Dünya Ruslar havadan vuruyor! Dünyanın en büyük kargo uçağı bu hale geldi

Ruslar havadan vuruyor! Dünyanın en büyük kargo uçağı bu hale geldi

04.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kiev'e ilerleyen konvoy durma noktasına gelirken, Ukrayna kentlerine yönelik ağır bombardıman sürüyor. Rus ordusu büyük direnişle karşılaşınca, sivil hayatı hiçe sayarak ağır hava saldırılarına yöneliyor. Rusların vurduğu dünyanın en büyük kargo uçağı Antonov 225'in bu sabah paylaşılan görüntüleri savaşın korkunç yüzünü ortaya koydu.

Ukrayna’yı işgale kalkışan Rusya’nın bu ülkeye yönelik saldırıları devam ediyor. Başkent Kiev’in dışında Harkov, Çernihiv ve Mariupol kentleri büyük kuşatma altında ve ağır bombardımanla karşı karşıya. Rus birliklerinin kuşattığı Mariupol’da gıda, elektrik ve su sıkıntısı yaşanıyor. Çernihiv’de iki okul hedef alınırken, en az 9 kişi hayatını kaybetti. Ülkenin önemli kentlerinden olan Herson ise Rus kontrolüne girdi. Rusya’nın ele geçirdiği ilk büyük Ukrayna şehri Herson’da hükümet binası işgal edildi. Başkent Kiev’e doğru ilerleyen ve 65 kilometre uzunlukta olduğu ifade edilen Rus askeri konvoyu ise büyük oranda durdu. Konvoyun neredeyse ilerlemediği belirtilirken, bunun Ukrayna’nın direnişi ve teknik sorunların yanında, bunun bir taktikten kaynaklanıyor olabileceği ifade ediliyor. Zira direnişle karşılaşan Rus ordusu kentlerin içinde girmeyi tercih etmiyor, hava saldırılarına yoğunlaşıyor. Ukrayna yetkilileri, Rusya’yı, sivillerin kullandığı altyapıyı hedef almakla suçluyor. ABD’li yetkililer ise, Rusya’nın Ukrayna’ya 480 füze attığını, bunların 230’unun Ukrayna içindeki mobil sistemlerden, 150’sinin Rusya topraklarından, 70’inin de Belarus’tan atıldığını öne sürdü. 

Haberin Devamı

‘BEN KOMŞUNUM, ISIRMAM!’

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, ülkesini işgal eden Rus ordusunun 5 kat daha güçlü olduğunu söylerken, cumhurbaşkanı olarak korkma lüksünün olmadığını kaydetti. Basın toplantısında konuşan Zelenskiy, Rus annelere seslenerek, “Anneler lütfen gelin çocuklarınızı alın. Gencecik insanların yeri morglar olmamalı” dedi.

Ruslar havadan vuruyor Dünyanın en büyük kargo uçağı bu hale geldi

Putin’e de seslenen Zelenskiy, “Bizden ne istiyorsun? Toprağımızdan git. Şimdi gitmek istemiyorsan, benimle müzakere masasına otur. Zamanın var, benimle otur ama Macron ve Scholz’la olduğu gibi 30 metre aralı olmasın. Ben senin komşunum. Isırmam!” ifadesini kullandı. Sosyal medyadan da bazı mesajlar veren Zelenskiy, Rusya’nın gelecekte Ukrayna’ya tazminat ödemek zorunda kalacağını söyledi ve mali bedel ödetme sözü verdi. Ülkede tahrip olan her ev ve sokağın yeniden inşa edileceğini belirten Zelenskiy, “Odessa’yı da yok etmek istiyorlar. Ama yalnızca Karadeniz’in dibini görecekler” dedi.

