Dünya Pilot rahatsızlanınca kumanda yolcuya geçti! 'Nasıl uçuracağımı bilmiyorum'

Pilot rahatsızlanınca kumanda yolcuya geçti! 'Nasıl uçuracağımı bilmiyorum'

12.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD'nin Florida eyaletinde eşine az rastlanır, filmlere konu olacak türden bir olay yaşandı. Sefer esnasında pilotun rahatsızlandığı uçaktaki yolcu ve kule, ölüm kalım kararıyla karşı karşıya kaldı.

Pilot rahatsızlanınca kumanda yolcuya geçti Nasıl uçuracağımı bilmiyorum

Havalimanında o gün diğer günler gibi sıradan başladı. Cessna 208 Caravan tipi uçağın son kontrollerini yapan pilot, yolculuk için bir problem olmadığına karar verdi ve kalkış için gerekli hazırlıklarını yaptı. Uçak çok anlamlı ve özel bir sefer için havalanacaktı. Uçakta bulunan yolcu, hamile olduğunu öğrendiği karısını ziyaret etmek için evine gidiyordu. Bahamalar’da bulunan Leonard M. Thompson Uluslararası Havalimanı'ndan kalkış yapacak olan uçak Florida’da bulunan Palm Beach Uluslararası Havalimanı’na inecekti. İlk bakışta gün içinde gerçekleştirilen onlarca seferden farkı olmayan bu yolculukta yaşananlar ise uçuşu normal olmaktan çıkardı ve adeta bir film senaryosuna çevirdi.

Haberin Devamı

PİLOT ANİDEN FENALAŞTI

10 Mayıs günü öğleden sonra kalkışa geçen uçak, iniş yapacağı meydana yaklaşık 110 kilometre mesafedeyken hava trafik kontrol merkezine bir çağrı ulaştı. Uçaktan yapılan çağrıyı duyan hava trafik kontrol memuru dehşete düştü. Merkezle iletişim kuran yolcu endişeli bir ses tonuyla uçağın pilotunun rahatsızlandığını söyleyip, “Burada ciddi bir problemimiz var, pilotumuz rahatsızlandı. Uçağı nasıl uçuracağımı bilmiyorum!" diyordu.

Pilot rahatsızlanınca kumanda yolcuya geçti Nasıl uçuracağımı bilmiyorum


Uçaktan yapılan anonsun ardından endişe yaşayan hava trafik kontrolü görevlileri hızla toparlandı ve durumu kontrol altına almaya çalıştı. Görevli memur ilk etapta uçağın yerini belirlemeye koyuldu. Pilotu devre dışı kalan uçak, içindeki yolcu kadar hava trafiğini de tehlikeye atıyordu. Öte yandan bir yerleşim yerine düşmesi de büyük bir faciaya neden olabilirdi. Daha önce hiç uçak kullanmamış olan yolcu, uçağın tam olarak nerede olduğunu bilmediğini söyledi. Yolcunun, “Nerede olduğumuza dair hiçbir fikrim yok. Önümde Florida kıyıları görünüyor. Tek söyleyebileceğim bu, başka hiçbir fikrim yok” dediği duyuldu.

Haberin Devamı

HAVADA GERGİN DAKİKALAR

Uçaktaki yolcunun hava trafik kontrol merkeziyle temas kurmasının ardından seçenekleri değerlendiren görevli memurlar, yapılacak tek şeyin uçaktaki yolcuyu uzaktan yönlendirerek uçağı ilk etapta sağlıklı şekilde hava tutmak, uçağın yerinin tespit edilmesinden sonra da yine uzaktan yönlendirme yoluyla yolcunun uçağı güvenli şekilde indirmesini sağlamak olduğuna karar verdi. Bunun üzerine uçaktaki yolcuya, “Uçağı düz tutun ve kıyı boyunca seyre devam edin. Sizi güvenli bir meydana indirmek için yerinizi tespit etmeye çalışıyoruz" denildi.

