Dünya Putin'in utanç vesikası! Fotoğraflar deprem etkisi yarattı...

Putin'in utanç vesikası! Fotoğraflar deprem etkisi yarattı...

03.03.2022 - 11:18 | Son Güncellenme:

Son dakika haberlere göre Putin'in Ukrayna'yı işgalinde sekizinci güne girilirken, hem Ukrayna hem de Rusya'dan birbirinden acı görüntüler gelmeye devam ediyor. Putin'in Rusya'sı akıl tutulması yaşarken, başkent Moskova'da ilkokul öğrencileri "savaşa hayır" pankartları taşıdıkları gerekçesiyle gözaltına alındı. Polis minibüsünün arkasında çaresizce oturan ilkokul çocuklarının görüntüsü, tüm dünyada deprem etkisi yarattı.

Putinin utanç vesikası Fotoğraflar deprem etkisi yarattı...

BBC Newsnight'tan Gabriel Gatehouse, Rusya'nın başkenti Moskova'da ilkokul öğrencilerinin Salı günü Ukrayna büyükelçiliğine çiçek bıraktıkları ve "savaşa hayır" pankartları taşıdıkları için polis tarafından gözaltına alındıklarını yazdı. "Bu haberleri ve fotoğrafları gördüğümde, bunun gerçek olduğuna inanmayı reddettim" diye yazan Gatehouse, Nobel ödüllü gazete Novaya Gazeta'nın haberi doğruladığını ve gazetede çıkan son haberde çocukların serbest bırakıldığı bildirdi.

Haberin Devamı

Fotoğraflar, ülke genelinde binlerce kişinin Putin'in savaşına karşı çıktıkları için gözaltına alınmasının ardından muhalif bir politikacı tarafından paylaşıldı. Üzücü fotoğraflar, savaş karşıtı protestolara katıldıktan sonra Moskova'da bir polis minibüsünün arkasında çaresizce oturan okul çağındaki çocukları gösteriyor. Çocuklar, şehrin Ukrayna büyükelçiliğine çiçek bırakmaya gittiklerinde gözaltına alındı.

Putinin utanç vesikası Fotoğraflar deprem etkisi yarattı...

"BURASI PUTİN'İN RUSYA'SI"

Fotoğraflar Twitter'da Ilya Yaşin tarafından paylaşıldı. Yaşin paylaşımında, "Burası Putin'in Rusyası, millet. Burada yaşıyorsunuz." diye yazdı.

Putinin utanç vesikası Fotoğraflar deprem etkisi yarattı...

Gabriel Gatehouse, "Görüntülerde, çocuklar demir parmaklıklar arkasında, polis aracında ve karakolda, ellerinde çiçek ve pankart tutan çocuklar görülüyordu" deyip ekliyor: Kremlin, savaş anlatısına hakim olmak amacıyla giderek daha sert önlemler alıyor gibi görünüyor.

Putinin utanç vesikası Fotoğraflar deprem etkisi yarattı...

Haberin Devamı

ÜLKENİN HER ŞEHRİNDE PROTESTO

Ukrayna'yı işgal kararı veren Rus lider Vladimir Putin, kendi ülkesinde bile beklemediği bir tepkiyle karşılaştı. Başta başkent Moskova ve St. Petersburg olmak üzere neredeyse Rusya'nın her şehrinde insanlar sokaklara çıkıp savaşı protesto ediyor.

Vladimir Putin’in doğduğu yer olan Rusya’nın St. Petersburg kentinde göstericiler, gözaltılara rağmen savaşı protesto etmeye devam ediyor. Çarşamba akşamı da kentte bir savaş karşıtı protesto düzenlendi. Polis göstericileri gözaltına aldı.

Putinin utanç vesikası Fotoğraflar deprem etkisi yarattı...

PUTİN'İN DOĞDUĞU KENTTE DE İNSANLAR SOKAKLARDA

Rus polisinin 24 Şubat'ta başlayan işgalin ilk gününden bu yana binlerce protestocuyu gözaltına aldığı bildiriliyor. Öyle ki, Putin'in memleketi St. Petersburg'da bir günde gözaltına alınanların sayısı 900'ü buldu. Ancak, 'savaş', 'işgal' ve 'saldırı' gibi kelimelerin bile kullanılmasını yasaklayan Putin'in iyice gözü döndü.

