Dünya Rusya Avrupa ile iyice uzaklaşıyor

Rusya Avrupa ile iyice uzaklaşıyor

02.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Moskova ile çoğu Avrupa Birliği üyesi Baltık ülkeleri arasında yaşanan gerilim sürerken, Rusya’nın Avrupa ile ilişkilerinin Soğuk Savaş döneminden bile daha kötü olduğu belirtiliyor

Rusya Avrupa ile iyice uzaklaşıyor

Rusya ile Avrupa ülkeleri arasında karşılıklı yaptırımlar ve diplomatların sınır dışı edilmesiyle ortaya çıkan diplomatik gerilim artıyor. Rusya önceki gün Avrupa Parlamentosu Başkanı David Maria Sassoli dahil 8 Avrupalı isme yaptırım kararı aldı. Yaptırım getirilen isimler arasında muhalif Aleksey Navalni’nin zehirlenmesiyle ilgili araştırmanın yapıldığı İsveç’teki laboratuvarın başkanı Asa Scott ile Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde Navalni özel rapörtörü olan Fransız vekil Jacques Maire de yer aldı.

Moskova bu kararı, Avrupa Birliği’nin Navalni’nin zehirlenmesinin ardından 4 Rus diplomata yaptırım kararına misilleme olarak aldığını duyurdu. Uzmanlar, son haftalarda Doğu Avrupa ve Baltık ülkelerinin Rusya’ya karşı ortak tutum alması ve karşılıklı sınır dışı kararları konusunda “Moskova’nın bu bölgedeki etkisinin çözülmeye başladığı” yorumları yapıyor.

Rusya ile Avrupa arasındaki diplomatik kriz, geçtiğimiz günlerde Çekya’nın 2014’te meydana gelen bir patlamayla bağlantılı olduğu gerekçesiyle 18 Rus diplomatı sınır dışı etmesinin ardından yükselmişti. Rusya misilleme olarak ülkesindeki 20 Çek diplomatı sınır etmişti. Çekya ile dayanışma içinde olduklarını açıklayan Litvanya, Estonya, Letonya 4 Rus diplomatı, Slovakya 3, Romanya 1 Rus diplomatı sınır dışı etme kararı almuştu. Moskova, buna misilleme olarak Slovakya, Latvia, Litvanya ve Estonya’dan 7 diplomatı sınır dışı etti. Bulgaristan’daysa bir Rus diplomat, “istenmeyen kişi” ilan edildi. Öte yandan yine geçtiğimiz hafta, Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu, AB ülkelerine Çekya’yı desteklemek için “Rus diplomatların koordineli olarak sınır dışı edilmesi” çağrısı yaptığı bir karar almıştı.

Yılın başından bu yana Baltık ve Doğu Avrupa ülkelerinden sınır dışı edilen Rus diplomatların sayısının 150’yi geçtiği belirtilirken, Fransız “Le Monde” gazetesi, 2017’den bu yana 309 Rus temsilcinin Avrupa ve ABD’den ayrılmak zorunda kaldığını vurguladı. Gazete, bu sayının, Soğuk Savaş döneminde, 1971-91 yılları arasında istenmeyen adam ilan edilen Rus diplomatlarının sayısından daha fazla olduğuna dikkat çekti.