Dünya Rusların bomba yağdırdığı Mariupol'de kritik direniş!

Rusların bomba yağdırdığı Mariupol'de kritik direniş!

20.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Bugüne dek büyük direniş örneği gösteren Mariupol zorda. Rus askerinin kente girdiği öne sürülürken, Mariupol'un ve dolayısıyla Ukrayna'nın Azak Denizi ile bağlantısı kesildi.

Rusların bomba yağdırdığı Mariupolde kritik direniş

DIŞ HABERLER SERVİSİ Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgali devam ederken, Ukrayna kentlerine yönelik bombardıman ve saldırılar sürüyor. Bu saldırılardan en çok nasibini alan kent güneydeki Mariupol. Ukrayna'nın Azak Denizi kıyısındaki önemli liman kenti Mariupol, günlerdir Rus güçleri tarafından ablukaya alınmış durumda. Kentten sivillerin çıkışına izin verilmiyor ve vahşi bir bombardıman uygulanıyor. Buna rağmen kentteki Ukrayna birliklerinin Rus ordusuna karşı direnişi devam ediyor. Ancak kentten gelen son haberler, Rusların kent içine girdikleri yönünde. Bölgeden gelen haberlere göre, Rus ordusu Ukrayna’nın zırhlı birliklerini aşarak kente girmiş gözüküyor. Kent içinde çatışmalar yaşanıyor. Mariupol’de hala 300 bin sivil bulunuyor.

Haberin Devamı

Mariupol tamamen Ruslar tarafından çevrilirken, kentin Azak Denizi ile olan bağlantısı da kesildi. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, Rus birliklerinin kıyılarında tam kontrolünü sağladığı Azak Denizi ile bağlantılarını tamamen kaybettiklerini açıkladı. Açıklamada, "İşgalciler, Donetsk operasyon bölgesinde kısmen başarılı oldu. Geçici olarak Ukrayna ordusunun Azak Denizi’ne ulaşmasını engellediler. Düşman Mikolayiv’e yaklaşırken, savunma birimleri tarafından ilerleyişleri durduruldu" ifadelerini kullandı.

Rusların bomba yağdırdığı Mariupolde kritik direniş

TANINMAZ HALDE

Ukraynalı Milletvekili Dmitro Gurin, kuşatma altındaki Mariupol kentinin Orta Çağ koşullarına döndüğünü söyledi. BBC’nin aktardığına göre ebeveynleri de bu kentte mahsur kalan Gurin, "İnsanların gıdası bitti, daha da önemlisi suyu bitti" derken "Bombardıman hiç bitmiyor. Uçaklardan 24 saat içinde yüzlerce bomba atılıyor" ifadelerini kullandı. Rusya’nın sözünü tutmaması nedeniyle kente başka bir insani koridorun açılmasını beklemediğini belirten Gurin, bombardımanın kenti tanınmaz hale getirdiğini vurguladı.

Haberin Devamı

Rusya Mariupol'u ele geçirirse Kırım ve Rus anakarası arasında bir kara bağlantısı kuracak, Kırım’ı Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçı bölgelere bağlamış olacak ve Ukrayna’nın Azak Denizi’ne erişimini sonlandıracak.

Rusya'nın diğer Ukrayna kentlerine yönelik saldırıları da sürüyor. Zaporijya kentinde gerçekleştirilen saldırılarda 9 kişinin hayatını kaybettiği, 22 kişinin yaralandığı açıklandı. Ukrayna'nın başkenti Kiev'in merkezine yaklaşık 25 kilometre mesafede yer almasıyla Rus ordusunun ağır saldırılarına maruz kalan Irpin'de ise kilise, ev ve dükkanların bulunduğu sivil yerleşim yerleri harabeye döndü.

Rusların bomba yağdırdığı Mariupolde kritik direniş

DİRENİŞE ŞAŞIRAN RUSYA’NIN HEDEFİNDE SİVİLLER OLACAK!

İngiltere Savunma Bakanlığı yaptığı son istihbarat güncellemesinde, Rusya’nın Ukrayna direnişinin boyutu ve kuvveti karşısında şaşırdığını belirterek bu durumun Rusya’nın “operasyonel yaklaşımını değiştirmeye zorladığını” ifade etti. Bakanlık, Rusya’nın Ukrayna’da ilerleyemediğini, bu yüzden taktik değiştirmek zorunda kalabileceğini, bunun da daha fazla sivilin hayatını kaybetmesine yol açabileceğini söyledi. Raporda şu ifadeler kullanıldı:

Haberin Devamı

“Rusya savaşa yaklaşımını değiştirmek zorunda kaldı ve şu anda yıpratma politikası izliyor. Buna sivil ölümlerini artıracak şekilde kentlere ayrım gözetmeden atış yapma, Ukrayna altyapısını yok etme ve insani krizi büyütme de dahil.”

