Dünya Ben Hodges: Ukrayna 'hâlâ' kazanabilir!

Ben Hodges: Ukrayna 'hâlâ' kazanabilir!

20.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD’nin Avrupa Kara Kuvvetleri eski komutanı Ben Hodges, önümüzdeki birkaç günün savaşın gidişatında belirleyici olacağını, Washington’un Ukrayna’ya dönük “aciliyet hissi ve ivmeyi” kaybettiğini belirtti, ancak Kiev’e askeri yardımların artırması gerektiğinin de altını çizdi.

Ben Hodges: Ukrayna hâlâ kazanabilir

Fatma Gülçin Kabasakallı - Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları şiddetini artırırken, Ukrayna’daki savaşı askeri ve siyasi açıdan değerlendiren ABD ordusunun Avrupa Kara Kuvvetleri eski komutanı Ben Hodges, önümüzdeki birkaç günün çok belirleyici olacağına dikkat çekti. ABD’nin savaşın başladığı ilk iki hafta gösterdiği dinamizmi şu an göremediğini de vurgulayan Hodges, ABD ve Batı'nın Ukrayna’ya askeri yardımlarda gaza basması gerektiğini savundu.

Haberin Devamı

Milliyet'en dikkat çekici değerlendirmelerde bulunan Hodges, “Önümüzdeki birkaç gün belirleyici olacak. Ukrayna, bu sürede savaşı kazanabilir" ifadesini kullandı. Clausewitz’in teorisine de atıfta bulunan Hodges, "Önümüzdeki birkaç gün Rusların saldırılarının da 'doruk noktasına' ulaşacağını kastediyorum. Zira Clausewitz, saldırgan kuvvetlerin, saldırılara devam edecek kabiliyeti yitirdiği bir noktadan bahseder... Çünkü asker kaybetmişlerdir, düşman beklediğinden daha sert çıkmıştır ve yeterli mühimmat yoktur. Bu açıdan önümüzdeki birkaç gün önemli ve Ukrayna’ya yardım noktasında gerçekten artık gaza basmalıyız" ifadelerini kullandı.

"Rusya’nın 'doruk noktasına' ulaşmasını destekleyecek bir aciliyet hissi olmalı" diyen Hodges'e göre ancak bu şekilde Ukrayna’nın Moskova ile müzakerelerde daha avantajlı pozisyona gelmesinin sağlanabileceğini kaydetti. Savaşın gidişatıyla ilgili Rusya’nın Kiev ya da Odessa’yı alabileceğini düşünmediğini de söyleyen Hodges, “Mariuopol ilk alabildikleri yer olmalıydı aslında ama ne burayı ne de Harkov’u tamamen ele geçirebildiler. Bu yüzden önümüzdeki birkaç günde neler olacağına bakmalıyız ve bu günlerde gerçekten fark yaratılabilir” dedi.

Haberin Devamı

'İSTİHBARATA İHTİYAÇ VAR'

Kiev yönetiminin askeri mühimmat ihtiyaçlarını da değerlendiren emekli komutan, “Ruslar Ukrayna’daki sivillere, hastane, okul ve altyapılara verdiği zararın çoğunu top, roketatar ve kruz füzeleriyle gerçekleştirdi. Bunları yer sistemlerinden, ayrıca Karadeniz ve Azov denizindeki donanma gemilerinden fırlattı. Bu sebeple acil olarak Ukrayna’ya tüm bu Rus sistemlerini yok edecek kabiliyetin kazandırılması gerekiyor. Bu da öncelikle Rusların saldırdığı noktalar hakkında daha fazla istihbarat, Ukraynalılara gelen bir roket ya da top atışının kaynak lokasyonunu tespit edecek karşı ateş radarı dediğimiz sistemler anlamına geliyor. Rus sistemlerine ulaşabilecek daha uzun menzilli kabiliyetler ya da mühimmat da elbette” diye konuştu.

