Dünya Rus işgalinin 16'ıncı gününde yaşananlar

Rus işgalinin 16'ıncı gününde yaşananlar

11.03.2022 - 11:42 | Son Güncellenme:

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının üçüncü haftasında da kritik gelişmeler meydana geliyor. Yaşananları anbean aktarıyoruz.

Rus işgalinin 16ıncı gününde yaşananlar

08.10 : Ukrayna Hava Kuvvetleri, Perşembe günü işgalci Rus ordusuna ait 10 savaş uçağının vurulduğunu ve iki büyük konvoyun da yok edildiğini duyurdu. Resmi açıklamaya göre, Rusya Su-25 ve Su-24 savaş uçaklarını Perşembe günü kaybetti. Düşürülen jetlerden biri, omuzdan ateşlenen Stinger füzesiyle vuruldu. Moskova'dan savaş uçaklarına ilişkin bir yorum yok, Ukrayna'nın açıklamaları ise bağımsız kaynaklar tarafından doğrulanmış değil.

Haberin Devamı

08.00 : Ukrayna Savunma Bakanlığı, yeni silah altına alınan sivillerin Rus askerleri ile savaşmak için cephe hattına gönderilmeyeceğini duyurdu. Savunma Bakanı Alexei Reznikov, "Bunun anlamı yok. Ordumuz düşmanları iyi eğitimli olduğu için durdurabiliyor" dedi. Reznikov, yedek kuvvetlerin orduyu konumları konusunda sürekli bilgilendirmesini istedi. Bölgesel savunma birlikleri ismiyle kurulan askeri organizasyona şu ana dek 100 bin sivilin katıldığı belirtiliyor.
Bakan Reznikov, 200 bin Ukrayna vatandaşının da savaşta yardım etmek için ülkeye geri döndüğünü söyledi.

YENİ CEPHE AÇILDI

07.55 : Rus ordusu, işgalin on altıncı gününde ilk kez Lutsk, Ivano-Frankivsk ve Dnipro kentlerine saldırılar düzenledi. Yerel medya, ülkenin kuzeybatısındaki Lutsk ile merkezindeki Dinyeper nehrinin kıyısında yer alan Dnipro'da bu sabah patlamalar gerçekleştiğini bildiriyor.

Haberin Devamı

Söz konusu iki şehirde patlamalar duyulurken, Ukrayna genelinde birçok kentte hava saldırı sirenleri çaldı. Uluslararası haber ajansları, Lutsk ve Dnipro'daki saldırıları 'acil' koduyla dünyaya duyurdu. Dnipro'daki hava saldırısında en az bir kişinin öldüğü bildiriliyor. Lutsk'taki bombardımanda ise en az iki Ukrayna askeri hayatını kaybetti, altısı yaralandı. 

BBC Ukrayna servisi, bu tesisin Rusya’nın stratejik hedefleri arasında olduğunu aktarıyor. Lutsk kenti belediye başkanı da kente yakın havaalanının hedef alındığını doğruladı. Belediye Başkanı Facebook paylaşımıyla "Herkes sığınaklara" mesajını verdi. Rusya Savunma Bakanlığı, Lutsk'taki bir hava üssü ile güneybatıdaki Romanya sınırına yakın Ivano-Frankivsk'teki hava üssüne çıkarma yaptığını açıkladı. Lutsk ve Dnipro, daha önce doğrudan top atışlarına hedef olmamıştı.

KONVOY KİEV'E 5 KM YAKLAŞTI

07.40 : Bir ABD'li Savunma Bakanlığı yetkilisi, Rus kuvvetlerinin son 24 saat içinde şehre 5 kilometre yaklaştığını açıkladı. Aynı yetkili, Rus kuvvetlerin başkentin kuzey batısında 15 kilometre mesafede olduğunu aktardı. Diğer tarafta bir başka Rus birlik de kentin kuzey doğusunda 40 kilometre mesafede bulunuyor. 

