Dünya Refah için seferberlik

Refah için seferberlik

18.03.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

İsrail Başbakanı Netanyahu’nun Refah kentine kara operasyonu için onay verdiği belirtilirken, ABD ve Almanya başta olmak üzere pek çok ülke, buna karşı çıkan açıklamalar yapıyor.

Refah için seferberlik

İsrail Başbakan Binyamin Netanyahu’nun, Gazze’de yerlerinden edilen yaklaşık 1.5 milyon Filistinlinin sığındığı Refah kentine kara operasyonu için onay vermesinin ardından, uluslararası toplumdan ve farklı hükümetlerden buna karşı çıkan açıklamalar da yoğunlaştı. Netanyahu’nun ofisinden yapılan açıklamada, Refah’a kara saldırısı için “sivillerin tahliyesi” de dahil “eylem planlarının” onaylandığı belirtilmiş ancak daha fazla detay verilmemişti.

Haberin Devamı

Washington, başından beri bu operasyona karşı çıkarken, şayet yapılacaksa sadece Hamas liderlerini kapsaması gerektiğini savunmuştu. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus da, İsrail’in Refah’a kara saldırısı başlatma planıyla ilgili yaptığı açıklamada, “İnsanlık adına İsrail’e Refah’a kara saldırısı düzenlememesi ve bunun yerine barış için çalışması çağrısında bulunuyoruz” dedi. İki günlük Ortadoğu ziyaretinin ilk durağı olan Ürdün’de Kral Abdullah’la görüşen Almanya Başbakanı Olaf Scholz da, Gazze’de bir an önce ateşkes ilan edilmesi için çağrıda bulunurken, İsrail’in Refah’ta düzenlemeye hazırlandığı kara operasyonuyla ilgili eleştirisini de yineledi. Scholz, “Böylesi bir saldırı sonucunda karşılaşılacak büyük can kaybının, tüm barışçıl gelişmeleri fazlasıyla zorlaştıracağına inanıyorum” dedi. Alman lider, “İsrail’deki birçok insan da bunu biliyor” diye ekledi. Scholz, ABD Başkanı Joe Biden gibi kendisinin de, şayet illa böyle bir kara operasyonu yapılacaksa, “can kayıplarının daha da artmaması için her şeyin çok dikkatli yapılmak zorunda olduğunu” düşündüğünü sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

Bu arada Amerikan NBC kanalının ABD’li yetkililere dayandırdığı habere göre, Beyaz Saray, İsrail’in, Başkan Biden’ın uyarısına uymayarak, sivilleri korumaya yönelik bir plan olmaksızın Refah’a saldırması halinde müdahale seçeneklerini değerlendiriyor. Kanalın ABD’li bir yetkiliye dayandırdığı habere göre, ABD yönetimi, İsrail hükümetine Refah’ta büyük bir askeri operasyondan kaçınmasını ve bunun yerine “terörle mücadele” misyonları yürütmesini tavsiye etti.

Ancak tüm bunlara rağmen, Netanyahu’nun ısrarı sürüyor. Nitekim Netanyahu, İsrail’in müttefiklerinin, Hamas’ın 7 Ekim saldırısıyla ilgili hafızalarının zayıf olduğunu ve artan uluslararası baskıya rağmen Refah saldırısını sürdüreceklerini söyledi. Şarku’l Avsat’ın aktardığına göre, Netanyahu, “Refah’ta operasyon yapacağız ve bu birkaç hafta sürecek” dedi.

Refah için seferberlik

İsrail’in başkenti Tel Aviv’de, Başbakan Binyamin Netanyahu ve hükümetinin istifasını isteyen binlerce kişi sokakları ateşe verirken, ortalık savaş alanına döndü. Kudüs’teki Başbakanlık Konutu önünde toplanan binlerce kişi de, acilen seçime gidilmesi çağrısı yaptı.

Haberin Devamı

Ateşkes konuşacakken saldırı

Başbakan Binyamin Netanyahu’nun savaş kabinesinin, Gazze’de ateşkes için yapılan müzakerelerin ele aldığı toplantıdan saatler önce, İsrail ordusunca Gazze Şeridi’ne düzenlenen hava saldırılarında, 12’si aynı aileden olmak üzere 90’dan fazla Filistinlinin öldüğü bildirildi. Gazze Şeridi’ndeki Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasında, Gazze Şeridi’ne önceki gece boyunca düzenlenen hava saldırılarında, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu en az 92 kişinin öldüğü bildirildi. 7 Ekim’den bu yana İsrail’in Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısı 31 bin 645’e, yaralı sayısı ise 73 bin 676’ya yükseldi.