Dünya Moskova gazı kesti, Avrupa rest çekti! 'Rusya'nın devri kapanıyor'

Moskova gazı kesti, Avrupa rest çekti! 'Rusya'nın devri kapanıyor'

27.04.2022 - 15:35 | Son Güncellenme:

Rus enerji şirketi Gazprom, ödemeleri ruble cinsinden yapmayı reddetmelerinin ardından Polonya ve Bulgaristan'a doğal gaz akışını kesti. Avrupa Komisyonu kararı "şantaj aracı" olarak nitelendirdi.

Moskova gazı kesti, Avrupa rest çekti Rusyanın devri kapanıyor

Polonya'ya bu sabah gaz tedariki kesildi ancak daha sonraki veriler Belarus üzerinden Polonya'ya ulaşan hatta yeniden gaz akışına işaret etti. Bulgaristan'ın gaz şebekesi, ülkenin bu sabah itibariyle hala Rus gazı aldığını bildirmişti. Gazprom'un gazın kesildiği yönündeki açıklaması bu karışıklıkların ardından geldi. Polonya'ya gaz tedarikinin kesimesinin ardından hükümet, doğal gazı başka kaynaklardan alacağını ve enerji kaynaklarının güvende olduğunu açıklamıştı. Diğer Avrupa ülkelerine Rusya'dan doğal gaz akışı devam ediyor.

Haberin Devamı

'ÖDEMEYİ YAPTIK, SÖZLEŞMEYİ İHLAL EDİYORLAR'

Polonya ve Bulgaristan'daki enerji dağıtım şirketleri, Rus gazının kesileceğine dair önceden kendilerine resmi bildirim yapılmadığını söyledi. Bulgaristan Enerji Bakanı Alexander Nikolov bu sabah, ülkenin halihazırda Nisan ayı gaz teslimatının tüm ödemesini yaptığını söyledi ve Gazprom'u kontratı ihlal etmekle suçlayarak "Şu anda, devam eden savaşta doğal gaz daha çok bir siyasi ve ekonomik silah olarak kullanılıyor" ifadelerini kullandı. Ayrıca Bulgaristan'ın, AB'nin Rusya'nın doğal gaz ödemelerinin ruble ile yapılması isteğini yerine getirmeme konusundaki konumunu takip ettiğini belirtti.

RUS PARLAMENTER:'DÜŞMANCA DAVRANAN TÜM ÜLKELERE UYGULANMALI'

Haberin Devamı

Rusya'nın doğal gaz akışını durdurması sonrası İngiltere Başbakan Yardımcısı Dominic Raab, bu kararın Rusya'yı uluslararası sahnede, sadece politik olarak değil ekonomik olarak da, daha çok yalnızlaştıracağını söyledi. Polonya devlet gaz şirketi PGNiG da Gazprom'un sözleşmeyi ihlal ettiğini ve tazminat için tüm hukuki yolları arayacaklarını belirtti. Rusya Parlamentosu'nun alt kanadı Duma'nın sözcüsü Vyacheslav Volodin ise Telegram kanalından, Gazprom'un Bulgaristan ve Polonya'ya doğal gaz akışını durdurma kararında haklı olduğunu ve Rusya'nın da düşmanca davranan ülkeler için aynı şeyi yapması gerektiğini söyledi.

AVRUPA KOMİSYONU 'RUS YAKITININ ÇAĞI KAPANIYOR'

Rusya'nın bu hareketinin ardından gözler diğer büyük enerji sağlayıcılarına çevrildi. Avrupa'nın kilit gaz tedarikçilerinden Norveç'in en büyük gaz ve petrol üreticilerinden Vaar Enerji, şu anda üretebileceği en yüksek doğal gazı ürettiğini ve kısa vadede bunu artıramayacaklarını açıkladı. Norveç 2020 yılında Avrupa'ya Rusya'dan sonra en çok gaz tedarik eden ülkeydi. Avrupa Birliği'nin (AB) yürütme organı olan Avrupa Komisyonu da Rusya'ya tepki gösterdi. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, "haksız ve kabul edilemez" olarak değerlendirdiği Rusya'nın doğal gazı kesme kararının "şantaj aracı" olduğunu söyleyerek "Rusya, gaz tedarikçisi olarak güvenilmez bir ülke" dedi. Von der Leyen, AB'nin Rusya'ya karşı planları olduğunu, Avrupa Komisyonu'nun alternatif gaz tedariki ve en iyi depolama seviyelerini sağlama konusunda üye ülkelerle yakın ilişkiyi sürdürdüğünü söyledi ve alternatif gaz akışı için uluslararası ortaklarla da çalışmaların süreceğini ve hem Avrupa hem de dünya liderleriyle çalışmaya devam edeceğini belirtti. Von der Leyen, "Avrupa'da Rus fosil yakıtı kullanılan dönemin sonuna geliniyor" diye konuştu.

Haberin Devamı

 

KATAR'DAN SIVI DOĞAL GAZ: POLONYA'YI ZOR AYLAR BEKLİYOR

BBC Varşova Muhabiri Adam Easton'ın analizine göre, gaz arzındaki kesinti Polonya'nın müşteri talebini hemen karşılayamayacağı anlamına gelmiyor. Polonya, son yıllarda Rus gazına bağımlılığını azalttı ve şimdi Katar'dan LNG alıyor ve boru hatları ülkeyi Avrupa pazarına bağlıyor. Ayrıca, kış sezonu bittiğinden talep daha düşük. Ancak Gazprom, Polonya'nın tüm gaz ithalatının yarısından fazlasını sağlıyor. Bu doldurulması gereken büyük bir boşluk. Ayrıca Polonya, şu anda Rus enerjisini satın almaya son vermeye çalışan tek AB ülkesi değil. Zaten gaz tedarik piyasasında çok fazla rekabet var. Sonbaharda yeniden talep arttığında, Polonya yeterli arzı güvence altına almak için zorlu birkaç ay geçirebilir ve bunu yaparken sanayide tedarik kısıtlamasına gitmek zorunda kalabilir. Rus gazı, AB'nin doğal gaz ithalatının yaklaşık yüzde 40'ını oluşturuyor ancak birçok ülke Ukrayna'nın işgaline tepki olarak Rus enerjisinden uzaklaşma sözü verdi. ABD, Rusya'nın petrol, gaz ve kömür ithalatını tamamen yasakladığını açıkladı. İngiltere ise Rus petrolünü yıl sonuna kadar aşamalı olarak kaldıracak, ardından en kısa sürede doğal gazda aynı şeyi yapmaya çalışacak. AB de Rusya'dan gaz ithalatını üçte iki oranında azaltma kararı almıştı.