Dünya Protestolar yayıldı

Protestolar yayıldı

28.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sincan eyaletinde sıkı Kovid tedbirleri nedeniyle başlayan ve 10 kişinin hayatını kaybettiği protestolar, Şanghay ve Pekin’e de sıçradı... Çin Devlet Başkanı Şi’nin istifası istendi.

Protestolar yayıldı

DIŞ HABERLER  - Çin’de son günlerde artan koronavirüs vakalarının ardından devam eden kapanmalar, ülkede protestoların artmasına neden oldu. Ülkenin batısındaki Sincan eyaletinde halk sokağa çıkarak eylem yaparken, gösterilerin başka kentlere de sıçradığı haber veriliyor.

Haberin Devamı

Ülkede nadir olarak görülen sokak gösterileri, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nin başkenti Urumçi’den, ülkenin büyük kentleri Pekin ve Şanghay’a da sıçradı. Urumçi’deki protestolarda bir binada çıkan yangın sonucu 10 kişinin yaşamını yitirmesi üzerine önceki akşam Şanghay’da binlerce kişinin katıldığı gösteriler düzenlendi. Şanghay’da protestocuların, Urumçi’deki yangında ölenleri anmak için ellerinde çiçekler taşıdıkları ve slogan attıkları görüldü. Yoğun polis önlemine rağmen göstericilerin Komünist Parti aleyhine sloganlar attı, Devlet Başkanı Şi Cinping’in istifasını istedi. Çinlilerin genellikle partiyi ve liderlerini alenen eleştirmekten kaçındıkları biliniyor. Bununla birlikte göstericilerin bir bölümünün gözaltına alındığı bildirildi.

Haberin Devamı

Panik başladı

Kentteki gösterilerin dün de devam ettiği, sabah erken saatlerde toplanan yüzlerce kişinin sessiz protesto gerçekleştirdiği haber verildi. AFP ajansının görüntülerinde, halkın sokağa çıkma yasaklarına son verilmesine yönelik çağrıda bulundukları dikkat çekiyor.

Önceki gün başkent Pekin’in bazı bölgelerinde de vatandaşlar, kent yönetiminin, Kovid-19 karantina merkezleri ve sahra hastanelerinin inşasının hızlandırılması talimatı üzerine süpermarket raflarını boşalttı, çevrimiçi teslimat uygulamalarına akın etti. Belirsizliğin yanı sıra Pekin’in bazı bölgelerinde sokağa çıkma yasağı uygulandığına dair netleşmeyen haberler de, şehirde gıda ve diğer ihtiyaç malzemelerine olan talebi artırdığı belirtiliyor.

Geçtiğimiz gün Urumçi’deki gösteriler sırasında karantina binası olduğu belirtilen bir rezidansta yangın çıkmış ve 10 kişi hayatını kaybetmişti. Çinli yetkililer, bu kişilerin “sıkı Kovid önlemleri nedeniyle hayatını kaybettiği” iddiasını reddederken, kentte önlemlerin kademeli olarak hafifleteceklerini açıkladı.

Türkiye açıklama istedi

Türkiye, Çin Halk Cumhuriyeti’nin Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nin başkenti Urumçi’de çıkan yangın sonucunda yaşamını yitirenlere ilişkin Çin makamlarından izahat istedi. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Çin Halk Cumhuriyeti’nin Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nin başkenti Urumçi’de çıkan yangın sonucunda hayatlarını kaybedenler ve yaralananlar olduğu derin üzüntüyle öğrenilmiştir. Bu elim hadise nedeniyle taziyelerimizi iletiyor, yaralılara acil şifalar diliyoruz” ifadeleri yer aldı. Diplomatik kaynaklardan yapılan bilgilendirmede ise “Çin makamlarından yangının nedenleri hakkında izahat istenmiştir” denildi.