Haberin Devamı

‘PLANLANDIĞI GİBİ GİDİYOR’

Dün harekatla ilgili açıklamalarda bulunan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, operasyonun planlandığı gibi gittiğini kaydederken, Kiev yönetimini sivilleri canlı kalkan olarak kullanmakla suçladı. Putin, çatılarda keskin nişancıların olduğunu, sivillerin binalarda zorla tutulduğunu ve bunun sadece Naziler tarafından yapılabileceğini öne sürdü. Rus halkının ordusu ile gurur duyduğunu, kimsenin Rusya’yı tehdit edemeyeceğini ifade eden Putin, hayatını kaybeden askerlerin ailelerine tazminat ve maaşa bağlanacağını kaydetti. Bu arada Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile telefonda görüşen Vladimir Putin, Macron’a, “Rusya’nın operasyonu her şart altında başarıya ulaşacak” dedi. Putin, Ukrayna’nın müzakereleri ertelemeye yönelik herhangi bir girişiminin yalnızca Rusya’nın yeni taleplerde bulunmasıyla sonuçlanacağını söyledi. 

BM: TÜM İNSANLIK RİSK ALTINDA

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi Komiseri Michelle Bachelet, Rusya’dan saldırılara son vermesini istedi. Bachelet, “Ukrayna’daki sivil hedefler vuruluyor. Yerleşim yerine saldırılara bir an önce son verilsin. Ukrayna’da on milyonlarca kişi ölümcül tehlike altında” ifadelerini kullandı. Putin’in nükleer tehdidine değinen Bachelet, bunun tüm insanlığı risk altında bıraktığını söyledi.

Haberin Devamı

Ruslar havadan vuruyor Dünyanın en büyük kargo uçağı bu hale geldi

DÜNYANIN EN BÜYÜK KARGO UÇAĞI BU HALE GELDİ

Dünyanın en büyük kargo uçağı Antonov AN-225 Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşa kurban gitti. Rus ordusunun Hostomel Havalimanı'na saldırısında bulunduğu hangar isabet alan Antonov AN-225'in son görüntüsü bu sabah ortaya çıktı. 

Ruslar havadan vuruyor Dünyanın en büyük kargo uçağı bu hale geldi

Ruslar havadan vuruyor Dünyanın en büyük kargo uçağı bu hale geldi

Ruslar havadan vuruyor Dünyanın en büyük kargo uçağı bu hale geldi

77’LİK PROTESTOCU GÖZALTINDA

Rus güvenlik güçlerinin sert müdahalelerine rağmen ülkede protestolar dinmek bilmezken, bu kez 77 yaşındaki Yelena Osipova savaş karşıtı gösterilerde St. Petersburg kentinde gözaltına alındı. Osipova, İkinci Dünya Savaşı sırasında Alman Nazi güçlerinin Leningrad kuşatmasından sağ kurtulan bir isim olmasıyla da dikkat çekiyor. Yaşlı kadının elinde iki dövizle birlikte Rus polisleri tarafından gözaltına alınması sosyal medyada büyük tepki çekti.

GÖRÜŞMELER ÜÇÜNCÜ TURA KALDI

Haberin Devamı

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı harekat sonrası ilk kez pazartesi günü masaya oturan Moskova ve Kiev heyetleri, dün ikinci görüşmeyi de gerçekleştirirken, yine somut bir sonuç çıkmadı.

Rusya ile Ukrayna heyetleri, Belarus’taki Belovejskaya Ormanı yakınlarında bir araya gelirken, görüşmelerin devamına karar verildi. Söz konusu görüşmede tarafların, sivillerin tahliyesi için ortak insani koridor oluşturulması konusunda mutabakata vardığı bildirildi. Üçüncü turun, pazartesi günü yine Belarus’ta yapılacağı kaydedildi.

ASKERDEN ARINDIRMA

Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna’daki duruma mutlaka bir çözüm bulunacağına inandığını kaydetti. Rus “Tass” ajansının haberine göre, Lavrov, Moskova’nın Ukrayna’da doğru şeyi yaptığını ve mevcut gelişmelerin, “kesin bir şeytan ve kesin bir iyi”nin olduğu Hollywood aksiyon filmi olmadığını ifade etti. Harekatı sürdüreceklerini vurgulayan Lavrov “Çünkü Ukrayna’nın Rusya’yı tehdit eden altyapı tesislerine sahip olmasına izin veremeyiz. Bir barış anlaşması imzalasak da askerden arındırılma (süreci) tamamlanacak” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Lavrov, “El Cezire” televizyonuna, çözüm için uzlaşmaya hazır olduklarını vurguladı. Ukrayna topraklarına hiçbir şekilde konuşlandırılamayacak silahlar için bir liste oluşturulması önerisinde de bulunan Lavrov, “Belli tipteki saldırı silahları tanımlanmalı ve bunlar asla Ukrayna’ya konuşlandırılamamalı ya da
üretilememeli” dedi.

