Dünya Protesto dalgası ülkeyi sardı

Protesto dalgası ülkeyi sardı

12.10.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

İran’da Mahsa Amini adlı genç kızın, ahlak polisince başörtü kullarına uymadığı gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra ölmesiyle başlayan protesto dalgası, ülke ekonomisinin bel kemiği olan petrokimya fabrikalarına ve Kürt kökenlilerin çoğunlukta bulunduğu kentlere yayıldı.

Protesto dalgası ülkeyi sardı

Sosyal medyada paylaşılan videolarda, Aseluye kentindeki petrokimya sanayi bölgesinde işçilerin toplandığı, rejimin Dini Lideri Ali Hamaney aleyhine sloganlar attığı ve yolları kapattığı görülürken, Abadan’da bir rafineri kompleksinde de grev başladığı bildirildi. Ülkenin batısındaki Kürt bölgelerine yönelik baskıların yoğunlaştığı belirtilirken, Sanandaj’da en az bir mahalleye ateş açıldığı iddia edildi. Norveç merkezli Hengaw insan hakları grubu, bir İran savaş uçağının, gece şehrin havaalanına geldiğini ve özel kuvvetleri taşıyan otobüslerin ülkenin farklı yerlerinden Sanandaj’a doğru yola çıktığını söyledi.  

Haberin Devamı

Faize Haşimi tutuklandı 

Öte yandan, protestolarla ilgili geçen ay gözaltına alınan İran eski cumhurbaşkanı Ali Ekber Haşimi Rafsancani’nin kızı Faize Haşimi’nin, “kamu düzenini bozmak” ve “rejime karşı propaganda faaliyetleriyle” suçlandığı ve geçici olarak tutuklandığı bildirildi. Haşimi’nin 2017’de düzenlenen bir konferansta “Başörtüsünün Şah döneminde yasaklanmasına karşı çıktığım gibi şu anda mecburi olmasına da karşıyım” ifadelerini kullandığı biliniyor.