Ukrayna'yı işgal kararı veren Rus lider Vladimir Putin, kendi ülkesinde bile beklemediği bir tepkiyle karşılaştı. Başta başkent Moskova ve St. Petersburg olmak üzere neredeyse Rusya'nın her şehrinde insanlar sokaklara çıkıp savaşı protesto ediyor.

Vladimir Putin’in doğduğu yer olan Rusya’nın St. Petersburg kentinde göstericiler, gözaltılara rağmen savaşı protesto etmeye devam ediyor.

Putinin utanç vesikası Fotoğraflar deprem etkisi yarattı...

Haberin Devamı

Çarşamba akşamı da kentte bir savaş karşıtı protesto düzenlendi. Polis göstericileri gözaltına aldı. Rus polisinin 24 Şubat'ta başlayan işgalin ilk gününden bu yana binlerce protestocuyu gözaltına aldığı bildiriliyor.

1 MİLYON KİŞİ İMZA ATTI

Yaklaşık 1 milyon kişi, savaşın sona ermesini talep eden internet üzerinden yayınlanan online bir dilekçeye imza attı.

Rusya’da binlerce bilim insanı ve bilim muhabiri, Rusya’nın işgaline karşı bir bildiri yayınladı. Ukrayna’nın işgalini “haksız ve anlamsız” olarak niteleyen bildiriye ülkenin önde gelen bilim insanları da imza verdi. İmzacıların 25’i, Rusya Bilimler Akademisi’nde yer alıyor.

Putinin utanç vesikası Fotoğraflar deprem etkisi yarattı...

Metinde Avrupa’da yeni bir savaş başlatılmasının sorumluluğunun tamamen Rusya’da olduğu, Ukrayna’ya yönelik askeri operasyonların derhal sonlanması gerektiği, Rusya’nın eylemlerinin uluslararası bir izolasyona yol açtığı aktarılıyor: “Bu yüzden bilim insanları olarak işimize normal bir şekilde devam etmemiz artık mümkün değil. Başka ülkelerden meslektaşlarımızla işbirliği yapmadan bilimsel araştırmalara devam etmek imkansızdır.”

Haberin Devamı

SOSYAL MEDYAYA ERİŞİM KISITLAMASI

Rusya'daki savaş karşıtı göstericiler toplu gözaltılarla karşı karşıya kalırken, yetkililer sosyal medyaya erişimi kısıtladı ve bağımsız haber sitelerini kapatmakla tehdit etti.

Putinin utanç vesikası Fotoğraflar deprem etkisi yarattı...

Rus yetkililer, eleştirel sesleri bastırmak amacıyla muhalefetin artmasında önemli bir rol oynayan Facebook'a erişimi kısıtladı. İnternet kullanıcıları, Twitter'a erişimde de sorun yaşadıklarını bildirdi.

Rus yetkililer, işgali resmi çizgiye tam olarak uyarak haber yapması için medyaya baskı yaptı.

PEKİ RUSLAR UKRAYNA'DA YAŞANANLARLA İLGİLİ NELER BİLİYOR?

Salı günü, normal çalışma düzeni Moskova saatiyle 05:30'da kesintiye uğradı. Sunucular, yayın akışının 'bilinen olaylar nedeniyle' değiştirildiğini ve daha fazla haber ve güncel olay olacağını duyurdu. Haber bülteni, Ukrayna kuvvetlerinin Rus askeri donanımını yok ettiğine dair haberlerin yanlış olduğunu ve 'deneyimsiz izleyicileri yanıltmak' için tasarlandığını öne sürdü.

Haberin Devamı

Peki Rus TV izleyicileri savaşla ilgili ne görüyor? Aşağıdaki karede, 1 Mart Salı günü, Kremlin ve onun kurumsal müttefikleri tarafından kontrol edilen ülkenin önemli TV kanallarında dolaşan Rus vatandaşlara ne izletildiğine dair bir anlık görüntü yer alıyor.