NÜKLEER SİLAHLARI PUTİN FIRLATABİLİR Mİ?

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, geçen hafta orduya nükleer caydırıcı güçlerini özel savaş görevi durumuna geçirme talimatı vermesi, muhtemel bir nükleer savaş endişesini artırırken, akla bazı soruları da getirdi. Euronews Türkçe, Rusya'da nükleer saldırı kararını Putin tek başına mı veriyor, karar sürecinde hangi aşamalar bulunuyor, hangi yetkililerin onayı gerekiyor gibi sorulara yanıt bulmuş. Habere göre nükleer silah kullanma kararını bizzat Rusya Devlet Başkanı alıyor. "Şeget" adlı küçük bir evrak çantası, her zaman devlet başkanının yanında tutuluyor. Bu çanta, başkanı Rusya'nın stratejik nükleer kuvvetlerinin komuta ve kontrol ağına bağlıyor. Fakat bu çantada silahların fırlatılmasını sağlayacak düğme yok.

Emirler Genelkurmay’a Ama Şeget sayesinde alınan kararlar ya da emirler Genelkurmay'a iletiliyor. Bu aşamada nükleer füzelerin fırlatılması için iki seçenek bulunuyor: Yetkilendirme kodları, fırlatma prosedürlerini yürütecek silah komutanlarına doğrudan gönderebiliyor. Bu gerçekleşemezse, Genelkurmay Başkanlığı tüm acil komuta noktalarını atlayıp, füzeleri doğrudan fırlatıyor. Füzeler karadan, denizaltılardan ve uçaklardan ateşlenebiliyor.

SAVAŞ RUSYA’YA PAHALIYA PATLAYACAK

İngiltere merkezli düşünce kuruluşu Ekonomik İyileşme Merkezi, danışmanlık firması “Civitta” ve “EasyBusiness”in yaptığı yeni bir araştırma, Ukrayna'ya karşı başlattığı savaşın Rusya’ya günde 20 milyar dolardan fazla maliyeti olabileceğini ortaya koydu. Araştırmaya göre, tasfiye edilmiş askeri teçhizat ve personel arasındaki kayıplar da dahil, yalnızca savaştan kaynaklanan doğrudan kayıplar, ilk 5 günde Rusya'ya yaklaşık 7 milyar dolara mal oldu. Yalnızca can kayıplarının, gelecek 40 yılda GSYİH'de 2.7 milyar dolar kayba neden olacağı öngörüldü.

İşgalin ve savaşın ölçeği arttıkça Rusya için günlük savaşın maliyetinin “muhtemelen 20 milyar doları aşacağı” belirtildi. Ayrıca, ticaret kısıtlamalarının Rusya'nın enerjiye bağımlı ekonomisine büyük zarar vereceği ifade edildi.

Ruslar havadan vuruyor Dünyanın en büyük kargo uçağı bu hale geldi

 

RUS OLİGARKLARIN YAT TELAŞI

ABD Başkanı Joe Biden’ın Rus oligarkların yatları, jetleri ve lüks katların peşine düşeceğini söylemesinin ardından Rus milyarderlerin, süper yatlarını birer birer Avrupa limanlarından çekmeye başladığı belirtiliyor.

“Bloomberg”in haberine göre, Rus milyarderlere ait çok sayıda yat, Hint Okyanusu’na doğru yola çıktı bile. Yatların rotasının Maldivler ve Seyşeller adaları olduğu belirtilirken, şu an Maldivler’deki 4 süper yatın sahiplerinin Rus olduğu kaydedildi.

Bununla birlikte Almanya’dan sonra Fransa da Rus oligarklara yönelik yaptırım adımlarını atmaya başladı. Fransa gümrük yetkililerinin, Putin’e yakınlığıyla bilinen Rus Rosneft şirketinin yöneticisi İgor Sechin’in 120 milyon dolarlık yatına el koyduğu açıklandı. Önceki gün Almanya, bir Rus oligarka ait mega yata el koymuştu.

Yazarlar