Gergin geçen 4 dakikanın ardından uçağın yeri tespit edildi. Uçak, Boca Raton bölgesinde bulunuyordu. Palm Beach Havaalanı'ndaki hava trafik memuru, yolcunun uçağı indirmesinden başka çare olmadığını ve ona bu konuda yardım edeceğini söyledi. Yolcuyu sakinleştiren hava trafik memuru, ardından uçağın güvenli şekilde iniş yapabilmesi için yolcuya rehberlik etmeye başladı. Bu sırada kulede daha önce bu model uçaklarla çalışma deneyimi bulunan bir uçuş eğitmeni, iniş sırasında izlenecek adımları anlatmak üzere talimatlar veriyordu.

Haberin Devamı

'AMAN TANRIM, BU HARİKA BİR İŞ!'

Hava trafik kontrol memurlarının yönlendirmesi sonucunda daha önce uçuş deneyimi bulunmayan yolcu, uçağı Palm Beach Havalimanı'na indirmeyi başardı. Yolcuyu yönlendirerek inişe yardım eden görevliler, “Uçak ilk başta biraz yalpalamış olsa da gayet başarılı bir iniş oldu” ifadelerini kullandı. Hava trafik kontrol merkezi inişin ardından havalimanında bulunan diğer uçaklara, “Az önce yolcusu tarafından kontrol edilen bir uçağın inişine şahit oldunuz” şeklinde anons yaptı. Anonsun ardından şaşkınlığını gizleyemeyen bir pilot kuleye, “Az önce yolcunun bir uçağı indirdiğini mi söylediniz?” diye sordu ve duyduğu anonsu doğrulamaya çalıştı. Kuleden 'evet' cevabı alan pilot, “Aman Tanrım. Bu harika bir iş" diyerek şaşkınlığını dile getirdi.

Pilot rahatsızlanınca kumanda yolcuya geçti Nasıl uçuracağımı bilmiyorum

Haberin Devamı

Olay sırasında havalimanında kalkış için bekleyen pilot Justin Dalmolin de uçağın güvenli şekilde iniş yapana kadar tedbir amacıyla bekletildiklerini söyledi. Dalmolin, “Sıfır uçuş tecrübesine sahip olan bir kişinin böyle bir uçağı uçurması ve başarılı şekilde indirmesi şaşkınlık verici. Uçağı indiren kişinin yaşadığı zorluk inanılmaz" yorumunu yaparak şunları söyledi:

"İnanılmaz olan sadece uçurmuş olması değil. Havalimanına yaklaşmak ve inişe geçmek zor bir süreç. Ancak hiç deneyimi olmayan bir pilot için gayet başarılı bir iniş oldu denebilir. Uçuş eğitimine başladığım ilk günleri hatırladım, bembeyaz kesilirdim ve terlerdim."

Olayın gündüz vakti yaşanması ve havanın açık olmasının şans olduğunu belirten pilot, hava koşullarının kötü olduğu bir senaryoda olayın çok farklı sonuçlanabileceğinin altını çizdi. Pilot Dalmolin, yaşanan olayın bir mucize olduğunu ve uçakta bulunanların aileleri adına çok sevindiğini de ekledi.

'FARKI YARATAN BU'

Uzmanlar da böyle bir uçağın daha önce pilotluk deneyimi olmayan birisi tarafından indirilmiş olmasının büyük bir başarı olduğu görüşünde. Havacılık uzmanı John Nance, “Bu uçaklardan birinin pilotluk deneyimi olmayan biri tarafından indirildiğini ilk kez duyuyorum. Uçakta hiç havacılık deneyimi olmayan kişi, yetkilileri çok dikkatli dinledi ve kendisine verilen talimatları büyük bir sakinlikle uyguladı. Farkı yaratan buydu” şeklinde yorum yaptı. Cessna 208 Caravan gibi küçük turboprop motorlu uçakların, özellikle uçuşlar özel olduğunda tek pilotla seferi gerçekleştirmesinin nadir bir durum olmadığı da belirtildi. Havada rahatsızlanan pilot, inişin ardından hastaneye kaldırıldı. Pilotun ve uçağı indiren yolcunun ismi açıklanmazken, Amerikan Federal Havacılık Dairesi (FAA), olayla ilgili soruşturmanın devam ettiğini açıkladı.