Sabahın ilerleyen saatlerinde, Moskova saatiyle 08:00'de, Kremlin'in kontrolündeki Gazprom'un bir yan kuruluşu olan NTV televizyon kanalından sabah bültenini izliyoruz. Haber neredeyse tamamen Ukrayna'nın doğusundaki Donbas bölgesinde, 24 Şubat'ta Rusya'nın Ukrayna'yı Nazilerden arındırmak için başlattığı "özel askeri operasyonuna" odaklanıyor.

Kuzeyde Belarus'tan, Ukrayna'nın başkenti Kiev'e doğru sinsice ilerleyen kilometrelerce uzunluktaki askeri konvoydan ise kesinlikle söz edilmiyor.

Rusya'nın her ikisi de devlet kontrolündeki en popüler iki kanalı olan Rossiya 1 ve Kanal 1'de, Ukrayna kuvvetleri Donbas bölgesinde savaş suçları işlemekle suçlanıyor. Rossiya 1 sunucusu, Ukrayna'daki sivillere yönelik tehdidin Rus güçlerinden değil, "Ukrayna milliyetçilerinden" kaynaklandığını söylüyor ve şöyle devam ediyor: "Sivilleri canlı kalkan olarak kullanıyorlar, kasıtlı olarak yerleşim bölgelerine saldırı sistemleri yerleştiriyorlar ve Donbas'taki şehirlerin bombalanmasını hızlandırıyorlar."

Putinin utanç vesikası Fotoğraflar deprem etkisi yarattı...

Channel One'ın sunucusu, Ukrayna birliklerinin "sivillere ve Rus kuvvetlerine karşı provokasyon eylemleri" kapsamında 'konutları ve depoları bombalamaya hazırlandığını' duyurdu.

Ukrayna'daki olaylar savaş olarak adlandırılmıyor. Bunun yerine saldırı, askeri altyapıyı hedef alan bir askerden arındırma operasyonu veya "halk cumhuriyetlerini savunmak için özel bir [askeri] operasyon" olarak tanımlanıyor.

'İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI' ÖRNEĞİ

Devlet kontrolündeki TV'de sunucular ve muhabirler, Rusya'nın Ukrayna'daki "özel askeri operasyonu" ile Sovyetler Birliği'nin Nazi Almanyası'na karşı savaşı arasında "tarihi paralellikler" çizmek için duygusal bir dil ve görüntüler kullanıyor.

Rossiya 1'in kardeş kanalı Rossiya 24'te yayınlanan bir sabah programının sunucusu, "Kendilerini korumak için çocukları kullanan milliyetçilerin taktikleri, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana değişmedi" diyor.

Putinin utanç vesikası Fotoğraflar deprem etkisi yarattı...

Batı medyası Putin'in saldırısının hızlı bir ilerleme sağlayıp sağlamadığını sorarken, Rus televizyonu Rus operasyonlarını çok başarılı olarak gösteriyor. Düzenli güncellemeler, imha edilen Ukrayna donanımı ve silahlarının sayısını veriyor. Sabah haberleri, 1100'den fazla Ukrayna askeri altyapı tesisinin devre dışı bırakıldığını ve yüzlerce donanımın imha edildiğini söylüyor. Herhangi bir Rus zayiatından ise söz edilmiyor.

Rus sabah haber bültenleri, ordusunun Ukrayna'nın diğer bölgelerindeki saldırıları zar zor kabul ediyor. Devlet televizyonu muhabirleri, insanların evlerinin bombalandığı iki büyük şehir olan Kiev ve Harkiv gibi yerlerden haber geçmiyor.

Artan sayıda genç Rus, haberlerini bağımsız web sitelerinden veya sosyal medyadan alma eğiliminde. Savaş uzadıkça, ölü askerlerin ve savaş esirlerinin daha fazla görüntü ve videosu ortaya çıkıyor. Ancak yetkililer buna, bağımsız medyaya baskıyı artırarak yanıt veriyor.