ASKERİ OKULU VURDULAR!

Rusya, Ukrayna’nın güneyinde yer alan Mikolayiv’i vurdu. Vurulan noktada bir askeri okul ve ordu kışlası bulunuyordu. Mikolayiv’deki füze saldırısında çok sayıda kişinin öldüğü bildirildi. Kentin kuzeydoğusunda Rus kuvvetlerinin toplandığı, Ukraynalıların şehri savunmaya devam ettiği bildiriliyor. Rusya’nın Ukrayna’nın üçüncü büyük kenti Odessa’yı alma planları için Mikolayiv’in önemli olduğu belirtiliyor.

14 BİN 400 RUS ASKER ÖLDÜ

Savaşta, Ukrayna ordusu topraklarını savunmaya devam ediyor. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, Ukrayna Ordusu 30. Mekanize Tugayı’na bağlı askeri birliklerin Rus mevzilerine doğru ateşlediği çoklu roketatar atışları görülürken, Rus birliklerinin ağır hasar aldığı ve kayıp verdiği de ifade edildi. Öte yandan, Ukrayna Savunma Bakanlığı tarafından Rus ordusunun bu zamana kadarki kayıplarına ilişkin yapılan açıklamada, Rusya’nın 14 bin 400’den fazla asker, 466 tank, bin 470 zırhlı askeri araç, 213 topçu sistemi, 72 çok namlulu roketatar, 44 hava savunma sistemi, 95 uçak, 115 helikopter, 17 insansız hava aracı, 914 otomobil, 60 yakıt tankeri, 3 gemi ve 11 özel askeri ekipman kaybettiği duyurulmuştu.

Haberin Devamı

Rusların bomba yağdırdığı Mariupolde kritik direniş

ZELENSKİY'DEN BULUŞMA ÇAĞRISI

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, barışın sağlanmaması durumunda, "Rusya’nın kayıpları o kadar büyük olacak ki, bellerini doğrultabilmeleri için birkaç nesil geçmesi gerekecek" dedi

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, dün sabaha karşı yaptığı açıklamada Rusya ile zaman kaybetmeden barış ve güvenlik müzakerelerine başlanması gerektiğini söyledi. Zelenskiy, Rusya’nın hatalarından ders çıkarmak ve göreceği zararı azaltmak için tek şansının bu olduğunu vurguladı: "Buluşma, konuşma, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü ve adaleti yeniden tesis etme zamanı. Herkesin beni duymasını istiyorum, özellikle de Moskova’dakilerin. Aksi takdirde Rusya’nın kayıpları o kadar büyük olacak ki, bellerini doğrultabilmeleri için birkaç nesil geçmesi gerekecek". Zelenskiy, "Ukrayna'nın teklifleri masada. Önümüzdeki günlerde dünya uluslarına Ukrayna için barış çağrısında bulunmaya devam edeceğim" dedi.

Haberin Devamı

'Bu savaş suçudur'

Ülkedeki insani koridorlar hakkında bilgi veren Zelenskiy, "Bugün Ukrayna'da yedi insani koridor var. Sumy bölgesinde altı, Donetsk bölgesinde bir. Kuşatılmış Mariupol'dan 9.000'den fazla kişi tahliye edildi. Toplamda 180.000'den fazla Ukraynalı insani yardım koridorları tarafından kurtarıldı. Yüzlerce ton temel ihtiyaç maddesi teslim edildi ifadelerini kullandı. Harkov bölgesinde özellikle İzyum yakınlarında şiddetli çatışmaların yaşandığını vurgulayan Zelenskiy, Kiev, Sumy ve Çernihiv'de Rusları durdurduklarını belirtti. Zelenskiy, "İşgalciler çoğu bölgede çevredeki kentlere insani yardım tedarikini engellemeye devam ediyor. Bu bir savaş suçudur" dedi.

HİPERSONİK FÜZE KULLANDILAR!