Haberin Devamı

Günlerdir gündemden düşmeyen konvoyun yeni uydu görüntüleri de yayınlandı. Uydu şirketi Maxar, başkentin kuzey batısındaki Antonov Havalimanı yakınlarındaki konvoyun, dağıtıldığı ve yeniden konuşlandığını gösteren fotoğraflar paylaştı. Bazı fotoğraflarda birliklerin ağaçlık alanların korumasına girdiği göze çarptı. Araçlar, tanklar ve zırhlı birliklerden oluşan 64 kilometrelik konvoyun kuzeydeki bazı kısımlarının ormanlık alanlara ve Lubyanka kenti yakınlarına yeniden konuşlandığı açık şekilde görüldü. 

Rus işgalinin 16ıncı gününde yaşananlar

Maxar, zırhlı birliklerin havalanı çevresindeki kasabalarda manevra halinde görüldüğünü bildiriyor. Ayrıca fotoğraflarda ateşlemeye hazır konumda taşınabilir obüsler dikkat çekici. Konvoya ait ilk görüntüler 28 Şubat tarihinde yayımlanmıştı. Hareketinin neredeyse durduğu görülen konvoyun, gıda ve yakıt yetersizliği nedeniyle ilerleyemediği kaydedilmişti. Amerikalı yetkililer, Ukraynalı askerlerin de konvoyu tanksavar füzelerle hedef aldığını bildirmişti.

Haberin Devamı

Rus birliklerinin en önemli hedefi olan Ukrayna'nın başkenti Kiev'de nüfusun üçte ikisi şehirden ayrıldı. Belediye Başkanı Vitali Klitschko, iki milyon başkentlinin Kiev'i terk ettiğini söyledi. Belediye Başkanı Klitschko, "Kiev'in her sokağı, her binası ve tüm kontrol noktaları koruma altına alındı" diye konuştu.

Bu arada Kiev Oblasytının kuzey doğusundaki Brovary'de Rus zırhlı birliğine hava saldırısı ile verilen büyük zararın görüntüleri ortaya çıktı. Görüntülerde, kent içinden geçen otoyolda sıkışan tankların üzerine bomba yağıyor. Görüntüye eşlik eden ses kaydındaki kişi "6. Alayı neredeyse kaybettik. Çok kayıp var" ifadesini kullanıyor.

FACEBOOK'TA YENİ DÖNEM

07.30 : Facebook ve Instagram, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali nedeniyle nefret söylemi kurallarını bazı ülkeler için değiştiriyor. Buna göre şirket, belirli ülkelerde geçici olarak nefret söylemine izin verecek. Örneğin, 'Rus işgalcilere ölüm' demek artık paylaşım kurallarının ihlali olmayacak.

Yeniden yapılanma adı altında Meta ismini alan sosyal medya devi, Rus sivillere yönelik benzer söylemlere izin verilmeyeceğini açıkladı. Sosyal medyada 'Vladimir Putin'e ölüm', 'Lukaşenko'ya ölüm' demek artık ihlal değil. Bu geçici kural değişimi, Ermenistan, Azerbaycan, Estonya, Gürcistan, Macaristan, Litvanya, Letonya, Polonya, Romanya, Slovakya ve Ukrayna'da geçerli olacak.

Haberin Devamı

07.25 : Washington ve Moskova arasında 'Ukrayna'da biyolojik ve kimyasal faaliyet' iddiaları üzerinden başlayan tartışmanın ardından Rusya konuya ilişkin BM Güvenlik Konseyi toplantısı çağrısında bulundu. BM Güvenlik Konseyi'nin Cuma günü toplanması bekleniyor. Rusya'nın BM temsilcisi yardımcısı Dimitri Polyanksy, ABD'nin Ukrayna topraklarında askeri biyolojik faaliyetlerde bulunduğunu iddia ederek toplantı talebini Twitter'dan paylaştı. Rus yetkili BM Güvenlik Konseyi'nin Cuma günü toplanması talebinde bulunduklarını belirtti.

