30.06.2022 - 10:24 | Son Güncellenme:
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Finlandiya ve İsveç'in NATO üyelik süreci için "Eskiden (bu ülkelerle) her şey iyiydi. Şimdi aramızda kesinlikle gerginlik olacaktır" dedi.
İki ülkenin NATO'ya katılımı konusunda yaşanan bunalım, Türkiye'nin veto tehdidini çekmesi sonrası aşıldı. Finlandiya ve İsveç'in en erken 2022'nin sonlarında birliğe katılabileceği ifade ediliyor.
Rusya üyelik başvurusu öncesi bu iki ülkenin katılımının "Ciddi askeri ve siyasi sonuçlarının" olacağı uyarısını yapmıştı.
Ancak Vladimir Putin, iki ülkenin üyeliği ile ilgili sorunları olmadığını ancak sınırlarına asker konuşlandırılması karşısında Rusya'nın tepki vereceğini söyledi.
Madrid'deki NATO zirvesinde resmileşen süreç sonrası ilk kez konuşan Putin, "İsveç ve Finlandiya ile Ukrayna ile olan türde sorunlarımız yok. NATO'ya üye olmak istiyorlarsa olsunlar" dedi.
Putin sözlerinin devamında ise Moskova'nın hangi karşı adımları atacağını sıraladı: "Ancak bu ülkeler anlamalılar ki, daha önce onlardan bize bir tehdit yoktu. Ama şimdi, eğer askeri birlikler ve altyapı buralara konuşlandırılırsa, buna başka tehditlere cevap verdiğimiz gibi vermemiz gerekecek. Yaratılan tehdide karşı benzer tehdidi oluşturmamız gerekecek"
SAVAŞA SÜRE SINIRI VERMEDİ
Ukrayna işgalinden bu yana ilk kez yurt dışı seyahatine çıkan Putin bu açıklamaları eski Sovyet ülkelerinden Türkmenistan'da yaptı.
Rus lider, Moskova ile bu iki ülke arasındaki ilişkilerin kaçınılmaz şekilde bozulacağını söyledi ve "Şimdi aramızda kesinlikle gerginlik olacaktır. Bize tehdit olursa bu kaçınılmaz" dedi.
Putin, Ukrayna'daki hedeflerinin değişmediğini, amaçlarının Donbas bölgesini "özgürleştirmek" olduğunu da savundu.
Askeri harekatın planlandığı gibi gittiğini savunan Putin, harekata tarih sınırlaması getirmenin gereksiz olduğunu söyledi.
ABD İSTİHBARATI UKRAYNA SAVAŞINI NASIL DEĞERLENDİRİYOR?
Amerikan istihbaratının değerlendirmesi, Rusya Cumhurbaşkanı Putin’in Ukrayna’nın çoğunu ele geçirmek istediği, ancak askerlerinin savaşta yıpranması sebebiyle yakın vadede ancak kademeli bazı kazanımlar elde edebilecekleri yönünde.
Amerika’nın dört aydan uzun süredir devam eden savaşa ilişkin değerlendirmesini özetleyen Ulusal İstihbarat Direktörü Avril Haines, Amerikan istihbarat dairelerinin ortak görüşünün savaşın uzun bir süre daha devam edeceği yönünde olduğunu söyledi.
Ticaret Bakanlığı’nın konferansında konuşan Haines, “Tablo oldukça karamsar görünüyor ve Rusya’nın Batı’ya yönelik tavrı da sertleşiyor” ifadelerini kullandı.
Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski bu hafta içinde ABD Başkanı Joe Biden ve diğer G7 liderlerine savaşın yıl sonuna kadar bitmesini istediğini söylemişti.
Ancak Avril Haines’in açıklamaları, ABD ve diğer ülkelerin Ukrayna’ya sağladığı milyarlarca dolarlık modern silahların Rusya karşısında rüzgarı yakın zamanda kendi lehine çevirme imkanını vermeyebileceğinin bir işareti olarak yorumlandı.
UKRAYNA’DA ÜÇ SENARYO
Haines Amerikan istihbarat dairelerinin Ukrayna savaşı konusunda üç olası senaryo üzerinde durduğunu ve bunlardan gerçekleşmesi en muhtemel senaryonun Rus güçlerin büyük bir açılım olmadan ancak kademeli kazanımlar elde edebilecekleri, uzayan bir çatışma olduğunu kaydetti.
Haines’e göre diğer iki senaryo da Rusya’nın önemli bir açılım kaydetmesi ya da Ruslar Herson kenti ya da Ukrayna’nın güneyindeki bölgeler yakınlarında küçük kazanımlar elde ederken Ukrayna’nın cephede istikrarı elde ederek başarı kazanması.
Rusya’nın askeri kuvvetlerini yeniden inşa etmesinin yıllar alacağını belirten Haines, “Bu esnada küresel anlamda gücünü yansıtmak ve yönetmeye çalışmak amacıyla daha çok siber saldırı, enerjinin kontrol edilmesi çabaları ve hatta nükleer silah gibi ellerindeki asimetrik bazı araçları kullanmalarını bekliyoruz” dedi.
Putin’in önceliğinin Donbas bölgesinde kazanım elde etmek ve Ukrayna güçlerini çökertmek olduğunu söyleyen Haines, Rusya’nın böyle bir gelişmenin içerden direnişin azalmasına yol açacağını değerlendirdiğini belirtti.
Kaynak: BBC Türkçe, Amerika'nın Sesi