sıklığı 2 katına çıkan hastalığın henüz bir tedavisi yok. Teşhisi için herhangi bir test yapılmıyor. Doktorların semptomların görünmesiyle teşhis edebildiği Parkinson’un belirtileri birkaç hastalıkla benzerlik gösterdiği için yanlış teşhis ihtimali ortaya çıkabiliyor.

Haberin Devamı

PARKİNSON HASTALIĞI NEDİR?

Parkinson hastalığı, beyindeki sinir hücrelerinin yavaş yavaş ölümüne neden olan, kronik bir nörolojik hastalıktır. Parkinson hastalığı, hareket etme, yürüme, denge, koordinasyon, kas sertliği, titreme, yüz ifadeleri ve konuşma gibi birçok fonksiyonu etkileyebilir.

Parkinson hastalığı, dopamin adı verilen bir nörotransmitter eksikliği nedeniyle ortaya çıkar. Nörotransmitterler, sinir hücreleri arasındaki iletişimi sağlar ve hareketlerin düzenlenmesine yardımcı olur. Dopamin eksikliği, hareketlerin kontrolüne ve koordinasyonuna ilişkin sorunlara yol açar.

Parkinson hastalığının belirtileri, genellikle 50 yaşından sonra ortaya çıkar. Bunlar arasında titreme (özellikle ellerde), kas sertliği, yavaş hareket, denge kaybı ve postürde bozulma yer alır. Diğer semptomlar arasında uyku bozuklukları, yorgunluk, depresyon, anksiyete, hafıza kaybı, konuşma problemleri ve cilt problemleri yer alabilir.

Tedavi, Parkinson hastalığı semptomlarını kontrol etmek için çeşitli yöntemleri içerebilir. Dopamin seviyesini artırmak için ilaçlar kullanılabilir veya fizik tedavi, egzersiz, beslenme düzeni gibi diğer terapiler uygulanabilir. Ayrıca bazı vakalarda, cerrahi müdahale de gerekebilir.