Diplomatlar Rusya'nın herhangi bir delil sunmadan ortaya attığı iddiaları görüşmek üzere BM Güvenlik Konseyi'nin Cuma günü toplanacağını belirtti. Rusya'nın toplantı talebi, Biden yönetiminin, Rusya'nın 'ABD desteğiyle Ukrayna'nın kimyasal ve biyolojik laboratuvar işlettiğine' ilişkin suçlamaları reddetmesinin ardından geldi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova'nın suçlamalarına karşılık olarak Beyaz Saray sözcüsü Jen Psaki, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı kimyasal ya da biyolojik silah kullanabileceği uyarısında bulundu. Psaki Rusya'nın iddiasını 'mantık dışı' olarak niteledi. Psaki Twitter'dan paylaştığı açıklamada, "Bütün bunlar Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik nedensiz ve haksız saldırısını haklı çıkarmaya çalışmak için kullandığı bir taktik" ifadelerini kullandı.

MARIUPOL'DEN TEK SİVİL AYRILAMADI

07.20 : Ukrayna, Rusya ablukası altında olan Mariupol'dan Perşembe günü kimsenin ayrılmasına izin verilmediğini duyurdu. Ülkenin Başbakan Yardımcısı İrina Veresçuk, tek bir sivilin bile kentten çıkamadığını söyledi. Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, kente su, gıda ve ilaç gönderme çabalarının Rus tanklarınca engellendiğini savundu. Zelenskiy, "Bu tecrübeli teröristler tarafından uygulanan açık bir terör eylemi" dedi.

Rusya Savunma Bakanlığı Cuma günü Mariupol ve dört şehirde daha sivillerin çıkışı için bir insani koridor açılacağını duyurdu. Ancak Ukraynalı yetkililer, Rus topraklarına açılan bu koridorları kullanmayı reddediyor. Kızılhaç yetkilileri, Mariupol'da açlık içindeki insanların gıda için birbirleri ile kavga ettiğini bildiriyor. Eczanelerin yağmalandığı da duyuruldu. Perşembe günü toplam 40 bin kişinin toplam 7 şehirden çıkarılmayı başardığı belirtiliyor.

07.15 : Ukrayna İçişleri Bakanlığı danışmanı Anton Geraşenko, Rus güçlerinin Ukrayna'nın ikinci en büyük kenti Harkiv'deki nükleer araştırma enstitüsünü topçu ateşiyle hedef aldığını belirtti. Ukraynalı yetkili topçu mermisinin, hasar görmüş olması halinde radyasyon sızıntısına yol açabilecek bir ekipmanın bulunduğu binaya isabet ettiğini söyledi. Yapılan açıklamaya göre bölgede arka plan radyasyonunda bir değişiklik olmadı.

Topçu ateşinin yangına yol açtığı ancak itfaiye görevlilerinin yangını söndürmeyi başardığı belirtildi. Rus güçler Ukrayna'da iki nükleer santralda kontrolu ele geçirmiş durumda. Bu da nükleer tesislerin güvenliği konusunda endişelere yol açıyor.

07.10 : ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Ukrayna'da Rus kuvvetlerinin 'birçok" kenti kuşattıklarını ve kritik altyapılarını yok ettiklerini söyledi. Price, şu anda hangi kentlerin kuşatılmış olduğunu belirtmedi. Price, Rus hükümetini Ukraynalıların 'iradesini kırmak' için nüfusun yoğun olduğu merkezleri 'yıkıma uğratmakla' suçladı. Rus saldırılarının, kent sakinlerini susuz, elektriksiz, yiyecek ve ilaçsız bıraktığını belirten Price, birçok kişinin 'acımasız bombardımanlar' sonucunda kaçamadığını da sözlerine ekledi.

Perşembe günü yapılan ayrı bir güncellemede, İngiltere Savunma Bakanlığı da Rusya'nın Ukrayna şehirlerini kuşatmak için 'artan' sayıda kuvvet gönderdiğini söyledi. Savunma Bakanlığı, "Bu, ilerlemeyi sürdürecek güçlerin sayısını azaltacak ve Rusya'nın ilerlemesini daha da yavaşlatacak" dedi.

07.00 : Rusya'nın Ukrayna işgalinde hem cephe hattı hem de diplomasideki tüm gelişmeleri dakika dakika canlı blogla aktarıyoruz.