Washington'un Ukrayna’daki savaşa yönelik yaklaşımında ilk iki haftadaki ivmesini kaybettiğini savunan Hodges, “İlk iki hafta ABD yönetiminin mesajları ve enerjisi çok iyiydi ve bundan gurur duydum ancak son 5-6 gündür ivmeyi kaybettik, daha temkinli olduk. (ABD yönetimi) Ne yapacağı ve yapması gerektiğini anlatmak yerine, daha çok ne yapamayacağını ve yapmayacağını anlatmaya zaman ayırdı... Sahada ABD lojistiği ve Kiev’e gerekli kabiliyetlerin kazandırılması konusunda çok çalışılıyor ancak üst seviyede Ukrayna’nın ihtiyaç duyduğu askeri kabiliyetlerin sağlanmasında aciliyet hissiyle davranıldığını görmüyorum" değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı

Ben Hodges: Ukrayna hâlâ kazanabilir

‘KARADENİZ’İN YERİNİ ÖĞRENDİLER!’

Rusya’nın Ukrayna’da başarılı olması durumunda, Karadeniz’deki durumun daha da kötüleşeceğine dikkat çeken Hodges, “Rusya başarırsa işler daha da içinden çıkılmaz bir hal alacak. Türkiye’nin Rusya’nın tüm Ukrayna kıyılarını güç kullanarak işgalinden memnun olacağını düşünmüyorum... Bence Türkiye’nin 2 hafta geç de olsa sonunda Boğazları kapaması önemli. Öte yandan bu yaşananların ardından, ABD Kongresi, hükümet ve Amerikan akademik çevrelerinin artık Karadeniz’in nerede olduğunu öğrendiğini, coğrafyayı ve bölgenin önemini daha iyi anlıyor olduğunu umuyorum” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

TÜRKİYE ‘SAVUNMA DUVARI’

ABD hükümetinin, Karadeniz bölgesi için bir strateji geliştirmesi gerektiğini altını çizen Hodges, şöyle devam etti:

“Bu stratejinin de müttefiklerimizin savunmasını taahhüt etmesi, Avrupa ve Avrasya arasındaki önemli bir koridor olan bölgenin ekonomik gelişimini desteklemeyi içermesi önemli. Ayrıca Türkiye, İran’a ve İslami aşırıcılığa kadar bizim ‘savunma duvarımız’, bu yüzden desteğimize ihtiyacı var. Türkiye net olarak Karadeniz’deki en büyük ve önemli ülke. Şu an ABD’nin ağırlık merkezi Romanya çünkü Türkiye ile ABD’nin sağlıklı bir ilişkisi yok. Ama ilişkiler iki yönlüdür. Her iki ülkenin de karşılıklı birbirine sorumluluğu var. Türk dostlarımla konuştuğumda bunun her zaman Amerikalıların hatası olduğunu söyleseler de, ‘Belki de biz kötü bir karar aldık’ ifadesini hiç duymuyoruz. Bence ABD ile Türkiye arasında güvenin tekrar inşa edilmesi çok önemli bir adım ve bu adımın her iki ülke tarafından atılması gerekiyor.”

Haberin Devamı

ÇANAKKALE’Yİ ÖRNEK GÖSTERDİ

1. Dünya Savaşı, Çanakkale Savaşı sırasındaki Türklerin deniz altına mayın döşeyerek savaşın kaderini değiştirmesini örnek veren Hodges, Ukrayna’ya da bu kabiliyetin kazandırılması gerektiğini söyledi. Hodges, “Bu zaferde en kilit noktalardan biri, Çanakkale’de Türk donanma görevlilerinin gece çıkıp, mayın yerleştirmesiydi. Müttefik Kuvvetleri bunu gördükten sonra Çanakkale’yi temizlemek zorunda kaldı. Ukraynalılara da mayın döşeyebilmeleri için gerekli becerileri sağlamamız gerektiğini düşünüyorum. Ukrayna donanmasında da benzer şekilde çıkıp, bu mayınları yerleştirecek cesarette görevliler var ve eğer Ukrayna donanması Rus donanma gemilerinden birini batırabilirse, bu, çok kritik düzeyde önemli olacaktır” ifadelerini kullandı.