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Rus Silahlı Kuvvetleri'nin Ukrayna'da ilk kez 'Kinjal' hipersonik füze kullandığını açıkladı. Sözcü Konaşenkov, Ukrayna'da ilk kez hipersonik füze kullanıldığını belirterek, "18 Mart'ta hipersonik aerobalistik füzelere sahip Kinjal füze sistemi ile İvano-Frankivsk bölgesindeki Delyatin'de Ukrayna ordusuna ait füze ve havacılık mühimmatının bulunduğu cephane imha edildi" dedi. Konaşenkov, mühimmat deposunda Ukrayna’nın hava kuvvetlerine ait mühimmatın bulunduğunu söyledi.

Bu, Rusya’nın tarihinde açıklanan ilk hipersonik füze kullanımı oldu. Bu füzeler atmosferin en üst katmanına kadar çıkabiliyor ve sesten beş kat hızlı uçabiliyor. 'Kinjal' füze sisteminin 2 bin kilometreden daha fazla menzildeki hedefleri vurabildiği, mevcut tüm hava ve füze savunma sistemlerini imha edebildiği belirtiliyor.

 

KLİÇKO: KİEV’İ KORUMAYA HAZIRIZ

Ukrayna’nın başkenti Kiev’in Belediye Başkanı Vitaliy Kliçko, kentin etrafına kurulan kontrol noktaları ve hendekleri ziyaret ederek, “Savaşçılarımız başkenti korumaya hazır” dedi. Kiev etrafında oluşturulan savunma hattını ziyaret eden Kliçko yaptığı açıklamada, “Başkent Kiev etrafında kontrol amacıyla oluşturulan askeri noktaları ziyaret ettim. Tank saldırılarına maruz kalabilecek bir noktada bulundum. Yerel kuvvetler başkentin etrafındaki savunma görevlerine devam ediyor. Savaşçılarımız tecrübeli, kararlı ve başkentimizi savunmaya hazır. Dayanacağız, yaşasın Ukrayna yaşasın koruyucularımız” ifadelerini kullandı.

Rusların bomba yağdırdığı Mariupolde kritik direniş

RUS KOZMONOTLARDAN SARI DETAY!

Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) varan Rus kozmonotlar, istasyona Ukrayna bayrağı renklerinde üniformalarla girdi. Rus kozmonotların standart üniforması mavi renkteydi. Üniforma rengi hakkındaki bir soruyu yanıtlayan kozmonot Artemyev gülümseyerek “Renk seçme sırası bizdeydi. Elimizde çok fazla sarı malzeme birikmişti. Bu yüzden bunu seçtik” dedi.

Ancak Rus uzay ajansı Roscosmos, haberlere cevap vererek “Yabancı blogcuların ve medyanın komik bir icadı. Bazen sarı sadece sarıdır” ifadelerini kullandı. Roscosmos, 2014’te çekildiğini belirttiği sarı renkte aynı kıyafeti giyen bir kozmonotun fotoğrafını yayınladı. Roscosmos açıklamasında kozmonotların uçuş kıyafetlerinin, mezunu oldukları Bauman Moskova Devlet Teknik Üniversitesi’nin ambleminin renklerinde yapıldığını belirtti.

Rusların bomba yağdırdığı Mariupolde kritik direniş

NORVEÇ’TE NATO UÇAĞI DÜŞTÜ

Norveç Başbakanı Jonas Gahr Stoere, ülkenin kuzeyinde düşen ABD Deniz Piyadeleri’ne ait V-22 Osprey tipi uçakta yer alan 4 askerin hayatını kaybettiğini açıkladı. ABD Deniz Piyadeleri’ne ait V-22 Osprey tipi askeri uçağı, önceki gün Norveç’teki NATO “Cold Response 2022” tatbikatına katıldığı sırada düşmüştü.

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Jalina Porter, Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçı Donetsk bölgesinde, 3 ABD askerinin öldürüldüğü haberini yalanladı.

MAYINDAN ARINDIRMAK YILLAR SÜRECEK

Ukrayna İçişleri Bakanı Denys Monastyrsky, Rus işgali sona erdikten sonra ülkedeki patlamamış mühimmatı etkisiz hale getirmenin yıllar alacağını söyledi. Ukrayna özellikle siviller için büyük bir tehlike oluşturan patlamamış mühimmatların temizlenmesi için ABD ve Avrupa’dan yardım istedi.

Monastyrsky Associated Press’e yaptığı açıklamada, Ukrayna’yı savaştan sonra da zorlu bir süreç beklediğini ve bu noktadan Batı’nın yardımına ihtiyaçları olacaklarını söyledi.

 

 

 

 

 

 

 

 

Yazarlar